ΔΙΠΑΕ-Καβάλα: Αντιδράσεις για την εισήγηση κατάργησης του Τμήματος Φυσικής-Τι λέει ο πρόεδρος

ΔΙΠΑΕ-Καβάλα: Αντιδράσεις για την εισήγηση κατάργησης του Τμήματος Φυσικής-Τι λέει ο πρόεδρος

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ανάλογες αντιδράσεις με αυτές της Θεσσαλονίκης, έχει προκαλέσει τόσο στη φοιτητική κοινότητα όσο και στην τοπική κοινωνία της Καβάλας η πρόταση της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος προς το υπουργείο Παιδείας, για κατάργηση του Τμήματος Φυσικής που εδρεύει στην πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως εξηγεί στο GRTimes, o πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας, Νικόλαος Βορδός, αυτή τη στιγμή στη σχολή που προέρχεται από μετατροπή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών φοιτούν περίπου 1.700 φοιτητές, ενώ άλλα 14 είναι τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και προσθέτει ότι «από τα 15 κριτήρια που έθεσε το υπουργείο ως προϋπόθεση για την κατάργηση του τμήματος, ενδεχομένως να ισχύει μόνο το ένα, το οποίο αφορά τον χαμηλό αριθμό εισακτέων. Ακόμη και αυτό όμως, δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία του τμήματος, αλλά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής».

Προσθέτει δε, ότι αν η απόφαση προχωρήσει, αυτό θα είναι το δεύτερο Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών στο οποίο θα μπει «λουκέτο» μετά της Γεωλογίας, τη στιγμή που «υπάρχουν τμήματα, τα οποία δεν παρουσιάζουν κανένα εισακτέο ή στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζουν μόλις έναν και για την ύπαρξή του συνδράμουν συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη ή άλλες περιοχές. Αντίθετα το Τμήμα Φυσικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας, διαθέτει μεγάλο και καινούργιο εξοπλισμό, που κόστισε εκατομμύρια ευρώ και που μπορεί να προάγει με τον καλύτερο τρόπο την έρευνα, διαθέτοντας ότι πιο σύγχρονο απαιτείται».

Διερευνητικές επαφές με το Δημοκρίτειο

Σ’ ότι αφορά το μέλλον πάντως τόσο των φοιτητών όσο και των μελών του Διδακτικού Προσωπικού, ο κ. Βορδός ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν υπάρχει μόνο η εισήγηση της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ. Όλα δείχνουν ότι τις αποφάσεις θα τις πάρει το υπουργείο Παιδείας, χωρίς -προς το παρόν – να έχουμε στα χέρια μας ένα χρονοδιάγραμμα και χωρίς να έχει ληφθεί πρόνοια για το τι θα γίνει με τους φοιτητές που φοιτούν ήδη στο Τμήμα. Από τις δηλώσεις του κ. Καΐση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θα συμβεί, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των ζυμώσεων. Για τα μέλη του ΔΕΠ πάντως, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνέλευση, θα ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μήπως «μετακομίσουν» εκεί. Θα το δούμε».    

Πάντως ήδη στην πόλη της Καβάλας επικρατεί αναβρασμός. «Φυσικά, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ήδη στις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοιτητές από το Τμήμα μας κατέβηκαν στις διαδηλώσεις με πανό, ενώ σύντομα θα συνεδριάσει και το δημοτικό συμβούλιο της Καβάλας με αποκλειστικό θέμα το ενδεχόμενο κατάργησης του Τμήματος από το ΔΙΠΑΕ της πόλης. Εμείς από την πλευρά μας, αν και αρχικά αιφνιδιαστήκαμε τώρα ανασυντασσόμαστε. Θεωρώ ότι μέχρι η εισήγηση να γίνει πράξη θα διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη», κατέληξε ο κ. Βορδός στο GRTimes. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναστάτωση στο ΔΙΠΑΕ-Καταργείται το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Γ. Ιωαννίδης: Παράλογη η απόφαση κατάργησης και μετεγκατάστασης τμημάτων από το ΔΙΠΑΕ Σίνδου

Θεσσαλονίκη: “Στον αέρα” 6.000 φοιτητές – “Κραυγή αγωνίας” για τη μεταφορά τμημάτων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Συρίγος για μεταφορά Σχολών: Λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην θιγούν οι φοιτητές (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top