Διπλωματούχοι ξεναγοί: Εκπέμπουν SOS και ζητούν στήριξη από την Πολιτεία

Διπλωματούχοι ξεναγοί: Εκπέμπουν SOS και ζητούν στήριξη από την Πολιτεία

Στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται και οι διπλωματούχοι ξεναγοί της χώρας μας, οι οποίοι επλήγησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η ανεργία αγγίζει το 100%, η αλλαγή επαγγέλματος για πολλούς καθίσταται αναγκαστική, η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ελάχιστη, τα δε ένσημά τους, εν έτη 2020, εξακολουθούν να καταμετρούνται με το… χέρι!

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η ξενάγηση είναι πολύπλευρη και απαιτητική εργασία. Είναι όμως και μεράκι, τέχνη, δημιουργία. «Και επειδή την αγαπάμε,
συνεχίζουμε και μεταδίδουμε αυτό που λέγεται Ελλάδα, σε όποιον έρχεται να μας τιμήσει με την παρουσία του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών με τους 2.500 περίπου διπλωματούχους ξεναγούς.

«Δεν υπάρχει έργο, αυτό που ζητάμε είναι να τεθούμε σε αναστολή εργασίας αλλά και να δικαιούμαστε όλα όσα ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου εξηγώντας ότι οι ξεναγοί βρίσκονται εκτός των φοροελαφρύνσεων, των αναστολών πληρωμών, της μείωσης ενοικίου κτλ. που δικαιούνται όλοι όσοι τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Η κα. Γαϊτάνου, η οποία είναι και γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), μιλώντας στο GRTimes.gr κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το μέλλον των διπλωματούχων ξεναγών, αφενός για την εργασία τους αφετέρου για την επιβίωσή τους.

«Για το 2020 είμαστε σε αναστολή’ με κλειστά σύνορα, με κλειστά μουσεία, με τη μη έλευση παραδοσιακών αγορών (Αμερική, Ευρώπη αλλά και Βαλκάνια και Τουρκία) αλλά και με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε να τηρούνται με το άνοιγμα του τουρισμού (π.χ. μέχρι 8 άτομα στα μουσεία), πώς θα μπορούσαμε να δουλέψουμε;» λέει η κα. Γαϊτάνου, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι ξεναγοί για το 2020 δεν δουλέψανε καθόλου, ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που εργάστηκαν μετρημένες μέρες στα δάχτυλα των χεριών μας.

Ο κλάδος των ξεναγών συμπαρασύρθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού που, μέχρι στιγμής, έχει πλήξει, θανάσιμα τον τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα.

Ο καθολικός αποκλεισμός από περιηγητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης καραντίνας, οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, και μετά -λόγω αριθμητικού περιορισμού ατόμων, εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπου ήταν πρακτικά αδύνατη η εργασία με γκρουπ-, τα κλειστά σχολεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις από Μάρτιο μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς, ο αποκλεισμός εξόδου από άλλες χώρες, ή/και αποκλεισμός εισόδου στην χώρα μας πολιτών από χώρες που είναι «τροφοδότες ξεναγήσεων», π.χ. της Αμερικανικής Ηπείρου, των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κτλ., σε συνάρτηση με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τον φόβο και τη γενικότερη μείωση του τουριστικού ρεύματος, είναι λόγοι που τείνουν να εξαφανίσουν το επάγγελμα του διπλωματούχου ξεναγού από τον επαγγελματικό χάρτη.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, μονάχα από την γείτονα Τουρκία, για το 2020 έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον 110 γκρουπ που ήταν προγραμματισμένα να επισκεφτούν την Ελλάδα.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία παραμένουν κλειστά από το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Αλλαγή επαγγέλματος

«Όταν ο μέσος όρος εργασίας ενός διπλωματούχου ξεναγού είναι 160-180 μέρες ετησίως, και φέτος, εργαστήκαμε, τι να σας πω, 17 ημέρες, καταλαβαίνετε την κατάσταση που βιώνουμε» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος και γ.γ. της ΠΟΞΕΝ Αναστασία Γαϊτάνου.

Η ίδια προσθέτει ότι πολλοί ξεναγοί αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, δουλεύοντας από σούπερ μάρκετ μέχρι τηλεφωνική εξυπηρέτηση σε διάφορες εταιρίες, πόστο που τους βοήθησε να βρουν εργασία λόγω των ξένων γλωσσών που γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα τα γερμανικά.

Σημειώνεται, ότι οι διπλωματούχοι ξεναγοί είχαν λάβει την άνοιξη το επίδομα αναστολής εργασίας ύψους 800 ευρώ, για τις 15 ημέρες του Μαρτίου και τον Απρίλιο. Πρόσφατα έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Βάσει των συγκυριών, ζητούν την άμεση παράταση της επιδότησης, για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 καθώς και την περαιτέρω παράταση για τους χειμερινούς μήνες έως τον Απρίλιο του 2021 (ώστε να έχουν τουλάχιστον 100 ένσημα το 2021). Επιπλέον, ζητούν αναδρομική αποζημίωση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα διαβίωσης.

Τα ένσημα

Άλλο ένα καίριο αίτημα των ξεναγών είναι η μη μηχανογραφημένη διαδικασία ενσήμων τους, τα οποία εξακολουθούν και καταμετρούνται με το χέρι, μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καταχωρηθεί ακόμη τα ένσημα του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι αφενός οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά τους χειμερινούς μήνες, να μην μπορούν να το πάρουν, αφετέρου δεν φαίνονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Δεν θα το χάσουμε το επίδομα, όμως, δεν μπορούμε να το λάβουμε τώρα, που το έχουμε, πραγματικά ανάγκη για την επιβίωσή μας» αναφέρουν εμπλεκόμενοι του κλάδου στο GRTimes.gr.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top