Δράμα: Δίχως φωτισμένα καραβάκια θα εορτάσει την Πολιούχο Αγία Βαρβάρα

Δράμα: Δίχως φωτισμένα καραβάκια θα εορτάσει την Πολιούχο Αγία Βαρβάρα

Η πόλη φέτος δεν θα «φορέσει» τα γιορτινά της για την Πολιούχο της, Αγία Βαρβάρα και τα παιδιά δεν θα αφήσουν τα φωτισμένα καραβάκια τους στις πηγές, κάνοντας παράλληλα ευχές!

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Παραμονή, σήμερα (Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου), της Αγίας Βαρβάρας Πολιούχου της Δράμας και προστάτιδα του Πυροβολικού, ωστόσο, λόγω των ιδιόμορφων συνθηκών, ο Δήμος Δράμας και οι κάτοικοί της δεν θα εορτάσουν και δεν θα πραγματοποιηθούν οι διήμερες εκδηλώσεις.

«Δυστυχώς, φέτος, δεν θα εορτάσουμε, τα καραβάκια μας δεν θα φωτίσουν τις πηγές και δεν θα μεταφέρουν το κεράκι μας. Συμβολικά όμως μπορούμε να τιμήσουμε την Αγία Βαρβάρα τοποθετώντας τη σημαία μας στο μπαλκόνι του σπιτιού μας» αναφέρει στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Δράμας Αναστασία Τόλιου προτρέποντας τους Δραμινούς να βάλουν και τα καραβάκια στο μπαλκόνι της οικίας τους.

Έτσι, λοιπόν, φέτος, ούτε η λιτανεία με την ιερά εικόνα της Πολιούχου θα πραγματοποιηθεί, ούτε καραβάκια θα πλεύσουν στα νερά της λίμνης των πηγών της Αγίας Βαρβάρας.

Υπό κανονικές συνθήκες, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας πάνω από 5.000 καραβάκια πλέουν στα νερά, και μάλιστα είναι ένα έθιμο που τα παιδιά, κυρίως του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, το περιμένουν με αγωνία. Φτιάχνουν καραβάκια είτε από ξύλο είτε από ανακυκλώσιμα υλικά, βάζουν και ένα κεράκι και τα αφήνουν στη λίμνη, κάνοντας μια ευχή. Και το θέαμα που δημιουργούν στην ειδυλλιακή τοποθεσία των πηγών της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της Δράμας είναι μοναδικό.

Ερωτηθείς η κα. Τόλιου, σχετικά με το εάν έχουν προβλεφθεί μέτρα για την αποφυγή τυχόν συγχρωτισμού, επισημαίνει πως θα υπάρχει αστυνόμευση γύρω από την εκκλησία και τις πηγές, οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι και επίσης θα δίνονται σχετικές οδηγίες προς αποφυγήν τήρησης του εθίμου, ως είθισται, λόγω της διασποράς κορωνοϊού.

Να σημειώσουμε ότι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας απλώνεται σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, και με τις λίμνες, τα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά, τα ξύλινα γεφυράκια, τις παλιές καπναποθήκες (σ.σ. η πρώην καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ, τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην πόλη) κτλ. αποτελεί αγαπημένο προορισμό όχι μόνο για τους Δραμινούς αλλά και για τους επισκέπτες. Έχει δε συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000.

Το έθιμο και η παράδοση

Υπό κανονικές συνθήκες, παραμονή της Πολιούχου της Δράμας γίνεται η λιτάνευση της ιερής εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση αυτών στον Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου ενώ ψάλλεται ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και ακολουθεί αγρυπνία. Επίσης, προσφέρεται και η πατροπαράδοτη «Βαρβάρα» με  κύριο συστατικό το σιτάρι, το οποίο βράζει με μπόλικες σταφίδες και σερβίρεται ζεστό με κανέλα και τριμμένα ή ολόκληρα κομμάτια καρύδι. Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας τελείται ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με το θρύλο, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν, καθώς ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Από τότε, η Αγία Βαρβάρα έγινε η Πολιούχος της Δράμας, και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της.

Την παράδοση ακολουθεί το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο.

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι, η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους. Έτσι, όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top