Δρομοκαΐτειο: Πέθαναν έξι εμβολιασμένοι από Covid – Τι λέει ο λοιμωξιολόγος Χρυσανθίδης στο GRTimes

Δρομοκαΐτειο: Πέθαναν έξι εμβολιασμένοι από Covid – Τι λέει ο λοιμωξιολόγος Χρυσανθίδης στο GRTimes

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει έξι θανάτους εμβολιασμένων τροφίμων από Covid – 19 στο Δρομοκαΐτειο. Ο πρόεδρος, Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει στο GRTimes ότι οι εν λόγω ασθενείς δεν διασωληνώθηκαν καθώς προτεραιότητα είχαν… άλλοι. “Δεν αναπτύσσουν όλοι αντισώματα”, αναφέρει στο GRTimes ο λοιμωξιολόγος στο ΑΧΕΠΑ, Θεόφιλος Χρυσανθίδης.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Δεν έχουν τέλος τα θύματα από Covid-19 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαΐτειο”, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ να τονίζει στο GRTimes ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους έξι, παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί. Ο ίδιος, αναφέρει ότι οι εν λόγω ασθενείς, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αναφοράς, όπου δεν διασωληνώθηκαν.

“Όταν στο Ασκληπιείο έχεις 58χρονο ασθενή διασωληνωμένο 4η μέρα εκτός ΜΕΘ, πώς θα βάλεις τον 75χρονο; Έχει αξία να τονίσουμε ότι η ηλικία των ασθενών ήταν άνω των 70 και ότι οι περισσότεροι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Αλλά θα περίμενε κανείς ο εμβολιασμός να τους προστατεύει από το να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Είχαν όλοι ολοκληρώσει και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Κάποιοι μερικές ημέρες πριν νοσήσουν, άλλοι όμως και μερικές εβδομάδες”, αναφέρει.

Ο ίδιος, κάνει λόγο και για την “παραφιλολογία” γύρω από τις παρενέργειες των εμβολίων.

“Ακούγονται πολλά και για τις παρενέργειες, χωρίς να έχουμε στο νου μας το όφελος του εμβολιασμού. Έχω προσωπική εμπειρία, συγγενικού μου προσώπου, που κόντεψε να πεθάνει από Augmentin. Είναι ακατάλληλη αντιβίωση;”, διερωτάται, ενώ προσθέτει: “Πρέπει να δούμε στο σύνολο τα οφέλη του εμβολιαστικού έργου. Όλα τα εμβόλια και όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες”.

Λοιμωξιολόγος Χρυσανθίδης: Μεμονωμένα περιστατικά που υπερπροβάλλονται

Ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ, Θεόφιλος Χρυσανθίδης, αναφέρει στο GRTimes, ότι δεν είναι βέβαιο πως όλοι οι ασθενείς θα αναπτύξουν αντισώματα μετά τον εμβολιασμό τους, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι όσοι δεν έχουν αντισώματα θα χάσουν τη ζωή τους. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι ο λόγος για τον οποίο προκαλούν “ανησυχία” αυτές οι περιπτώσεις, είναι επειδή υπερπροβάλλονται.

“Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β’ και δεν αναπτύσσουν ποτέ αντισώματα, πολύ απλά επειδή ο οργανισμός τους αδυνατεί. Δεν μου κάνει εντύπωση. Το θέμα είναι ότι σημειώνονται μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία υπερπροβάλλονται, μεγενθύνονται, τραβούν την προσοχή και εντυπωσιάζουν. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με το τι παρατηρείται στον πληθυσμό, ώστε να χαλάσουν την γενική εικόνα”, αναφέρει.

Τα αίτια, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να ποικίλουν. Αφενός ο ασθενής μπορεί να παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για αυτοάνοσα νοσήματα, κακοήθειες και άλλα ή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αδυνατεί να δημιουργήσει γενικά αντισώματα, καθώς όπως αναφέρει “ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός”. Ταυτόχρονα, τονίζει, ότι ένας ασθενής μπορεί να νοσήσει από Covid-19 επειδή ενδεχομένως δεν έχει προλάβει ο οργανισμός του να αναπτύξει αντισώματα, καθώς χρειάζονται περίπου 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

“Για να κρίνουμε το εμβολιαστικό έργο και την αποτελεσματικότητά του, πρέπει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Να δημιουργηθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας, το οποίο θα παρεμποδίζει τη διασπορά στην κοινότητα. Καθώς μειώνεται η διασπορά, δεν θα βρίσκει έδαφος ο ιός να προσβάλει ανθρώπους. Ο εμβολιασμός είναι η πιο ρεαλιστική λύση, από τη στιγμή που δεν έχουμε δραστικά αντιικά φάρμακα. Το όφελος θα είναι πιο ορατό όταν εμβολιαστούμε”, εξηγεί.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top