Δυναμική ατζέντα με ευαίσθητες ισορροπίες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα

Δυναμική ατζέντα με ευαίσθητες ισορροπίες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα

Στην Πράγα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει μέρος σήμερα (Πέμπτη) στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο (Παρασκευή) στη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα μετάσχει και η Τουρκία.  «Με τις δραματικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολλά μέτωπα, συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα με στόχο τη συγκέντρωση χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου και την παροχή μιας πλατφόρμας για πολιτικό συντονισμό», αναφέρεται στην επιστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΠΚ θα γίνουν τέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, δύο για ζητήματα που αφορούν στην ειρήνη και δύο για άλλα που αφορούν στην ενέργεια, οπότε οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων θα έχουν τη δυνατότητα για μεταξύ τους επαφές.

Χωρίς να υπάρχει ένδειξη για την προοπτική συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη, στην Πράγα, από τη μια νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά ρίχνουν διαρκώς λάδι στη φωτιά για τις ακραία τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις κι από την άλλη, ακούγεται μια ομοβροντία απόλυτα υποστηρικτικών προς την ελληνική πλευρά, τοποθετήσεων. Η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές της επαφές καταδεικνύοντας τις πέραν της διεθνούς νομιμότητας κινήσεις της Τουρκίας. ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτος, ξεχωριστά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πάρει κατηγορηματικά θέση για το ότι σε καμία περίπτωση δεν τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία στα ελληνικά νησιά.

Στη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Παρασκευή, το βάρος θα πέσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της.

Μετά τη χθεσινή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους «27» ηγέτες των κρατών μελών, Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι διαφαίνεται ένα άνοιγμα από την πλευρά της Κομισιόν για ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο ενώ η όλη εξέλιξη αξιολογείται ως δικαίωση των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πρώτος είχε καταθέσει δημοσίως την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση.

«Μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις και να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια για αυτόν και τον ερχόμενο χειμώνα» τονίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους 27 ηγέτες των κρατών μελών πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. Υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας «με τα κράτη μέλη» για να αναπτυχθεί μια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις».

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «το κύριο σημείο αναφοράς τιμής για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ΕΕ, το TTF, δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική του εισαγόμενου αερίου. Η Επιτροπή άρχισε να εργάζεται για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών της ΕΕ για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές».

Απομονωμένη η Τουρκία στο αφήγημα της συμφωνίας με τη Λιβύη

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, η υπογραφή του παράνομου μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ. Αντιθέτως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Λιβύης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε το όλο εγχείρημα, με εκπρόσωπό του να σημειώνει πως «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Είχε προηγηθεί η άμεση αντίδραση της Αιγύπτου, με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Το Κάιρο αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του νέου μνημονίου.

Στην Ευρώπη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου».

Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν σημειωθεί στο εσωτερικό της Λιβύης. Ο υπό κανονικές συνθήκες αρμόδιος υπουργός Πετρελαίου, ο οποίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις και βρισκόταν στη Νότιο Αφρική την ημέρα της επίσκεψης της τουρκικής αποστολής, ουσιαστικά «αντικαταστάθηκε» για την υπογραφή του μνημονίου, με τις αρμοδιότητές του να μεταφέρονται για αυτόν τον σκοπό στον υπουργό Οικονομίας.

Παράλληλα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από τον ΟΗΕ, δήλωση που προκάλεσε την φανερή ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι πιο σκληρές εγχώριες αντιδράσεις προήλθαν από τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και από την αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, τόνισε ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και συνεπώς δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε τη Δευτέρα  είναι παράνομο και άκυρο και -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- «δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε».

Οι εξελίξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση. Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε άμεσα γύρο ενημερώσεων των πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες, σε ομάδα Αμερικανών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πραγματοποίησαν επίσκεψη στη χώρα μας.

Η Ελλάδα -όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ- έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ  παράλληλα, διατηρεί -όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας- δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Υπογραμμίζεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 -στο οποίο στηρίζεται η νέα συμφωνία- είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, κανένας δεν έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται. Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του «μνημονίου» εκείνου είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κ. Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ: Δεν θα δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top