Δύο πρωτεϊνικά εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα – Οι διαφορές Sanofi και Novavax με τα mRNA

Δύο πρωτεϊνικά εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα – Οι διαφορές Sanofi και Novavax με τα mRNA

Άλλο ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, εκείνο της Sanofi έρχεται στη χώρα μας, μετά το εμβόλιο της Novavax.

Στην ενημέρωση της 1ης Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως έρχεται στην Ελλάδα το αμερικανικό εμβόλιο Novavax κατά του κορωνοϊού.

Και όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της γαλλικής εταιρείας Sanofi.

Έτσι, η Ελλάδα ενισχύει τη λίστα με τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή της και όλα μαζί μπαίνουν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι πιο διστακτικοί που δεν εμβολιάζονται κατά του ιού σκεπτόμενοι τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων, τώρα έχουν δύο επιπλέον επιλογές για να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

«Αυτό είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που φοβούνται τα mRNA εμβόλια και θέλουν ένα πρωτεϊνικό. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέτρο, κάθε καινούργιο σκεύασμα στην Ελλάδα», τόνισε άλλωστε και η Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται πως στις 21 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα παραλαμβάνει 168.000 εμβόλια Novavax. Και μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα έχουν έρθει συνολικά 474.000 δόσεις.

Τι ισχύει αν οι 2 πρώτες δόσεις είναι με mRNA εμβόλιο και η τρίτη με πρωτεϊνικό

Στο μεταξύ, προκύπτει η ερώτηση για το τι ισχύει αν οι πρώτες δύο δόσεις που έχει κάνει κάποιος είναι με mRNA εμβόλιο και επιθυμεί να κάνει την αναμνηστική δόση με ένα εκ των δύο πρωτεϊνικών.

Σε αυτό απάντησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, τη Δευτέρα. Έχω διαβάσει τη βιβλιογραφία για αναμνηστική δόση με Novavax όπου έχουν γίνει και οι πρώτες δύο με Novavax. Δεν θυμάμαι κάποια μελέτη που να είναι μετά από δύο δόσεις mRNA αλλά σίγουρα θα υπάρχει και μπορούμε να το δούμε. Αλλά δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε. Πάντως, ακόμα δεν έχει μπει στον αλγόριθμο των δικών μας οδηγιών. Βέβαια, δεν έχει έρθει ακόμα το εμβόλιο και όταν έρθει, θα το συζητήσουμε σίγουρα και όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα το τεκμηριώσουμε», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι «Πυρήνες Άμεσης Δράσης» πίσω από την επίθεση στο γραφείο του Θ. Αλεξόπουλου

Συγκλόνισε ο Ουάρντα στην Ανόρθωση: Σήκωσε φανέλα για τον Άλκη (ΦΩΤΟ)

“Καρφώνει” τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Αναστασιάδης

Χρήστος Σαρτζετάκης: Την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η κηδεία του στην Μητρόπολη

Διακίνηση μεταναστών: Κύκλωμα μετέφερε πρόσφυγες στη Γερμανία με τη μέθοδο του «σωσία»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top