Δύο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο!

Δύο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο!

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021 και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021 που αφορούν τις εκδόσεις 2020.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2021 απονέμεται στον Νίκο Δαββέτα για το έργο του Άντρες χωρίς άντρες (εξ ημισείας με τη Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της Το βουνί, εκδόσεις Το Ροδακιό).

Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονέμεται ομόφωνα στη Στέλλα Κάσδαγλη για το βιβλίο της 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, σε εικονογράφηση Φωτεινής Τίκκου.

Δήλωση του συγγραφέα και λίγα λόγια για το βιβλίο «Άντρες χωρίς άντρες»

Για την τιμητική αυτή διάκριση ο Νίκος Δαββέτας δήλωσε:

«Σε όλα τα μυθιστορήματά μου, προσπάθησα να δώσω φωνή στους αποκλεισμένους της Ιστορίας και τώρα που η βία της Ιστορίας εισβάλλει στις ζωές μας και μας ξαναγυρίζει στα πιο σκοτεινά χρόνια της Ευρώπης, αισθάνομαι ότι πήρα το κρατικό βραβείο του 1939! Η βράβευσή μου αυτές τις ζοφερές ημέρες είναι, θα έλεγα, και μια ειρωνική δικαίωση των συγγραφικών μου εμμονών γύρω από τη δεκαετία του ’40».

Η µεταπολεµική Ελλάδα όπως την έζησαν ένας αφανής παρακρατικός και ο µονάκριβος γιος του που, δραπετεύοντας από την προβληµατική του οικογένεια, ζει τώρα και εργάζεται στο Παρίσι. Δυο γενιές αντρών, µετέωρες µεταξύ των µεγάλων γεγονότων και των οικείων κακών, στην πιο κρίσιµη αναµέτρηση της ζωής τους. Μια απρόβλεπτη διαδροµή, από τα δύσκολα µετεµφυλιακά χρόνια και τη δικτατορία του ’67 ως την κοσµογονία της µεταπολίτευσης και την οικονοµική κρίση του 2010. Πατέρες και γιοι, αγόρια που δεν ενηλικιώθηκαν, ενήλικες που δεν ωρίµασαν, αµφιταλαντευόµενοι διαρκώς µεταξύ του καλού και του κακού, του ορθού και του λάθους. Άλλοτε ασταθείς και φοβισµένοι, άλλοτε αποφασισµένοι και ριψοκίνδυνοι. Μια αντιπαράθεση γενεών αλλά και µια αντιπαράθεση µύθου και ιστορίας.

Για το βιβλίο του Άντρες χωρίς άντρες ο Νίκος Δαββέτας έχει τιμηθεί με το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα.

Δήλωση της συγγραφέως και λίγα λόγια για το βιβλίο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ»

Για την τιμητική αυτή διάκριση η Στέλλα Κάσδαγλη δήλωσε:

«Σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την έμφυλη ισότητα στην Ελλάδα, είναι μεγάλη τιμή για μένα που μπόρεσα με αυτό το βιβλίο να βάλω ένα πετραδάκι στο πώς βλέπουν τα παιδιά μας τις γυναίκες γύρω τους, στις τέχνες, στις επιστήμες, στη δημόσια ζωή. Ευχαριστώ πολύ την Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου γι’ αυτή τη διάκριση και ακόμα περισσότερο τους εφήβους και τις έφηβες που αγκάλιασαν τις “30 γυναίκες” και που προσπαθούν κάθε μέρα να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο».

Ποιες είναι οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και που συχνά η Ιστορία ξεχνάει να μας γνωρίσει; Πώς έζησαν και τι δημιούργησαν οι καλλιτέχνιδες, οι πολιτικοί, οι συγγραφείς, οι επιστήμονες, οι αθλήτριες και οι ακτιβίστριες που άνοιξαν τον δρόμο για όλες όσες ακολούθησαν; Πώς θα μας συστήνονταν οι ίδιες, αν μπορούσαν να μας διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, την πραγματική τους ιστορία; Και, τελικά, τι έμπνευση μπορούμε να πάρουμε από εκείνες ώστε να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε έναν πιο υγιή, δίκαιο και προοδευτικό κόσμο; Γύρισε το βιβλίο από την άλλη (ή και όχι), βρες μία βολική θέση και έλα να γνωρίσουμε μαζί 30 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Θα τολμήσεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Για το βιβλίο της 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ η Στέλλα Κάσδαγλη έχει τιμηθεί με το βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top