Ε.Λ.Β.Ε.: Σαράντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας – Βήμα στον Πολιτισμό

Ε.Λ.Β.Ε.: Σαράντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας – Βήμα στον Πολιτισμό

Με αφορμή τα 40 χρόνια συνεχούς λειτουργία της Ε.Λ.Β.Ε., η πρόεδρος της Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, δίνει στο GRTimes.gr, μια μικρή «γεύση» του έργου και των δραστηριοτήτων της.

 

Της  προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Γεωργίας – Γοργώ Αλεξίου

 

Επτά Δεκεμβρίου 1980, εικοσιτέσσερις πρωτοπόροι Λογοτέχνες από την Βόρεια Ελλάδα, ιδρυτικά μέλη, υπέγραψαν το πρώτο Καταστατικό της Ε.Λ.Β.Ε. και την επόμενη χρονιά το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμ’ 271 απόφασή του, έδωσε σάρκα και οστά σ’ ένα πνευματικό κέντρο, που έμελλε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, της Βορείου Ελλάδος και της πατρίδος μας γενικά. Μια κοιτίδα πολιτισμού γεννήθηκε στην πόλη μας. Σαράντα χρόνια προσφοράς στα γράμματα, στην λογοτεχνία, στον πολιτισμό με ποικίλες δράσεις όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξαν την Ε.Λ.Β.Ε. ως έναν από τους σπουδαιότερους πνευματικούς φορείς της χώρας μας.

Το λογότυπο της Ένωσης

Η Ε.Λ.Β.Ε. μεγάλωσε, τα μέλη της αυξήθηκαν –έχουμε μέλη απ’ όλη την Ελλάδα– και σήμερα είναι ένα στιβαρό σωματείο με συνεχή άνθιση και δυναμική παρουσία και παρρησία στα Λογοτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα μέλη της, τα Τακτικά, τα Δόκιμα, για τους φίλους της, αλλά και για τους νέους, τους πρωτοεμφανιζόμενους λογοτέχνες και όχι μόνο τους αναγνωρισμένους.

Εκατοντάδες παρουσιάσεις βιβλίων λογοτεχνικών έργων, όπως και εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού και εθνικού περιεχομένου οργανώθηκαν στα σαράντα αυτά χρόνια. Διαλέξεις, Ημερίδες, Διημερίδες, μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί ποίησης και πεζού λόγου. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έγινε θεσμός κάθε χρόνο να προκηρύσσονται Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί. Ήδη έχουμε προκηρύξει δύο Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς εφέτος, για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Έναν για ενηλίκους με θέμα: «200 χρόνια ελεύθερου βίου» και έναν για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα: «1821 – 2021, 200 χρόνια ελεύθερος βίος».

 

Στιγμιότυπο, από παρουσίαση

Στιγμιότυπο, από παρουσίαση

Υπήρξε συνεργασία της Ε.Λ.Β.Ε. με πολλούς φορείς της πόλης μας: τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, την Αμφικτυονία Ελληνισμού, την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, την Εύξεινο Λέσχη, την Ένωση Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος, τον Σύλλογο Ζωγράφων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και, βέβαια, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βιβλιοθήκες, Βιβλιοπωλεία και αρκετούς άλλους φορείς.

Από τις εκλογές του Μαρτίου του 2018, που ανέλαβα το πηδάλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, όπως και από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2020 που επίσης εκλέχθηκα να υπηρετήσω ως πρόεδρος, σκοπός μου και σκοπός όλων των μελών των δύο Διοικητικών Συμβουλίων –και του προηγούμενου και του τωρινού– είναι να κρατήσουμε την ιστορική Ένωση, που φέτος κλείνει το 40ό έτος λειτουργίας της, όσο το δυνατόν ψηλότερα, βελτιώνοντάς την και διατηρώντας την φήμη των ωραίων εκδηλώσεων στην πόλη μας. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. εργάζονται με συνέπεια και αγάπη για την Ένωση. Όλοι είμαστε εθελοντές σε ένα έργο αρκετά δύσκολο και καταναλώνουμε αρκετό χρόνο. Η αμοιβή μας είναι η ηθική ικανοποίηση που απορρέει από το γεγονός ότι βλέπουμε την Ένωσή μας όλο και πιο πολύ να προοδεύει και να αναγνωρίζεται στην πόλη μας, και, βέβαια, η αγάπη σας και η στήριξη από όλα τα μέλη.

Την διετία που πέρασε έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη των λογοτεχνών με την παρουσίαση των βιβλίων τους, αλλά κυρίως με γνώμονα την εξωστρέφεια της Ε.Λ.Β.Ε.  Συγκεκριμένα έγιναν 65 Λογοτεχνικά Βραδινά τις Τετάρτες, από 21 Μαρτίου του 2018 που είχα αναλάβει το τιμόνι της Ε.Λ.Β.Ε. μέχρι και τις 4 Μαρτίου του 2020 που σταματήσαμε λόγω των μέτρων απαγορεύσεως εξ’ αιτίας της πανδημίας του κορωναϊού. Οργανώθηκαν, επίσης, 54 συνολικά εκδηλώσεις εκτός των εκδηλώσεων της Λογοτεχνικής Τετάρτης. Οι εκδηλώσεις μας έχουν καταγραφεί στα έξι τεύχη (42ο – 47ο) του περιοδικού «Μουσών Μέλαθρον», που εκδόθηκαν αυτή την περίοδο και αναλυτικά στο βιβλίο των Πεπραγμένων της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

 

Στιγμιότυπο από εκδήλωση

Η πρόεδρος Ε.Λ.Β.Ε., κ. Αλεξίου,  με τον συγγραφέα και μέλος της Ένωσης, Βαγγέλη Λαδόπουλο σε κάποια από τις εκδηλώσεις της Ένωσης

Πολλές δράσεις είχαν σκοπό την όσμωση, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών, γι’ αυτό υπό την αιγίδα της Ε.Λ.Β.Ε. παρουσιάστηκαν τα βιβλία τους και βραβεύσαμε αρκετά καταξιωμένα μέλη.  Τα λογοτεχνικά βραδινά της Τετάρτης για την γνωριμία των μελών και του έργου τους, καθώς και οι διάφορες διαλέξεις από μέλη, αλλά και σημαντικούς ανθρώπους της πόλης μας έχουν πλέον γίνει θεσμός.  Οργανώσαμε δύο Ημερίδες, την πρώτη με θέμα: «Μακεδονία, Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» και την δεύτερη με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη σε σημαντικές ιστορικές στιγμές».

Οργανώσαμε και μία εξαιρετική Διημερίδα με θέμα: «Η διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας». Οργανώσαμε εκδρομές: μία ημερήσια στην Σιάτιστα Βοΐου Κοζάνης και στην Μηλιά Γρεβενών· ένα πενθήμερο οδοιπορικό στην Ανατολική – Βυζαντινή Πελοπόννησο· μία τριήμερη στην Βουλγαρία (Φιλιππούπολη – Μπάτσκοβο – Σόφια)· και μία επταήμερη στην Ιταλία (Φλωρεντία, Άγιο Μαρίνο, λίμνη Γκάρντα, Βερόνα Βενετία, Ραβένα).

Καθιερώσαμε την Ημέρα της Γυναίκας με την βράβευση αξιόλογων γυναικών που προσέφεραν στον πολιτισμό, στον τόπο μας, στην χώρα μας.
Φέραμε κοντά μας αξιόλογα μέλη της πόλης μας, κάποια από τα οποία βραβεύσαμε ως Επίτιμα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Πολλές άλλες εκδηλώσεις που προγραμματίζαμε και είχαμε κατά νου να κάνουμε, όπως μια εκδρομή στην Δυτική Πελοπόννησο, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας και οι εκλογές μετ’ εμποδίων, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, τελεσφόρησαν το Φθινόπωρο αντί την Άνοιξη.
Φροντίσαμε και συνεχίζουμε να φροντίζουμε και να αγωνιούμε για την έκδοση και διάδοση του Λογοτεχνικού περιοδικού της Ένωσής μας, «Μουσών Μέλαθρον». Το περιοδικό μας πρωτοεκδόθηκε το 2007. Από το 1999, όμως, η Ένωσή μας κυκλοφόρησε ένα μικρό τετρασέλιδο έντυπο με τίτλο: ΛΟΓΟ – ΤΕΧΝΗ.

 

Εξώφυλλα του Εντύπου (ενδεικτικά)

Στο διάστημα των 40 χρόνων υπήρξαν δύσκολες στιγμές για την ενότητά της περίοδοι, όμως σήμερα μπορούμε να υποστηρίξουμε αβίαστα και χωρίς τον ελάχιστο ενδοιασμό ότι πράξαμε το καθήκον μας!! Βέβαια τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την περίοδο αυτή την χώρα μας, που χειροτέρεψαν, μάλιστα, με την έλευση της πανδημίας του κορωναϊού δεν άφησαν αλώβητη και ανεπηρέαστη την Ένωσή μας. Τα λειτουργικά έξοδα τρέχουν και το ύψος τους κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι. Ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μήνα με τον μήνα χτυπούν την πόρτα μας, όπως και η έκδοση των περιοδικών και η αποστολή τους στοιχίζει επίσης πολλά.

Επιχορηγήσεις από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς δεν υπάρχουν, άλλοι σταθεροί οικονομικοί πόροι επίσης δεν υπάρχουν παρά μόνο η συνδρομή των μελών μας.  Παρ’ όλες, όμως, τις δυσκολίες το όμορφο ταξίδι μας στα μονοπάτια και στις λεωφόρους του πνεύματος και του πολιτισμού συνεχίζεται. Και εμείς αισθανόμαστε βαθειά ικανοποίηση για τον ρόλο που μας ανατέθηκε: «θεραπευτές και θεραπαινίδες των Μουσών» και νοιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε ότι αυτή η Ένωση Λογοτεχνών που κοσμεί την πρωτεύουσα και επηρεάζει θετικά τους ανθρώπους της με τα πνευματικά – λογοτεχνικά δρώμενα που οργανώνονται είναι έργο δικό μας και θα βρούμε τον τρόπο να την κρατήσουμε ζωντανή, έστω και με το υστέρημά μας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top