Ειδική αγωγή: Στους δρόμους οι γονείς για το “παραπαίδι” της εκπαίδευσης

Ειδική αγωγή: Στους δρόμους οι γονείς για το “παραπαίδι” της εκπαίδευσης

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Για “παραπαίδι της εκπαίδευσης” κάνουν λόγο οι γονείς παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Τα προβλήματα συνεχώς πληθαίνουν με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά σιγά – σιγά να χάνουν τον δρόμο προς το σχολείο.

Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων παιδιών που φοιτούν στην Δευτεροβάθμια Ειδική Εκπαίδευση. Το κλείσιμο του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας έφερε ξανά στην επιφάνεια τα πολλά προβλήματα της ειδικής αγωγής, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου δεκάδες μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες θα μείνουν στον δρόμο.

Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες δομές του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και εδώ ξεκινά η παράνοια. Από τα επτά ειδικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του GRTimes, τα έξι είναι ακατάλληλα.

Το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, το οποίο αναμένεται να απορροφήσει την πλειονότητα των παιδιών, στεγάζεται σε κτήριο που αποτελεί χρησιδάνειο από το Ίδρυμα Κωφών το οποίο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου γονέων του 1ου ΕΕΕΕΚ Αρετή Μπατά, έχει λήξει. “Δεν ξέρουμε τι μέλει γενέσθαι και με το δικό μας σχολείο“, δηλώνει με αγωνία η κα Μπατά. Όπως περιγράφει η ίδια, πρόκειται για ένα τριώροφο κτήριο, χωρίς πρόσβαση για αμαξίδια. Αγωνία υπάρχει, σύμφωνα με την κυρία Μπατά, και από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για την ένταξη των 16 παιδιών που θα υποδεχτεί στο σχολείο στα μέσα της χρονιάς.

Την ίδια αγωνία έχουν και οι γονείς από άλλα σχολεία που θα υποδεχτούν μαθητές. “Τα παιδιά μας χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξοικειωθούν με τον χώρο και τους άλλους ανθρώπους“, εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου.

Προβλήματα σε όλα σχεδόν τα ειδικά σχολεία

«Η ειδική αγωγή είναι ένας ιδιαίτερα ευάλωτος τομέας εκπαίδευσης που έχει αφεθεί στο έλεος του όποιου. Υπάρχουν σχολεία τα οποία είναι σε ακατάλληλους χώρους, έχουν προβλήματα στατικότητας, έχουν προβλήματα πυρασφάλειας και -τι φοβερό σε ένα ειδικό σχολείο- έχουν πρόβλημα προσπελασιμότητας», λέει η  Άλτα Πανέρα, γραμματέας στο ΔΣ του 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του συντονιστικού των ΕΕΕΕΚ.

Έχουμε ένα τραγικό σχολείο και προσπαθούμε εδώ και 15 χρόνια να αλλάξουμε“, λέει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού Κορτέσα Ανέγρονου. “Είμαστε σε μια πολυκατοικία χωρίς αυλή, με πάρα πολύ μικρές αίθουσες και θέλουν να μας φέρουν παιδιά με καροτσάκια ενώ δεν έχουμε ούτε καν ράμπα”, περιγράφει η ίδια. Το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο ρεπορτάζ για τις φρικτές συνθήκες εκπαίδευσης.

Φωτογραφία από παλιότερο ρεπορτάζ του GRTimes για το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού.

“Το δικό μας σχολείο είναι καινούριο κτιριακά αλλά δεν είναι για ΑμεΑ. Αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 60-65 παιδιά και αυτή τη στιγμή φοιτούν 94 παιδιά. Έχει καταντήσει φύλαξη“, δηλώνει ο γραμματέας συλλόγου ΕΕΕΚ Παύλου Μελά Αβραάμ Κυριακίδης. “Αυτά τα παιδιά πετάνε στα δικά μας τα φτερά αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια”, λέει χαρακτηριστικά.

Ειδική αγωγή: το παραπαίδι της εκπαίδευσης

Όπως λέει η Αρετή Μπατά, πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 1ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, η ειδική αγωγή είναι το παραπαίδι της εκπαίδευσης. “Είναι τόσο παραγκωνισμένη που σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να βρεθεί ένα κτίριο για να στεγαστούν αυτά τα παιδιά”, δηλώνει.

Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουνε προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής. Η ειδική αγωγή είναι η πτωχή πλην τιμία, και τιμία γίνεται από τους εκπαιδευτικούς που δίνουν στην ψυχή τους για τα παιδιά”, λέει χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Στέλιος Καζεπίδης. “Με τις ελλείψεις και καθηγητών και υλικοτεχνικών υποδομών και τα ακατάλληλα κτίρια- αποθήκες των ψυχών, πρέπει να υπάρξει ένα τέλος σε αυτό”, τονίζει ο ίδιος.

“Περίπου 600 μαθητές από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης στεγάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες“, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Κοκονάς.  “Υπάρχουν μαθητές που μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας και μένουν στο σπίτι γιατί δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε ακατάλληλα κτίρια”, τονίζει ο ίδιος.

Οι γονείς παρέδωσαν ψήφισμα στο Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου περιγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα των ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα αφορούν το κτιριακό, εκπαιδευτικό και συγκοινωνιακό σκέλος της.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για παράνομες αναθέσεις σε ιδιωτικά ασθενοφόρα δευτερογενών διακομιδών

Δένδιας: Θα προτείνω τη Λάρισα για στρατηγείο της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Έκλεισε κι άλλο κομμάτι της Δραγούμη (ΦΩΤΟ) 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top