Εισιτήριο στον Όλυμπο: Θέμα ωρών η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος;

Εισιτήριο στον Όλυμπο: Θέμα ωρών η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος;

Προς υπογραφή φαίνεται πως οδεύει το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται εισιτήριο στον Όλυμπο. 

Συγκεκριμένα, στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου βρίσκεται προς υπογραφή το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο.

Την είδηση αυτή μετέφερε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του larissapress.gr, ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με τους βουλευτές Λαρίσης της ΝΔ κκ Χρήστο Κέλλα και Στέλλα Μπίζιου και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του.

Ο κ. Αμυράς αφού διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπογραφεί από την κυβέρνηση καμία απόφαση με την οποία να επιβάλλεται εισιτήριο στον Όλυμπο, απεκάλυψε πως το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο είναι έτοιμο και απομένει η υπογραφή της ΠτΔ ώστε να ενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά ο Όλυμπος και η περιοχής πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων, με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα ορίζονται οι χρήσεις γης και η προστασία του εθνικού δρυμού.

Εισιτήριο στον Όλυμπο

Οι αντιδράσεις – Τί ορίζει η ΚΥΑ

Όπως είχε γράφει το GR TIMES, το σχέδιο Κ.Υ.Α που ορίζει εισιτήριο 6 ευρώ στον Όλυμπο, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, αλλά και των μεγάλων Ορειβατικών Συλλόγων της Επικράτειας.

Όπως είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο GRTimes.gr, o πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Κατερίνης, Θεόδωρος Πεκιρίδης, το σχέδιο της Κ.Υ.Α, “είναι ένα προσχέδιο, ένας προπομπός μιας καταστροφής του χώρου”.

Έκανε λόγο για ένα καθαρά εισπρακτικό σκεπτικό που πλήττει επαγγελματίες και συλλόγους, για ένα υπέρογκο ποσό εισόδου, το οποίο είναι δυσανάλογο όσον αφορά τη διανυκτέρευση με την είσοδο. “Για παράδειγμα η διανυκτέρευση σε ένα καταφύγιο για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων κοστίζει 11 ευρώ και για να περάσουν αυτοί οι άνθρωποι, να φτάσουν στο στόχο τους, πρέπει να πληρώσουν είσοδο 6 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα επιφέρει και τις ανάλογες επιπτώσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεκιρίδης.

Εθνικό πάρκο ορίζεται η χερσαία και υδάτινη περιοχή του όρους Ολύμπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων των δήμων:

α) Δίου Ολύμπου του Νομού Πιερίας

β) Ελασσόνας του νομού Λάρισας

γ) Κατερίνης του Νομού Πιερίας

Ενώ παράλληλα εντός του Εθνικού πάρκου οριοθετείται η Περιφερειακή ζώνη αυτού όπου περιλαμβάνει τον Δήμο Ελασσόνας του νομού Λάρισας.

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τις χρήσεις γης καθώς και την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του όρους Ολύμπου, που διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.

Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ στο νομό Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας σημειώνει πως «το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.918 μέτρα στην κορυφή του, τον Μύτικα, είναι παγκοσμίως γνωστό ως το βουνό των Θεών θα λάβει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει ενώ το brand name, Όλυμπος θα δώσει υπεραξία στη χώρα μας στις διεθνείς αγορές».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιδρούν Ομοσπονδία και Σύλλογοι ορειβατών για το εισιτήριο στον Όλυμπο

Σφοδρές αντιδράσεις για σχέδιο Κ.Υ.Α που ορίζει εισιτήριο 6 ευρώ στον Όλυμπο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ