Εκδήλωση και συναυλία φοιτητών του ΑΠΘ για το Πολυτεχνείο: “Ζωντανά και επίκαιρα τα συνθήματα” (VIDEO)

Εκδήλωση και συναυλία φοιτητών του ΑΠΘ για το Πολυτεχνείο: “Ζωντανά και επίκαιρα τα συνθήματα” (VIDEO)

Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα φοιτητές του ΑΠΘ, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, Γιώργο Μαργαρίτη.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργαρίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με ακροατές τα μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, “τα χρόνια είναι και πολλά και λίγα, όπως είναι ταυτόχρονα και αυτά που μας συνδέουν με εκείνη την εποχή. Θα έλεγε κανείς πως το σήμερα και το χθες ανήκουν στον ίδιο κύκλο του καιρού, στον ίδιο κύκλο των λαϊκών αγώνων”.

“Η επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου το 1973, μερικές φορές είναι ενδεικτική. Το σύνθημα “ψωμί – παιδεία – ελευθερία”, για παράδειγμα”, τόνισε, εξηγώντας ότι “σήμερα η κοινωνία μας έχει εθιστεί στους μισθούς των 400-500 ευρώ, στις συμβάσεις εργασίας των τριών εβδομάδων – δύο μηνών, η ακρίβεια έρχεται να συμπληρώσει το κακό, η παιδεία γίνεται εμπόρευμα με ταξικούς φραγμούς και είναι μία παιδεία για τους λίγους”.Μιλώντας για την ελευθερία, ο καθηγητής ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει μέσα από πλέγμα αστυνομοκρατίας, με αυστηρούς και αντιλαικούς νόμους αλλά και προσπάθειας φίμωσης του εντύπου και ηλεκτρονικού Τύπου. “Η μόνη διαφορά με εκείνη την εποχή είναι ότι τώρα έχει προστεθεί και το ζήτημα της υγείας, η οποία έγινε εμπόρευμα και αυτή”, είπε. Αναφερόμενος στο σύνθημα του ’73 “έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί”, ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι στις ημέρες μας είναι πολύ επίκαιρο καθώς “η χώρα μας έχει μεταβληθεί σε μια απέραντη επιθετική βάση των ΗΠΑ και του ΝΆΤΟ. Μια βάση προετοιμασίας πολέμου, στον οποίο ο ελληνικός λαός θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, χωρίς να έχει τίποτα να κερδίσει από αυτόν”, σημείωσε.

“Οι εποχές”, είπε στη συνέχεια, “μοιάζουν τόσο πολύ και τα τότε αιτήματά είναι τόσο επίκαιρα γιατί η τότε δικτατορία, όπως και σήμερα η αστική δημοκρατία, που προσωπικά θα την έβαζα σε εισαγωγικά, εκφράζουν τα ίδια ταξικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, του ελληνικού καπιταλισμού, μονοπολιακών ομίλων, ελληνικών και ξένων”, συμπλήρωσε.

“Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος.  Και τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη», η ιστορία όμως τους διέψευσε. Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Αυτά τρόμαξαν τη Χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν τη νέα γενιά “θεατή” των εξελίξεων και όχι “πρωταγωνιστή” στην πάλη για τη ζωή που έχει ανάγκη. Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα. Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τις μάχες μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων”, ανέφερε στην παρέμβασή του το μέλος του Δ.Σ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, Τάσος Παπαδόπουλος.

“Μπορεί να βρισκόμαστε 48 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρόλα αυτά τα συνθήματα που σημάδεψαν την αντιδικτατορική πάλη του λαού όπως το «Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ» αλλά και το “Ψωμί – παιδεία – ελευθερία”  παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην συνέβαινε αυτό καθώς παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ  ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς”, τόνισε.

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όπως είπε, “εξαιτίας των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, με τις -μόνο κατ’ όνομα- “αμυντικές”, στην πραγματικότητα άκρως επιθετικές Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία”.

Μετά το τέλος τον ομιλιών ακολούθησε συναυλία από τους φοιτητές, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ όλοι μαζί φώναξαν πως “δε θα περάσει ο φασισμός”, μετά το μουσικό κομμάτι” ακορντεόν”.

Δείτε βίντεο:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top