Εκκλήσεις για εμβολιασμό από κυβέρνηση και επιστήμονες για να σωθεί το καλοκαίρι

Εκκλήσεις για εμβολιασμό από κυβέρνηση και επιστήμονες για να σωθεί το καλοκαίρι

Από την μετάλλαξη «Δ» απειλείται το καλοκαίρι που φέρνει αλλαγή των δεδομένων όπως τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κυβέρνηση και επιστήμονες επιχειρούν στη βάση αυτή να χτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό. Επισημαίνουν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ειδικά για τους πιο ευάλωτους, είναι αδιαμφισβήτητη. Το 99% και πλέον των πολιτών 60 έως 80 ετών που διασωληνώθηκε ή κατέληξε λόγω Covid-19 τους προηγούμενους τρεις μήνες ήταν ανεμβολίαστο, επισημαίνουν.

Ο ιός από την πλευρά του έχει επανειλημμένα αποδειχτεί ένας ευπροσάρμοστος αντίπαλος, ο οποίος μεταλλάσσεται. Το ECDC προβλέπει ότι εντός των επόμενων μηνών η πιο μεταδοτική μετάλλαξη «Δ» θα είναι κυρίαρχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημία, άλλωστε, δεν έχει λήξει. Από την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 75% και ανέρχονται πλέον σε λίγο περισσότερα από 6.000.

Με αυτά τα δεδομένα, η χώρα εισέρχεται πλέον στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Στόχος είναι, σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, την Εκκλησία, να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια του επόμενου διμήνου να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δύσπιστοι πολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός «ξεκλειδώνει» ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι και στόχος είναι έως το φθινόπωρο στο επιθυμητό να έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70% με 75% του πληθυσμού.

Πέραν του εμβολιασμού, σημαντικό προληπτικό ρόλο παίζουν τα τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Η πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο είναι εύκολη και το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα χάρη στα self-test.

Η τακτική εξέταση είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η πορεία προς την «Ελευθερία»

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση (ποσοστό 47,7% επί του γενικού πληθυσμού και 56% επί του ενήλικου πληθυσμού) ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια (ποσοστό 38,2% στο γενικό πληθυσμό και 45% επί του ενήλικου πληθυσμού).

Από σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου ξεκινά, από την Κρήτη, το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών από κινητά συνεργεία εμβολιασμού, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.

Παράλληλα, αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκων που αφορά άτομα με σοβαρή αναπηρία ή βαριά ψυχική ή νοητική νόσο.

Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε θετική γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, κατόπιν γονεϊκής συναίνεσης, μετά από ενημέρωση. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και το πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν είναι τεχνολογίας mRNA τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, είναι πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και στους εφήβους από ό,τι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.

Χρήση μάσκας και υποχρεωτικότητα

Στις 23 Ιουνίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των Επιστημόνων: «Αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής, όπως ανέφεραν οι καθηγητές μας, ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής: Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί».

Στην ίδια ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωνε: «Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Συνεπώς εισηγούμαστε την μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός. Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες».

Πηγές επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σαφές ότι -κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής- η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική τόσο σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση εκεί που κάποιος περπατά σε εξωτερικό χώρο δίχως να υπάρχει συνωστισμός.

Κάποιοι παρερμήνευσαν τα λόγια του καθηγητή Σύψα, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε κατά λέξη: «Η Επιτροπή το μοναδικό που είπε είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα».

Εύκολη η εγγραφή ετεροδημοτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε απόφαση με την οποία ψηφιοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των ετεροδημοτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, έχει τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική εφαρμογή (https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr) μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς αποκτούν τη δυνατότητα να εγγράφονται ηλεκτρονικά στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής τους περιφέρειας.

Η διαδικασία εγγραφής απαιτεί τρία απλά βήματα: Είσοδος στην εφαρμογή μέσω Taxis, συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης και οριστικοποίηση της αίτησης. Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης αποδίδεται αυτόματα αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του εκλογέα.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών μπορούν να υποβάλλονται και στους οικείους Δήμους, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Για πρώτη φορά ο εκλογέας θα μπορεί να δηλώσει πού θα ψηφίσει έως και τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη εκλογών, ενώ έως τώρα απαιτείτο τουλάχιστον ένα δίμηνο πριν την προκήρυξή τους.

Δύο χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

Συμπληρώνονται αύριο δύο χρόνια από τις εκλογές που οδήγησαν στη συγκρότηση κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στο διάστημα αυτό, «η χώρα αντιμετώπισε σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις, προώθησε τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ανέκτησε την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχτισε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι έτοιμη για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης.

Στο διάστημα αυτό, ψηφίστηκαν 193 νόμοι που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση -τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- θα ακολουθήσουν και άλλες.

Έχουν ήδη μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων, ο φόρος μερισμάτων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές.

Έχει ανασταλεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων, ενώ θεσπίστηκε χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο, χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000, μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξήθηκε και χορηγείται σε 800.000 συμπολίτες μας και απαλλάχθηκαν από την εισφορά αλληλεγγύης τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%».

Όπως τόνισε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος «στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ με τριπλασιασμό κλινών εντατικής θεραπείας, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έγκαιρη προμήθεια υλικού, ενώ ‘τρέχει’ την υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού.

Παράλληλα, στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά πληττόμενους πολίτες, καθώς άπλωσε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δύναμη πυρός 41 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, δρομολογήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της ΕΕ που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους -ο οποίος είχε αρχίσει ούτως ή άλλως με ταχείς ρυθμούς- και στην πράσινη μετάβαση.

Παρά τις προκλήσεις, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ενώ υπήρξαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις στο αξιόχρεό της.

Στο πεδίο της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα την καθοδηγούμενη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και πέτυχε σημαντικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Απέκρουσε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αλλά και ενεργοποίηση συμμαχιών την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο και Διεθνοποίησε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προχώρησε επίσης σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ