Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας: Για πρώτη φορά στο φως αγιογραφίες του 10ου αιώνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας: Για πρώτη φορά στο φως αγιογραφίες του 10ου αιώνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο επιβλέπων αρχιτέκτονας, μιλώντας, εκτιμά ότι οι αγιογραφίες χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα γεγονός που ανατρέπει την ιστορία της αγιογραφίας στην Κρήτη

Αρκετά είναι τα μοναστήρια και οι εκκλησίες που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Τα περισσότερα δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί, όπως το μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας, στο χωριό Άγιος Βασίλειος κοντά στο Χουδέτσι, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στη «λαβωμένη» μονή αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες αποκάλυψαν αγιογραφίες που χρονολογούνται τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο επιβλέπων αρχιτέκτονας, Ηρακλής Πυργιανάκης, μιλάει στο neakriti.gr για μέρος αγιογραφίας που αποκαλύφθηκε μετά τις παρεμβάσεις αναστήλωσης στην Παναγία τη Σπηλιώτισσας μετά από το σεισμό.

«Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Σπηλιώτισσας βρίσκεται στη φάση επισκευών –αναστήλωσης. Σε ένα κομμάτι σοβατισμένου τοίχου, στα ενδότερα του ναού και μέσα στο σπήλαιο, πίσω από τον οποίο βρισκόταν οστεοφυλάκιο, εμφανίστηκαν κομμάτια αγιογραφίας. Είναι σημαντικό ότι μας το δείχνουν σε τρία στρώματα αγιογραφίας», τονίζει ο αρχιτέκτονας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη με σιγουριά τι χρονολογία του κάθε στρώματος. Η αρχαιολογική υπηρεσία όμως έχει ήδη επιληφθεί και συντηρητές έχουν επισκεφτεί το ναό. Μια πρώτη εκτίμηση μάλλον μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τις πρώτες αγιογραφίες στην Κρήτη γύρω στον 10ο αιώνα, παρόλα αυτά χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση. Αν αυτές οι εκτιμήσεις τεκμηριωθούν, αναθεωρείται η ιστορία της αγιογραφίας στην Κρήτη», καταλήγει.

Η ίδρυση της εκκλησίας στο μοναστήρι συνδέεται κατά την παράδοση με την εύρεση της εικόνας της Παναγίας μέσα στη σπηλιά που είναι κτισμένος ο σημερινός σπηλαιώδης ναός. Κατά μια εκδοχή ιδρύθηκε περίπου τον 11ο αιώνα, αλλά υπερισχύει η άποψη ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα.

Πηγή: neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΗΕ: Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν διαθέτει πρόσβαση στο Ίντερνετ

Ν. Ηλιόπουλος: Χρειαζόμαστε διαφορετικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

ΒΤΑ: Η Βουλγαρία παρέχει αεροπορικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top