Εκπαίδευση για διάσωση σε χιονοστιβάδα από την Ε.Ο.Δ. και το γαλλικό εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΝΕΝΑ

Εκπαίδευση για διάσωση σε χιονοστιβάδα από την Ε.Ο.Δ. και το γαλλικό εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΝΕΝΑ

Τα πρώτα 15 λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα σε μια χιονοστιβάδα!

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες άτομα σε όλο τον κόσμο εμπλέκονται σε ατύχημα με χιονοστιβάδα. Έχει υπολογιστεί πως μία στις τρεις περιπτώσεις ατυχήματος με χιονοστιβάδα, οι σύντροφοι του ανθρώπου που έχει εγκλωβιστεί, μπορούν να τον βοηθήσουν εφόσον:

1) Έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό
2) Γνωρίζουν πως να τον αξιοποιήσουν, άμεσα και αποτελεσματικά

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω COVID, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σε συνεργασία με το γαλλικό οργανισμό ΑΝΕΝΑ και την υποστήριξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων διοργανώνει και πάλι φέτος για έκτη χρονιά εκπαίδευση για:

1) Έρευνα και Διάσωση σε χιονοστιβάδα
2) Εκτίμηση κινδύνου – Ασφαλή κίνηση στο πεδίο

Η εκπαίδευση ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη (10/2) στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου.

Η χιονοστιβάδα ως φαινόμενο εκδηλώνεται κάθε χρόνο σε όλα τα βουνά όπου συγκεντρώνεται χιόνι, ανεξάρτητα αν την βλέπουμε ή όχι. Πλέον όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τα αθλήματα χειμερινού βουνού και αυτό από μόνο του αποτελεί παράγοντα αύξησης του κινδύνου εμπλοκής σε χιονοστιβάδα.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις κινδύνους και να κάνουμε την εκτίμηση του πεδίου, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλες στρατηγικές για να μην εμπλακούμε. Σε περίπτωση, όμως, που συμβεί χιονοστιβάδα, τότε μόνο οι σύντροφοι μας που βρίσκονται εκεί μπορούν να προσφέρουν άμεση και ουσιαστική βοήθεια, εφόσον είναι εκπαιδευμένοι.

Ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι τα 15 λεπτά για αυτό και είναι σημαντικό να αντιδράσουν μέλη από την ομάδα μας άμεσα και αποτελεσματικά.

Στην εκπαίδευση Basic Avalanche Knowledge οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εκτιμούν τον κίνδυνο με βάση τον καιρό, να αναγνωρίζουν τα σημάδια που δείχνουν την επικινδυνότητα, να υιοθετούν την κατάλληλη στρατηγική και να επεμβαίνουν αποτελεσματικά, εφόσον χρειαστεί.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δραστηριοποιείται εθελοντικά στην ορεινή διάσωση από το 1994 και είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (ICAR) από το 2006, ενώ συνεργάζεται με το γαλλικό οργανισμό για τις χιονοστιβάδες Association Nationale pour l Étude de la Neige et des Avalanches (ΑΝΕΝΑ) σε θέματα εκπαίδευσης, αντιμετώπισης και πρόληψης χιονοστιβάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Οικονόμου: Καμιά άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομία της

Λαμία: Συνελήφθη 36χρονος-Φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει την 22χρονη ξαδέρφη του

ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τις αιτιάσεις Τσαβούσογλου – Ξεφεύγουν της λογικής

Γ. Οικονόμου: Καμιά άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομία της

Κεντρική Μακεδονία: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Άνθρωπος έπεσε στις γραμμές του Μετρό στη Δάφνη – Επιχείρηση απεγκλωβισμού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top