Εκτός κλινικών παραμένει το 5ο έτος Iατρικής – Παράταση εμβολιασμών για το 6ο- Τι λένε φοιτητές στο GRTimes

Εκτός κλινικών παραμένει το 5ο έτος Iατρικής – Παράταση εμβολιασμών για το 6ο- Τι λένε φοιτητές στο GRTimes

Την αγωνία τους για το μέλλον της κλινικής τους εκπαίδευσης εκφράζουν στο GRTimes φοιτητές του 5ου έτους των Ιατρικών σχολών Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, που συμπληρώνουν σχεδόν έναν χρόνο εκτός του χώρου του νοσοκομείου. Οι τελευταίες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για παράταση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ενώ, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για επιστροφή και αναπλήρωση των χαμένων κλινικών. Την ίδια στιγμή μετατίθενται για τα μέσα Απριλίου οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 των τελειόφοιτων που, εν μέσω πανδημίας, πραγματοποιούν κανονικά τη κλινική τους άσκηση.  

Ρεπορτάζ: Μαριαλένα Τσόγκα

Την άμεση επιστροφή των κλινικών ετών στα νοσοκομεία, με τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας τόσο για την προστασία των ίδιων όσο και για τη προστασία των ασθενών, αιτούνται φοιτητές από όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας. Ο Covid-19 στέρησε την είσοδο στα αμιγώς κλινικά έτη για ακόμη ένα εξάμηνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα συντριπτικό ποσοστό φοιτητών ιατρικής, νεότερων κλινικών ετών, δεν έχει έρθει σχεδόν καθόλου σε επαφή με τον χώρο του νοσοκομείου.

«Η επαφή του γιατρού με τον ασθενή είναι η βάση για τα πάντα»

«Αυτός ο οποίος μελετάει την ιατρική χωρίς βιβλία πλέει σε μια άγνωστη θάλασσα, αλλά αυτός που μελετάει την ιατρική χωρίς ασθενείς, δεν βλέπει καν τη θάλασσα» είχε πει ο καναδός γιατρός, William Osler. Μνημονεύοντας τα λόγια του ο Γιώργος Κούτσιας, 5οετής φοιτητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει το έντονο χάσμα θεωρίας και πράξης που δημιουργείται, καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι αδύνατον να αντικαταστήσει όλο το φάσμα της πρακτικής άσκησης που προϋποθέτει την φυσική επαφή του γιατρού με τον ασθενή, στον χώρο του νοσοκομείου. «Από τη στιγμή που στερούμαστε την απαιτούμενη κλινική εξάσκηση που αποτελείται από την επισκόπηση, τη ψηλάφηση, την ακρόαση αλλά και την επικοινωνία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξέταση και να οριστεί με τη βοήθεια των εργαστηριακών μέσων η πάθηση του ασθενή, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι λαμβάνουμε επαρκή εκπαίδευση, όσο και να πασχίζουν οι καθηγητές να καλύψουν το κενό διαδικτυακά», υπογραμμίζει ο Γ. Κούτσιας.

Εκτός από τη χαμένη κλινική εκπαίδευση, χάνεται και η  ευκαιρία της ουσιαστικής επαφής με τις ειδικότητες, μιας και το 5ο έτος αποτελεί αμιγώς κλινικό έτος. Πεμπτοετής φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Βασίλης Στύλος λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε δει 7 ειδικότητες, πως θα επιλέξουμε με ποια θα ασχοληθούμε στο μέλλον; Είναι σαν να λες ότι θα ασκήσω κάτι που δεν έχω δει ποτέ» συμπληρώνει, τονίζοντας πως η απόφαση της ειδικότητας είναι ένα πάρα πολύ προσωπικό και σημαντικό θέμα για έναν μελλοντικό γιατρό, που προϋποθέτει ο ίδιος να διαθέτει και τα απαραίτητα βιώματα πριν την τελική του επιλογή.

«Αυτή τη στιγμή δεν αποτελούμε κομμάτι της εξέλιξης, είμαστε παραμερισμένοι»

Με πρωτοβουλία των 5ο ετών φοιτητών Ιατρικής και των επτά Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας, κοινοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στην υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η παρακάτω επιστολή https://www.esos.gr/arthra/71229/epistoli-foititon-ton-epta-iatrikon-sholon , με την οποία ζητήθηκαν απαντήσεις σχετικά με την επιστροφή των κλινικών ετών στα νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν εκδόθηκε κάποια συγκεκριμένη οδηγία από τους αρμόδιους. Οι τελευταίες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για συνέχιση της εξ αποστάσεως κλινικής εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μόρτος, 5οετής φοιτητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βασικό αίτημα των 5ο ετών φοιτητών είναι η πραγματοποίηση της άσκησης με την πλήρη τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον Covid-19.  Αυτό συνεπάγεται την έναρξη της διαδικασίας των εμβολιασμών των φοιτητών (όλων των κλινικών ετών ανεξαιρέτως) και την χρήση όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέσων-κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα νοσοκομεία-προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών.

Η ελάχιστη εμπειρία των εν λόγω φοιτητών που κατάφεραν να μπουν στις κλινικές πριν την ανακοίνωση του δεύτερου καθολικού lockdown, έδειξε μια γενικότερη φοβία από πλευράς των ίδιων των ασθενών προς τους ανεμβολίαστους νεαρούς φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημήτρη Μόρτου, συχνό ήταν και το φαινόμενο της έλλειψης ασθενών η οποία στέρησε την πολύωρη παραμονή τους. «Ας μπούμε κι ας αντιμετωπίσουμε όποια φοβία των ασθενών, είναι προτιμότερο από το να παραμένουμε αδρανείς» δηλώνουν σύσσωμοι οι φοιτητές του 5ου έτους της Ιατρικής, τονίζοντας την έντονη επιθυμία τους να επιστρέψουν στον χώρο που ανήκουν.

«6οετείς: Επιθυμούμε να μας αντιμετωπίζουν ως υγειονομικό προσωπικό»

Με συστηματικά τεστ Covid από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποστάσεις και μάσκα –πλην εμβολιασμένοι-πραγματοποιούν ήδη από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους την κλινική τους άσκηση οι τελειόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φωτεινή Καραγιάννη και Νικόλαος Βλάχος. Όπως αναφέρουν, «η μάσκα δεν μας χορηγείται και στερούμαστε των παροχών που θα έπρεπε να λαμβάνουμε ισάξια, ως μια μικρή μερίδα του υγειονομικού προσωπικού», δηλώνοντας πως και η δική τους υγεία (και της οικογένειάς τους) έχει σημασία.

 

Αναφερόμενοι στις συνθήκες εκμάθησης, λένε ακόμη πως «αντικειμενικά το επίπεδο εκπαίδευσης δεν είναι το ίδιο με αυτό που έλαβε κάποιος φοιτητής προ κορωνοϊού». Τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, τα μειωμένα ωράρια και η έλλειψη ασθενών δεν ευνοούν την απόκτηση μιας ολοκληρωμένης πρακτικής άσκησης. «Υπό κανονικές συνθήκες θα είχε ο καθένας τον δικό του ασθενή και θα βλέπαμε τη πορεία της υγείας του, από τη στιγμή της εισαγωγής του μέχρι την έξοδό του.  Τώρα, πηγαίνοντας δύο φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο, δεν έχουμε μια πλήρη εικόνα για την πορεία της υγείας του ασθενούς από την εισαγωγή του μέχρι να πάρει εξιτήριο», συμπληρώνουν, λέγοντας πως η έλλειψη ασθενών λόγω πανδημίας στερεί από τους φοιτητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια ευρύτερη γκάμα περιστατικών πριν αποφοιτήσουν, γεγονός που εντείνει την αγωνία τους για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένα σημαντικό ποσοστό τελειόφοιτων δεν αισθάνεται έτοιμο να σταθεί υπεύθυνα ως γιατρός δίπλα στους ασθενείς που θα κληθεί να αντιμετωπίσει του χρόνου στο αγροτικό του, γεγονός που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο μέλλον των υποψηφίων επαγγελματιών υγείας.

Οι προκλήσεις για τους φοιτητές πολλές και οι δυσκολίες ακόμη περισσότερες, ωστόσο καμία πανδημία δεν φαίνεται να τους πτοεί, μιας και η δίψα για τη κατάκτηση του στόχου παραμένει. Όπως είχε γράψει ο ποιητής Pablo Neruda, «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ