Ελεύθεροι 38 αντιεξουσιαστές -αντιφασίστες για φθορές σε αρχαία

Ελεύθεροι 38 αντιεξουσιαστές -αντιφασίστες για φθορές σε αρχαία

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους αποδίδονται ενώ ανέφεραν ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο πλαίσιο της επετείου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ελεύθεροι με έναν περιοριστικό όρο αφέθηκαν οι 38 από τους 51 αντιεξουσιαστές -αντιφασίστες, μετά τις απολογίες τους σε ανακριτή για το επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε στη  ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου, το βράδυ της Τετάρτης. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα τους επιβλήθηκε η εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα.

Στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Κάποιοι μάλιστα είπαν πως δεν ανήκουν στον αναρχικό χώρο αλλά ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο πλαίσιο της επετείου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί, όταν μετήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα.

Σύμφωνα τους δικηγόρους τους,  οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι συμμετείχαν στην πορεία αλλά δεν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Επισήμαναν πως δεν ήταν αυτοί που έγραψαν συνθήματα στις διακοσμητικές κολώνες δίπλα στο Λευκό Πύργο και στους παρακείμενους τοίχους του Βασιλικού Θεάτρου ενώ προέβαλαν και τον ισχυρισμό ότι τα συγκεκριμένα κτίσματα δεν αποτελούν αρχαιολογικά μνημεία.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται κατάθεση υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων που βεβαίωσε φθορές  στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου.

Συνολικά 51 άτομα κατηγορούνται για φθορά μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από πολλούς ενωμένους για την τέλεσή του (κακούργημα), απλή σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά από κοινού πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και σε καλλιτεχνικό μνημείο, παράνομη οπλοφορία, διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.

Οι 38 από αυτούς απολογήθηκαν σήμερα ενώ οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι αναμένεται να απολογηθούν την Κυριακή.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 45 άνδρες και 6 γυναίκες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και φέροντας, ορισμένοι εξ αυτών, ρόπαλα, προκάλεσαν φθορές (αναγραφή συνθημάτων) στον περίβολο του μνημείου του Λευκού Πύργου και έμπροσθεν του Βασιλικού Θεάτρου, ενώ επιτέθηκαν με ρόπαλα σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο και επιχείρησαν να τους ελέγξουν.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ