Ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ για την «ερυθρά παλίρροια»

Ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ για την «ερυθρά παλίρροια»

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπήρχε για πολλά χρόνια πριν ο ίδιος αναλάβει τη διοίκηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)

Του Βασίλη Παπαναστασούλη

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης μετά την απολογία του για τη ρύπανση περιβάλλοντος που αφορά αγωγό ο οποίος έριχνε ανεπεξέργαστα λύματα τμήματος της δυτικής Θεσσαλονίκης στο ρέμα του Δενδροποτάμου και κατέληγε στη θάλασσα. Κατηγορείται για κακουργηματική ρύπανση περιβάλλοντος που φέρεται ότι συνδέεται με το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» η οποία εμφανίζεται κατά καιρούς στο Θερμαϊκό κόλπο.

Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του, χθες απολογήθηκε στην ανακρίτρια και με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος. Κατά την απολογία του και μέσω του υπομνήματος που υπέβαλε, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπήρχε για πολλά χρόνια πριν ο ίδιος αναλάβει τη διοίκηση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνες φέρει το δημόσιο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για έναν αγωγό στον οποίο κατέληγε ένα κομμάτι λυμάτων, οικιακών και άλλων, του αποχετευτικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, που φαινόταν να εκβάλλει στο ρέμα του Δενδροποτάμου. Η διαδρομή που ακολουθούσε μέχρι τη θάλασσα ήταν της τάξεως των 500-800 μέτρων και κατέληγε στο Θερμαϊκό κόλπο, ενώ φερόταν να ευθύνεται για το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας». Το θέμα αποκαλύφθηκε ύστερα από δημοσιεύματα του 2017 και του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο κ. Κρεστενίτης κατέθεσε στην ανακρίτρια τα παρακάτω:

Κατά την αποδιδόμενη κατηγορία υπήρξε σύνδεση της υπερχείλισης αστικών λυμάτων από τον αγωγό Α3 στο ρέμα Δενδροποτάμου με την εμφάνιση του φαινομένου της ερυθράς παλίρροιας τον Ιούλιο του 2017.Πλησίον της γέφυρας Δενδροποτάμου υπάρχει το με αριθμό Α3 αντλιοστάσιο, το οποίο είναι το τρίτο μίας σειράς αντλιοστασίων (Α1,Α2,Α3,Α4), τα οποία κατασκευάστηκαν για να παραλαμβάνουν τα αστικά λύματα περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης και να τα ωθούν διαδοχικά στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό.

Η ανωτέρω κατασκευή των αντλιοστασίων έλαβε χώρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συντονισμό με την ΕΥΔΕ, η οποία είναι μία από τις πρώτες ειδικές υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν εφαρμόζοντας το νέο πρότυπο διοίκησης για μεγάλα έργα. Η ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης αποτελεί τον φορέα υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής για την ύδρευση και την αποχέτευση στη Θεσσαλονίκη και τις ευρύτερες περιοχές. Το πρόβλημα της εκβολής των λυμάτων στο χείμαρρο του Δενδροποτάμου δημιουργήθηκε διότι υπάρχει αδυναμία λειτουργίας του τελικού αντλιοστασίου Α4.
Εν γένει, η υφιστάμενη εκροή ανεπεξέργαστων λυμάτων οφείλεται στο ανολοκλήρωτο «Αποχετευτικό Δίκτυο των Χαμηλών Περιοχών της Θεσσαλονίκης».

Αυτό άλλωστε δεν το αρνείται ούτε η ίδια η ΕΥΔΕ, η οποία σημειώνει ότι η λύση στο πρόβλημα της υπερχείλισης ανεπεξέργαστων λυμάτων είναι η ολοκλήρωση του Κόμβου Κ16 (στα πλαίσια της κατασκευή του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού). Η ανωτέρω κατασκευή ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, πράγμα που προκύπτει και από έγγραφα της ΕΥΔΕ.

Ακόμη, είναι ανολοκλήρωτο το έργο μετατόπισης του αγωγού που συνδέει το αντλιοστάσιο Α4 με τον Κεντρικό Αγωγό Αποχέτευσης. Ο αγωγός χρειάζεται να μετατοπιστεί και να επισκευαστεί, καθώς καταστράφηκε το 2012 από την ΠΚΜ, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κόμβου Κ16. Η μελέτη και κατασκευή της μετατόπισης του αγωγού αυτού αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πράγμα το οποίο προκύπτει και από το ότι η εν λόγω μελέτη εγκρίθηκε τελικά με απόφαση της ΠΚΜ, το έτος 2017.

Ένα χρόνο αργότερα η ΠΚΜ συμφώνησε τελικά και στη χρηματοδότηση του έργου. Οι διαδικασίες εγκατάστασης του αναδόχου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν από την ΕΥΑΘ, όπως και έγινε. Η σύμβαση με τον κατασκευαστή υπογράφηκε το 2019 μετά την ολοκλήρωση όλων των νόμιμων διαδικασιών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top