Ελλάδα- Γερμανία: Oικονομική, πράσινη και ψηφιακή win- win συνεργασία

Ελλάδα- Γερμανία: Oικονομική, πράσινη και ψηφιακή win- win συνεργασία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Οι ελληνογερμανικές εμπορικές συναλλαγές έδειξαν σημαντική αντοχή αλλά και προοπτικές ανάπτυξης στη διάρκεια της πανδημίας, με τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων να αυξάνονται κατά 4,4% το 2020, ενώ στο πρώτο 3μηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 23,37%.

Η Ελλάδα θέλει να εδραιώσει και να ενισχύσει τη θέση της σαν εξαγωγέας τροφίμων αλλά και ενδιάμεσων βιομηχανικών προϊόντων στη Γερμανία και, παράλληλα, να προσελκύσει επενδύσεις, αξιοποιώντας πόρους άνω των 80 δισ. ευρώ που μοχλευμένα θα εισρεύσουν στην οικονομία στην επόμενη πενταετία.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα, με περισσότερους από 550 συμμετέχοντες και 113 εταιρίες για e-Β2Β συναντήσεις. Το Φόρουμ, φέτος, φέρνει πλησιέστερα την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με το γερμανικό κρατίδιο των προηγμένων τεχνολογιών στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία, τη Βόρεια Ρηνανία –Βεστφαλία, διοργανώνεται δε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο Φόρουμ με τίτλο  «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις», η έμφαση δίνεται στους κλάδους στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη στη μετά covid εποχή και συγκεκριμένα στο τρίπτυχο Οικονομία- Οικολογία- Ψηφιοποίηση.

Δισ. πόρων  για συνεργασίες win-win

Στην κεντρική εισαγωγική του ομιλία ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στους άξονες και τους στόχους του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας, του Ελλάδα 2.0, αλλά και στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία μοχλευμένα εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 59 δις. ευρώ.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, από τα 59 δις., τα 46-47 δις. θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές επενδύσεις, που θα υποβοηθηθούν και με δάνεια, υπό τον όρο ότι στα projects αυτά θα συμμετέχουν σε ποσοστό 20% οι αρχικοί επενδυτές και, κατά 30% οι Τράπεζες.

Ο κ. Σκυλακάκης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προβλέπει πως οι  πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα «συμπληρωθούν» από τις πολύ σημαντικές αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 14 δις. και 10 δις. αντίστοιχα, που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και οι οποίες εκτιμάται, ότι θα τονώσουν την οικονομία στο εξής, είτε ενισχύοντας την κατανάλωση, είτε χρηματοδοτώντας επενδύσεις.  Έτσι, από τους μοχλευμένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και από τις αποταμιεύσεις, εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμοι πόροι της τάξης των 83 δις. ευρώ.

Από risk, σε country benefit

Ο αναπλ. Υπουργός αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα, έχει πλέον αντιμετωπίσει το λεγόμενο country risk, που υπήρχε στα χρόνια της μεγάλης κρίσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ επιπρόσθετα έχει προχωρήσει σε μειώσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές όπως και στη φορολογία των μερισμάτων κ.αλ., με το κόστος για τις επιχειρήσεις  να έχει μειωθεί στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Πέραν αυτών, η χώρα, έκανε μεγάλα βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, κατορθώνοντας έτσι να διαχειριστεί τις λειτουργικές ανάγκες κρατικού μηχανισμού, οικονομίας και νοικοκυριών στην πανδημία.

Καταλήγοντας ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης, στο 37% θα κατευθυνθούν στις Πράσινες Επενδύσεις και σε ποσοστό 20% στη Ψηφιακή Μετάβαση , ενώ πόροι επίσης θα διατεθούν στην καινοτομία στην Αγροτοδιατροφή, στη συνεργασία ΑΕΙ και Ιδιωτικού Τομέα, σε μία εποχή που η κοινωνία έχει υϊοθετήσει τις win-win συνεργασίας.

Πιερρακάκης: 440 έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Παίρνοντας το λόγο ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι στον τελευταίο ενάμισι χρόνο η Ελλάδα έκανε Tο άλμα στην ψηφιακή διακυβέρνηση, μέσα από το gov.gr, το οποίο ξεκίνησε με 521 διαδικασίες και έχει φθάσει στις 1.160 ψηφιοποιημένες διαδικασίες.  Παράλληλα, προχωρά η αναδιάρθρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ ακολουθεί η ψηφιοποίηση και άλλων υπηρεσιών, που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, διπλώματα οδήγησης αλλά και την ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε επίσης στις δημοπρατήσεις μεγάλων έργων για το δημόσιο, που αφορούν το ERP και ΗRMS, για να προσθέσει ότι από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το 25% θα διατεθεί σε ψηφιακά έργα , σε περισσότερα από 440 μεσαία και μικρότερα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και θα επιφέρουν μεγάλη ποιοτική αλλαγή στη λειτουργία κράτους και πολιτών.

Τέλος ο Υπουργός μίλησε για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις συχνότητες 5G και τα καινοτόμα στοιχεία που τον έκαναν πρωτοπόρο παγκόσμια ( Ταμείο Φαιστός), συμπληρώνοντας ότι σε 2,5 χρόνια θα έχει καλυφθεί το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας και, σε 5,5 χρόνια η πληθυσμιακή κάλυψη θα φτάσει στο 94%.

Στο πρώτο μέρος του Φόρουμ με σύντομους χαιρετισμούς τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, ο πρόεδρος της ΕΕ της DIHK dr Volker Treier, η κα. Μαρία Μαρινάκη, πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, ο dr. Ernst Reichel πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ