Ελλάδα: Το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία στην Ε.Ε.

Ελλάδα: Το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία στην Ε.Ε.

Για την οδική ασφάλεια και την μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων μίλησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου στην Ημερίδα με τίτλο «Οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Αλλάζουν τον Οδηγό» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αίγλη Ζαππείου από την “Hellastron”.

“Η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα με πολλές παραμέτρους και επιπτώσεις τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους δείκτες των τροχαίων ατυχημάτων. Η πατρίδα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά ανάμεσα στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Γίνεται δε εύκολα αντιληπτό, ότι τα τροχαία δυστυχήματα έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι ηλικίας 17 έως 35 ετών” τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εντοπίζοντας τις κυριότερες αδυναμίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

“Υπήρξε έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και αποσπασματικότητα στην εφαρμογή των μέτρων, έλλειψη συστηματικής παρακολούθησης του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, της προόδου και της αποτελεσματικότητας των προβλεπόμενων δράσεων, αλλά και ελλιπής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να συναινέσουν στις προσπάθειες της Πολιτείας. Πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η οδική ασφάλεια. Γιατί η οδική ασφάλεια, προστατεύει την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Για αυτό το λόγο κάθε προσέγγιση στο ζήτημα αυτό πρέπει να γίνεται με την λήψη μέτρων, με άμεσο, μεσοπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα”

Ο ίδιος επεσήμανε στην ομιλία του ότι η οδική ασφάλεια δεν είναι μόνο ζήτημα νομοθεσίας, έργων και υποδομών. “Απαιτεί βαθιά και ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και στάσεων. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε θέματα οδικής ασφάλειας, προστατεύοντας το θεμελιώδες δικαίωμά τους να ζήσουν. Οι προσπάθειες αυτές δεν μπορούν να αποδώσουν, αν δεν συνοδεύονται, από συνολική αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφορών στο δρόμο” καταλήγει ο κ.Οικονόμου.

Οι επερχόμενες δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας

-Εντοπισμός και χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων τέλεσης τροχαίων ατυχημάτων.
-Αυστηρή εφαρμογή του Κ.Ο.Κ., με εντατικούς ελέγχους για βεβαίωση παραβάσεων και κυρίως των «επικίνδυνων παραβάσεων», με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, καθώς και συμβατικών αυτοκινήτων, ώστε να δημιουργείται η πεποίθηση στους οδηγούς, ότι η πιθανότητα να ελεγχθούν, ανά πάσα στιγμή, είναι μεγάλη.
-Συμμετοχή Αξιωματικών σε σχετικές Επιτροπές και Συμβούλια (Επιτροπή Αναθεώρησης του Κ.Ο.Κ. κ.λπ.)

Μεταξύ άλλων, μέσα στις επιχειρηματικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, με διαρκή ενημέρωση μέσω στατιστικών στοιχείων, μέσω των ιστοσελίδων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τη διανομή φυλλαδίων με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση κατά τις μεγάλες εξόδους και με εικόνες και συμβουλές για τους μαθητές και γονείς, κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου, τη διοργάνωση και συμμετοχή των Υπηρεσιών Τροχαίας σε εκθέσεις, ημερίδες και προγράμματα, σε συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς ή Οργανώσεις, τις διαλέξεις σε σχολεία και μεγάλες ομάδες πληθυσμού, από έμπειρο προσωπικό της τροχαίας, τη προβολή κοινωνικών μηνυμάτων από τηλεοπτικούς σταθμούς, πανελλαδικά, κ.α.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top