Ελλάδα: Τουλάχιστον 530 αυτοκτονίες από 1/1 σε όλη τη χώρα-«Μαύρος» μήνας ο Νοέμβριος (Γραφήματα)

Ελλάδα: Τουλάχιστον 530 αυτοκτονίες από 1/1 σε όλη τη χώρα-«Μαύρος» μήνας ο Νοέμβριος (Γραφήματα)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Συγκλονιστικά και σοκαριστικά ταυτόχρονα είναι τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στη χώρα μας, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «Κλίμακα» για τον μήνα Νοέμβριο του 2022.

Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τον μήνα που μας πέρασε καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών, συγκριτικά με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου για το ίδιο διάστημα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη ημέρα του 2022 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον 530 αυτοκτονίες.

Η πλειοψηφία των αυτοχείρων – όπως προκύπτει από τα στοιχεία- είναι άνδρες σε ποσοστό 82%, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες σε ποσοστό 18%, ενώ το ανησυχητικό είναι πως οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν από ανθρώπους παραγωγικών ηλικιών (από 40 έως 59 ετών) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες των 30-34 και 65-69.

Πτώση: Η πιο συχνή μέθοδος

Για τον Νοέμβριο η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας είναι η πτώση με ποσοστό 23% και ακολουθούν ο απαγχονισμός και ο αυτοπυροβολισμός. Σε επίπεδο περιφερειών, το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, ενώ οι περισσότερες αυτοχειρίες συνέβησαν εντός της οικείας τα ξημερώματα.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου που έχουν καταγραφεί, από την αρχή του έτους, τουλάχιστον 18 θάνατοι έχουν σημειωθεί σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας. 10 σε καταστήματα κράτησης, 8 εντός μονάδων Υγείας και 2 εντός στρατοπέδων.

Επιπρόσθετα, μέσα στον μήνα δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο τουλάχιστον 22 απόπειρες αυτοκτονίας από άτομα ηλικίας 15 έως 19 ετών και από 40 έως 44 ετών. Οι κυριότερες μέθοδοι ήταν η δηλητηρίαση (32%) και ο αυτοτραυματισμός (27%) με την πλειοψηφία εξ αυτών να σημειώνεται στην Κρήτη και την Θεσσαλία.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι ο καταγεγραμμένος αριθμός των αποπειρών αυτοκτονίας δεν αντιπροσωπεύει τις συνολικές διαστάσεις του ζητήματος καθώς υπολογίζεται ότι για κάθε αυτοκτονία σημειώνονται τουλάχιστον 15 με 25 μη θανατηφόρες απόπειρες.

Το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα για θανάτους οι οποίοι οφείλονται σε αυτοκτονίες, ωστόσο καταγράφονται με διαφορετική αιτία στα επίσημα πιστοποιητικά θανάτου. Κάθε μήνα γίνεται καταγραφή τουλάχιστον 4 με 5 αυτοκτονιών τα στοιχεία των οποίων λαμβάνονται από επιζώντες αυτοκτονίας που είτε απευθύνθηκαν άμεσα για βοήθεια στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είτε κάλεσαν στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top