Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία: Κοντά στην ανακοίνωση ενεργειακού project

Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία: Κοντά στην ανακοίνωση ενεργειακού project

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για τη συνεργασία Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας στον Ενεργειακό Τομέα και δη στα ενεργειακά προϊόντα, ενώ αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις διερευνούν τις προοπτικές ανάπτυξης μονάδων παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στη γειτονική χώρα.

Μένει να δούμε αν αυτές οι καλές ειδήσεις, που πληροφορήθηκε το GRTimes.gr αφορούν και στην επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης- Σκοπίων, που παραμένει κλειστός από το 2013 και του οποίου ο καθαρισμός έχει πλέον ολοκληρωθεί  ώστε να μπορεί, διά αυτού, να μεταφέρεται diesel (παράγωγα πετρελαίου), σε περίπτωση που καταλήξουν θετικά οι σχετικές διαβουλεύσεις και χορηγηθεί η σχετική άδεια.

Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί από χρόνια, επιχειρηματικά, στη Βόρεια Μακεδονία έχοντας παρουσία σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι πανταχού παρούσα στη Βόρεια Μακεδονία, με μεγάλες Εταιρείες σε καίριους τομείς όπως η Ενέργεια (τα ΕΛΠΕ με την ΟΚΤΑ), η Τσιμεντοβιομηχανία (ΤΙΤΑΝ), Aναψυκτικά- Ποτά (η 3 Ε μέσω της Pivara) , Λιανεμπόριο Τροφίμων (Βερόπουλος)  , Εξορύξεις- Βιομηχανία Μαρμάρου ( Παυλίδης Μάρμαρα μέσω της Mermeren ) αλλά και στον Τραπεζικό Τομέα (Stopanska Banka του ομίλου ΕΤΕ).

Η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ξαναήρθε στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη (14/1/2020) επίσκεψη στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κ. Μπουζάρ Οσμάνι, και την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως βεβαίως και με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Δένδια.

Αυτό που ανακοινώθηκε επισήμως από ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιλύοντας εκκρεμότητες που βεβαίως έχουν οικονομικό χαρακτήρα, σε μία συγκυρία μάλιστα που αναμένεται η ανακοίνωση θετικών ειδήσεων στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με τις απόψεις Ελλήνων επιχειρηματιών, η Συμφωνία των Πρεσπών και η επανεκλογή Ζάεφ, έχουν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την κυβέρνηση των Σκοπίων να επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδα.

Βεβαίως στο καλό κλίμα δεν βοηθάει η χρήση του «μακεδονικός», «μακεδονικό», από εξαγωγείς της Βόρειας Μακεδονίας, που… ξεχνάνε να προσθέσουν το γεωγραφικό προσδιορισμό όταν δίνουν ταυτότητα στα προϊόντα τους.

Εν τούτοις η προσπάθεια μεγαλύτερης προσέγγισης και συνεργασίας συνεχίζεται καθώς η Αθήνα ενδιαφέρεται για ανάπτυξη στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τα Σκόπια έχουν προσηλώσει το βλέμμα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμφωνίες Οικονομικής Συνεργασίας

Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, το πιο ώριμο θέμα αφορά την υπογραφή Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Το θέμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αναμένεται η υπογραφή της Συμφωνίας.

Μία δεύτερη συμφωνία αφορά την συνεργασία του Εnterprise Greece και του Βορειομακεδονικού Invest North Macedonia, μάλιστα οι κύριοι Δένδιας και Οσμάνι υπέγραψαν τις προάλλες σχετικό ΜοU Συνεργασίας. Η συνεργασία των δύο οργανισμών αφορά κυρίως την προσέλκυση επενδύσεων.

Πέραν των ανωτέρω, γίνεται η επεξεργασία συμφωνιών που αφορούν τις Μεταφορές, τα Τελωνεία, τις Επικοινωνίες και φυσικά την Ενέργεια.

Σημαντικά θέματα που αφορούν την επιχειρηματική συνεργασία, θα πρέπει να συζητηθούν από τις Επιτροπές των Επιχειρηματικών Κοινοτήτων. Στην ελληνική επιτροπή μετέχουν οι επικεφαλής των ΚΕΕΕ, ΣΕΒΕ και ΣΒΕ. Ωστόσο για λειτουργήσει η μεικτή επιτροπή, όπως έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, το Επιμελητήριο των Σκοπίων θα πρέπει, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, να συμπεριλάβει το γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία του. Πολλά ζητήματα, όπως και αυτό της ονομασίας των εξαγώγιμων προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας, πρέπει να συζητηθούν, στο πλαίσιο όμως των προβλεπομένων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή των Επιχειρηματιών, θα πρέπει σε διάστημα τριετίας από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών ( Φεβρουάριος 2019) να παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο, έχοντας την υποστήριξη και επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο… hot ενεργειακός τομέας

Ένας τομέας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, είναι ο ενεργειακός. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει την επιθυμία συμμετοχής της χώρας του στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade που θα κατασκευάσει το πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης LNG, στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον, η σκοπιανή κρατική εταιρεία  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΕSM, θέλει να επενδύσει στην εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, τη DAMCO, που θα κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στον ενεργειακό τομέα, η Ελλάδα είναι ο βασικός προμηθευτής πετρελαϊκών προϊόντων , μέσω  των ΕΛΠΕ και της ΟΚΤΑ, έχοντας μερίδιο σχεδόν 80% της αγοράς της γειτονικής χώρας στα πετρελαϊκά.

Στην ηλεκτρική ενέργεια υπάρχει διασυνδεσιμότητα και συνεργασία, ενώ η ΔΕΗ έχει εξαγοράσει την EDS των Σκοπίων, μία επιλογή που είχε συζητηθεί πολύ το 2018 και μάλιστα με ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί στη Βουλή, προς τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη.

Φυσικά από τη συζήτηση για τη συνεργασία στον Ενεργειακό Τομέα, δεν μπορεί να εξαιρεθεί το φυσικό αέριο.

Για το φυσικό αέριο λοιπόν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με αντικείμενο την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φ/α από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, ενώ υπάρχει Μνημόνιο που έχουν από τετραετίας υπογράψει η ΔΕΣΦΑ με τη ΜER της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο αγωγός θα ξεκινάει έξω από τη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα από τη Νέα Μεσήμβρια και θα καταλήγει στο Νεγκότινο της Βόρειας Μακεδονίας , τροφοδοτούμενος με φ/α από τον ΤΑΡ με τον οποίο και θα διασυνδεθεί. Το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το WBIF, δηλαδή από το Χρηματοδοτικό Πλαίσιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ με επεκτάσεις του αγωγού μπορούν να εφοδιάζονται το Κόσσοβο ή και η Σερβία.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ΑΠΕ, έχουν κάνει αρκετές διερευνητικές επαφές στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά μέχρι του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top