ΕΛΒΙΖ: Επενδύσεις σε Φ/Β και ρομποτικές εφαρμογές – Καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα για μείωση του κόστους των ζωοτροφών

ΕΛΒΙΖ: Επενδύσεις σε Φ/Β και ρομποτικές εφαρμογές – Καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα για μείωση του κόστους των ζωοτροφών

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Επένδυση 600.000 ευρώ για τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW στο Πλατύ Ημαθίας ξεκινά άμεσα η ΕΛΒΙΖ (Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών), η οποία κατέγραψε το 2022 σημαντική αύξηση εργασιών, όχι μόνο εξαιτίας της ανόδου των τιμών αλλά και λόγω αύξησης του όγκου των πωλήσεων της.

Το 2022, αναλυτικότερα, ήταν μια ανοδική χρονιά για την ΕΛΒΙΖ – η οποία υπενθυμίζεται ότι είναι πρώην θυγατρική εταιρεία της Αγροτικής Τράπεζας, που εξαγοράστηκε το 2012 από την Ευρωφάρμ Α.Ε. Ο κύκλος εργασιών της ΕΛΒΙΖ, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της  και διευθύνων σύμβουλος της Ευρωφάρμ Α.Ε., Βασίλης Χαλκίδης, εκτιμάται ότι έπιασε τα 20 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ του 2021 και 12,5 εκατ. ευρώ του 2020 και με θετικά αποτελέσματα. Πέραν της ενεργειακής επένδυσης σε φωτοβολταϊκά η ΕΛΒΙΖ δρομολογεί επίσης την υλοποίηση επένδυσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό γραμμών παραγωγής, ρομποτικές εφαρμογές και κτιριακές παρεμβάσεις στη μονάδα της στο Πλατύ Ημαθίας, ενώ σχεδιάζει ανάλογες παρεμβάσεις και στη μονάδα της στην Ξάνθη.

Καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα

Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει σε πέντε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με επιστήμονες και Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Αθηνών, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων που θα προάγουν τις αποδόσεις των ζώων και τα οποία αφορούν τη χρήση φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών, ψυχανθών και εντόμων-πηγή πρωτεϊνών και θα ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το 2023.

Το πιο πρόσφατο από αυτά, αναλυτικότερα, έχει ιδιαίτερα επίκαιρο αντικείμενο στην παρούσα δύσκολη διεθνή συγκυρία, καθώς αφορά στη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών για την παραγωγή πρωτεΐνης προς χρήση στις ζωοτροφές, συγκεκριμένα από ψυχανθή όπως λούπινο, κτηνοτροφικό κουκί και μπιζέλι. Τέτοιες καλλιέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε άγονα εδάφη, δεν απαιτούν επίσης λιπάσματα, φάρμακα κ.ο.κ., οπότε αφενός θα αξιοποιηθούν άγονες εκτάσεις, αφετέρου θα εξασφαλιστεί εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών αντικαθιστώντας το σογιάλευρο, που λόγω του υψηλού του κόστους αποτελεί κύριο παράγοντα για τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΑΑΤ: Εξετάζει λύση για ένταξη των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές

ΒΙΟΖΩΚΑΤ: Εξαγορά, επενδύσεις, καινοτομία στον κλάδο των ζωοτροφών (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top