Εμπόριο SOS: Dead line το Μάιο, για πρόγραμμα στήριξης

Εμπόριο SOS: Dead line το Μάιο, για πρόγραμμα στήριξης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

To Εμπόριο διεκδικεί στήριξη, διεκδικεί ενέσεις ρευστότητας και δίνει dead line στην κυβέρνηση,  για να θέσει το Μάιο, σε εφαρμογή, ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του Εμπορίου, λιανικού και χονδρικού, όπως κάνει με την εστίαση και τον τουρισμό, γιατί δυστυχώς «η μοιρασιά της ζημίας δεν έχει γίνει δίκαια».

Τα οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν, δεν καλύπτουν τον τομέα της οικονομίας που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα και έχασε 10 δις. μέσα στην υγειονομική κρίση. Τώρα πλέον, μετά 12 μήνες με την αγορά κλειστή, ουσιαστικά όλες οι επιχειρήσεις είναι μη βιώσιμες ενώ η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από το χονδρεμπόριο, που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα με τις μεταχρονολογημένες και ακάλυπτες επιταγές αλλά και τα αδιάθετα εμπορεύματα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και την πιεστική ανάγκη άμεσης λήψης ενισχυτικών μέτρων, σήμερα και όχι αύριο, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Γιώργος Καρανίκας και οι πρόεδροι των τριών μεγαλυτέρων Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, κ.κ. Σταύρος Καφούνης, Θεόδωρος Καπράλος και Παντελής Φιλιππίδης.

Ένεση ρευστότητας 300 εκατ. plus

Τα οριζόντια μέτρα που λήφθηκαν, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, δεν αρκούν. Η ΕΣΕΕ έχει ήδη υποστηρίξει πως το λιανικό εμπόριο χρειάζεται μία ένεση ρευστότητας τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, για να κάνει την επανεκκίνησή του το επόμενο δύσκολο δίμηνο, στήριξη όμως που πρέπει γενικότερα να έχει ορίζοντα εξαμήνου, μέχρι να αρχίσει να ανεβαίνει ο τζίρος της αγοράς.

Ο κ. Καφούνης μίλησε για την ανάγκη στοχευμένης στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων στη βάση των εξής  τριών κριτηρίων :εποχικότητα, μείωση τζίρου και κάποιου «κόφτη γιατί δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα» π.χ. εξαίρεση επιχειρήσεων με μεγάλο κύκλο εργασιών μέσα στην πανδημία ή με πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό μέσω προγραμμάτων που επιδοτούνται από δημόσιους πόρους.

Ωρολογιακή βόμβα με τη μορφή επιταγών

Ο κ. Καπράλος τόνισε ότι το κλείσιμο της αγοράς, έχει  σωρεύσει επιταγές στις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εμφανίσει τζίρους, αλλά εικονικούς, αφού δεν μπορούν να αποπληρωθούν από πελάτες που δεν δούλεψαν σχεδόν για ένα ολόκληρο χρόνο.

«Είμαστε πάνω σε μία ωρολογιακή βόμβα και σε αυτή τη φάση δεν βοηθούν ούτε οι φορολογικές ελαφρύνσεις, ούτε ο τραπεζικός δανεισμός στον οποίο ούτως ή άλλως δεν μπορεί να προσεγγίσει το 96% των επιχειρήσεων. Το μόνο που θα βοηθήσει είναι το ζεστό χρήμα κι’ αυτό αν θα δοθεί άμεσα».

Αν αυτή η ωρολογιακή βόμβα των επιταγών, εκκραγεί, τότε το πλήγμα θα αφορά την εθνική οικονομία συνολικά.

Ζεστό χρήμα για τους μικρούς και πολύ μικρούς

Για τον πρόεδρο του ΕΣΘ κ. Παντελή Φιλιππίδη, το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με δύο τρόπους. Χρηματοδότηση, οριζόντια όλων των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, «επειδή μετά από 12 μήνες απραξίας, όλοι είναι στην πραγματικότητα μη βιώσιμοι» και, ένταξη όλων των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν σε μία πλατφόρμα, προκειμένου να εξοφληθούν σε βάθος χρόνους, με 60 ή ακόμη και με 120 δόσεις.

Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης εκτίμησε ότι ένα πρόγραμμα στήριξης της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, θα καλύψει ίσως τις πρώτες ανάγκες των κλάδων ένδυσης και υπόδησης, αλλά όχι λιανεμπορικών και  άλλων κλάδων, συνεπώς, θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα.

Για το Εμπόριο, η κρίσιμη ώρα είναι τώρα. Πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις σε μία περίοδο που επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν κάμψη της καταναλωτικής κίνησης όπως και την μεγάλη πρόκληση μετεξέλιξης στο ηλεκτρονικό επιχειρείν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top