Εμβόλιο Astrazeneca: Τέλος για τους κάτω των 60 ετών

Εμβόλιο Astrazeneca: Τέλος για τους κάτω των 60 ετών

Την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Astrazeneca έδωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση Astrazeneca των ατόμων άνω των 60 ετών. Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση σε όσους έκαναν και την πρώτη δόση, δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά σπάνιος στην δεύτερη δόση” ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου.

Σήμερα χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω.

Όπως διευκρίνισε, η επιτροπή εμβολιασμού είχε αξιολογήσει πριν δύο μηνών την επιδημία της Covid και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. Ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid, είπε, ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο.

Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες.

Παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση, τόνισε και διευκρίνισε ότι ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει ένα αίτημα στην επιτροπή για έγκριση δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ