Ένας αιώνας παρουσίας του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη – Από τους 13 μαθητές προσφυγόπουλα, στους 5.000

Ένας αιώνας παρουσίας του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη – Από τους 13 μαθητές προσφυγόπουλα, στους 5.000

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Μετά από πολέμους, κρίσεις και άλλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, το Κολλέγιο Ανατόλια συνεχίζει να καταγράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του και γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Με εφόδια το σθένος, το όραμα και τη γενναιοδωρία των ανθρώπων του, το Κολλέγιο Ανατόλια κατάφερε να ξεπεράσει καταστροφές, πολέμους και άλλες δοκιμασίες και να συνεχίζει να ακμάζει, εξελισσόμενο σε έναν πρότυπο εκπαιδευτικό πυρήνα που δίνει σε όλο και περισσότερους μαθητές και φοιτητές γνώση, ελπίδα και ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Μέσα από ένα μεγάλο ταξίδι, το Κολλέγιο που ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου, εγκαταστάθηκε από το 1924 στη Θεσσαλονίκη και φέτος, με τη συμπλήρωση 100 ετών, ετοιμάζεται να γιορτάσει μαζί με την κοινωνία της πόλης με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, αυτό το σημαντικό ορόσημο.

Από τους 13 μαθητές – προσφυγόπουλα το 1924, στους 5.000 μαθητές και φοιτητές το 2024, με τις προοπτικές να είναι ακόμη μεγαλύτερες, όπως είπε χθες και ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Πάνος Βλάχος, υποδεχόμενος δημοσιογράφους της πόλης σε ένα πολύ όμορφο επετειακό δείπνο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην «καρδιά» του Κολλεγίου, στο Macedonia Hall.

Όπως είπε ο Δρ. Βλάχος, η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μετεγκατάσταση του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, συμπίπτει με την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε το 2012, όταν ο εκπαιδευτικός οργανισμός στην αιχμή της τότε κρίσης, αποφάσισε όχι μόνο να μη συρρικνωθεί, όπως ήταν τότε η τάση, αλλά αντίθετα να γίνει ακόμη πιο ανοιχτός, πιο εξωστρεφής, με νέα προγράμματα, περισσότερες υποτροφίες και με διεύρυνση όλων των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

«Είδαμε ότι τους στόχους που θέλαμε να πετύχουμε εκείνο το διάστημα, την προσβασιμότητα, την καινοτομία, τα νέα προγράμματα σε όλη την Ελλάδα που τρέχουμε πια, σε 20 διαφορετικές περιοχές της χώρας, έχουν γίνει πραγματικότητα. Άρα για εμάς τα 100 χρόνια συμπίπτουν με το κλείσιμο αυτής της προσπάθειας της μεγάλης μέσα στην κρίση, που θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα, ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πράγματα, να πετύχει» είπε χαρακτηριστικά.

Όντας ο 11ος Πρόεδρος του Κολλεγίου στα 138 χρόνια της ιστορίας του, ο Δρ. Βλάχος έδωσε ένα γενικότερο «περίγραμμα» της στόχευσης που είχε ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια, με τον πρώτο στόχο που επιτεύχθηκε να αφορά στην προσφορά σε παιδιά περισσότερων υποτροφιών οι οποίες διπλασιάστηκαν, ενώ έμφαση δόθηκε και στο μεγάλωμα του καταπιστεύματος που είναι στην Αμερική (φτάνει στα περίπου 55.000.000) και το οποίο συντηρεί τις υποτροφίες, χάρη στις δωρεές ανθρώπων από όλη την Ελλάδα και την Αμερική.

Επίσης, ανέφερε πως το σχολείο θέλει να συνεχίσει να έχει κάποιες έντονες κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως έκανε την τελευταία δεκαετία σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα, ενώ ανάμεσα στους στόχους είναι να μπορέσουν να πειστούν και άλλοι άνθρωποι να κάνουν πραγματικά εξωστρεφείς δράσεις με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου μίλησε και για τη «δύναμη» του οργανισμού η οποία σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στο είδος της διακυβέρνησης του – όπου κυριαρχεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία – στην προσήλωση στους στόχους του και στην αγάπη και την αφοσίωση των ανθρώπων που το περιστοιχίζουν.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανέφερε ο Δρ. Βλάχος, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα παρουσίας του Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη και ο στόχος θα είναι να αναδειχθεί όχι τόσο η ιστορία, αλλά το πως διασταυρώθηκαν και διασυνδέθηκαν οι πορείες του Ανατόλια και της πόλης.

«Θεωρούσαμε πάντα το σχολείο μας ένα κομμάτι της πόλης. Ένα κομμάτι προσφοράς στην πόλη και μια προσφορά και από την πόλη προς εμάς και αυτή είναι η λογική όλων των εκδηλώσεων» τόνισε.

Έτσι λοιπόν, οι εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονται τόσο στους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, όσο και στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, είναι οι παρακάτω:

 • Εορτασμός της Μετεγκατάστασης στις 22 Ιανουαρίου (πραγματοποιήθηκε)

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αποκλειστικά για τη σχολική και φοιτητική κοινότητα του Κολλεγίου Ανατόλια με επίσημους εορτασμούς στο campus

 • Αναβίωση του Alumni Drama Club, με «Άμλετ» στις 6,7,13, 14 Απριλίου

Αναβίωση της Ομάδας Θεάτρου του Συλλόγου Αποφοίτων, μετά από 20 χρόνια απουσίας, ανεβάζοντας έναν εναλλακτικό “Άμλετ” στη σκηνή του θεάτρου Παππάς, στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια.

Στο θεατρικό σανίδι που πολλοί και πολλές ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα, που φιλοξένησε επί σειρά ετών ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά και μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτοι και απόφοιτες του σχολείου μας γίνονται ξανά μία παρέα, γιορτάζοντας την αγάπη τους για την 7η τέχνη.

 • ACT Homecoming στις 31 Μαΐου

Το campus του ACT θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο πάρτι . Απευθύνεται σε όλους τους απόφοιτους και απόφοιτες του ACT

 • Επετειακή χρονοκάψουλα στις 7 Ιουνίου

Η χρονοκάψουλα αποτελεί μία πρόκληση για ολόκληρη την κοινότητα του Ανατόλια, η οποία καλείται να αφήσει το στίγμα της 100 χρόνια μετά. Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέλη του προσωπικού, καθώς και οι Έφοροί κλήθηκαν να δημιουργήσουν το μήνυμα που θέλουν να ταξιδέψει στον χρόνο και να φτάσει στο μέλλον. Ανάμεσα τους και οι 100 απόφοιτοι που ενίσχυσαν με τη σημαντική τους δωρεά το έργο του σχολείου, και απέκτησαν ξεχωριστό τιμητικό ρόλο στους επετειακούς μας εορτασμούς.

 • Anatolia High School Homecoming στις 22 Σεπτεμβρίου

Το Anatolia High School Homecoming επιστρέφει μετά από μία σύντομη παύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων. Ένα μεγάλο πάρτι για όλους όσοι αποφοίτησαν από το Anatolia High School.

 • Τουρνουά Μπάσκετ αποφοίτων στις 22 Σεπτεμβρίου

Ένα πρωτότυπο τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή όλων των αποφοίτων θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου Ανατόλια, στο πλαίσιο του Centennial Homecoming.  Συναρπαστικοί αγώνες 3-on-3, διαγωνισμοί τρίποντων με τη συμμετοχή VIP καλεσμένων και πολλές ακόμα δράσεις με πρωταγωνιστή το μπάσκετ θα ξεσηκώσουν το κοινό σε μια διοργάνωση που θα μείνει αξέχαστη.

 • Έκθεση Anatolia 100 Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

Ξεκινώντας από τη Μερζιφούντα της Μ. Ασίας του 1886, ανασύρουμε από το αρχείο μας σπάνιο  υλικό και εμβληματικά εκθέματα, προκειμένου να αφηγηθούμε την ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια  με έναν τρόπο που να σχετίζεται με σύγχρονους προβληματισμούς. Η περιοδική έκθεση με τίτλο “Anatolia 100 Θεσσαλονίκη” που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2024 θα βασίζεται στις σύγχρονες εκθεσιακές πρακτικές και θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα βιωματικό αφήγημα μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν οι διαχρονικές αξίες του Κολλεγίου Ανατόλια και η ευρύτερη εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του και η αδιάρρηκτη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα αποτελέσει ορόσημο στη μακρόχρονη παρουσία του Κολλεγίου Ανατόλια στην Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό σπάνια και εμβληματικά εκθέματα από το αρχείο του Ανατόλια, ενώ ταυτόχρονα, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του και την στενή του σύνδεση με την πόλη της Θεσσαλονίκης από το 1924 μέχρι και σήμερα.

 • Ειδική έκδοση Anatolia 100 Θεσσαλονίκη

Η περιοδική έκθεση «Anatolia 100 Θεσσαλονίκη» γίνεται αφορμή για μια πολυτελή έκδοση, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο την καταγραφή των εκθεμάτων, αλλά και επιπλέον σημαντικό υλικό. H επετειακή αυτή έκδοση αποτελεί την πρώτη συλλογική προσπάθεια του οργανισμού να αποτυπώσει την ιστορία του σε θεσμικό επίπεδο, ρίχνοντας φως σε όλους τους ανθρώπους που συνετέλεσαν με τον τρόπο τους ώστε να γίνει το Ανατόλια αυτό που είναι σήμερα.

 • Alumni concert το Σάββατο 16 Νοεμβρίου

Απόφοιτοι και απόφοιτες ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και το μουσικό ταλέντο τους για μία επετειακή συναυλία που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη του κοινού.

 • Επετειακό Christmas Bazaar την 1η Δεκεμβρίου

Το χριστουγεννιάτικο Bazaar του Κολλεγίου Ανατόλια επιστρέφει με πιο γιορτινή διάθεση από ποτέ! Στο επετειακό αυτό Bazaar θα έχετε και τη μοναδική ευκαιρία να προμηθευτείτε τα συλλεκτικά memorabilia που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τους εορτασμούς των 100 μας χρόνων στη Θεσσαλονίκη.

Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση πραγματοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του Anatolia High School, φοιτητών του ACT – American College of Thessaloniki και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Κολλεγίου Ανατόλια, των Συλλόγων Γονέων, Αποφοίτων και Φίλων.

Τα έσοδα του Χριστουγεννιάτικου Bazaar θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς, τιμώντας την προϊστορία του θεσμού που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’30 για να υποστηρίξει τους προσφυγικούς πληθυσμούς μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 • Επετειακό Christmas Gala στις 7 Δεκεμβρίου

Ο Σύλλογος Φίλων Κολλεγίου Ανατόλια σχεδιάζει το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο gala στο Ηyatt Regency Thessaloniki, για να τιμήσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα 100 χρόνια του Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας γενναιόδωρα το έργο του οργανισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επετειακές εκδηλώσεις μπορείτε να δείτε και στην επετειακή ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Κολλέγιο Ανατόλια, στη διεύθυνση: 100.anatolia.edu.gr

Οι μεγάλοι δωρητές των επετειακών δράσεων που προγραμματίζονται είναι η Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου.

Το Κολλέγιο Ανατόλια σήμερα

Το Κολλέγιο Ανατόλια είναι από τα ελάχιστα ιδρύματα στον κόσμο με παρουσία και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης και περιλαμβάνει:

 • Ελληνικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο
 • Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο, και Πρόγραμμα Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ Diploma Program)
 • To Pinewood – The American International School που καλύπτει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης
 • To ACT American College of Thessaloniki, το τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και το Κέντρο διά Βίου Μάθησης (Lifelong Learning Center)
 • Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας «Κασσάνδρα» (Kassandra Center for Educational Excellence), το οποίο δημιουργήθηκε το 2021 για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς του Κολλεγίου Ανατόλια και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότη με επιμορφώσεις και εξοικείωση με καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις
 • Το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά (Center for Talented Youth Greece) που από το 2014 προσφέρει πρωτοποριακά προγράμματα για παιδιά με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές ικανότητες
 • To Bridge Bilingual Program, το καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης Αγγλικών, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως και 15 ετών
 • Το Rainbow, το αγγλόφωνο, ημερήσιο θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών
 • Το Γραφείο Εξετάσεων για τη διοργάνωση, διεξαγωγή και προώθηση των – αναγνωρισμένων από το ΑΣΕΠ – εξετάσεων αγγλικής γλώσσας του Michigan State University, MSU-CELC και MSU-CELP, στη Βόρεια Ελλάδα

Σήμερα, το Κολλέγιο Ανατόλια προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε περισσότερους από 5.000 μαθητές/μαθήτριες, φοιτητές/φοιτήτριες.

 • Το 28% του συνολικού μαθητικού-φοιτητικού σώματος λαμβάνει υποτροφία (ολική, μερική ή με τη μορφή οικονομικής βοήθειας)
 • Περισσότεροι από 4.700 ήταν οι ωφελούμενοι και οι ωφελούμενες του κατά τα τελευταία πέντε χρόνια
 • 4,5 εκ. δολάρια ήταν το ύψος των υποτροφιών που διέθεσε το Κολλέγιο Ανατόλια τη χρονιά 2022-2023
 • Περισσότερα από 21 εκ. δολάρια διατέθηκαν σε υποτροφίες τα τελευταία πέντε χρόνια
 • Περισσότεροι από 17.000 είναι οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες του Anatolia High School, του ACT και του Pinewood

Μέσα σε 10 χρόνια συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 37 εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα δωρεών από μεγάλους οργανισμούς, ιδιωτικούς φορείς, δωρητές και απλούς ιδιώτες, που αφορούσαν: την ενίσχυση του προγράμματος Υποτροφιών, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, νέα εκπαιδευτικά

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: © Trustees of Anatolia College/Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια  (https://100.anatolia.edu.gr/)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top