Ένας χρόνος εμβόλιο: Ο πρώτος των πρώτων στη Θεσσαλονίκη, Σ. Μεταλλίδης στο GRTimes

Ένας χρόνος εμβόλιο: Ο πρώτος των πρώτων στη Θεσσαλονίκη, Σ. Μεταλλίδης στο GRTimes

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ημέρα, που η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, Ευσταθία Καμπισιούλη γινόταν η πρώτη Ελληνίδα πολίτης που έλαβε τη δόση «μηδέν» του εμβολίου κατά της Covid – 19. Μία ημέρα μετά, 250 δόσεις του εμβολίου της Pfizer έφταναν στη Θεσσαλονίκη. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Συμεών Μεταλλίδης, ήταν ο πρώτος των πρώτων και σήμερα (27/12) μιλά για αυτή την εμπειρία του στο GRTimes.

«Ήταν το δικό μου Χριστουγεννιάτικο δώρο. Το συζητούσα με την κόρη μου και ευχόμουν να έρθει το εμβόλιο για να μπορέσουμε να εμβολιαστούμε. Ήταν κάτι που μας έδωσε θάρρος και που επί της ουσίας ανέκοψε την πανδημία. Και σήμερα, μπορεί ο εμβολιασμός να έχει γίνει ένα πολιτικό ζήτημα ή να έχει αναχθεί σε μια διαμάχη ανάμεσα σε αντιεμβολιαστές και παραπληροφόρηση, όμως είτε το δούμε μέσα από μελέτες, είτε μέσω του τί συμβαίνει στις κλινικές, θα διαπιστώσουμε ότι χάρη σ’ αυτόν έχουν σωθεί πάρα πολλές ζωές» σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο GRTimes.

Προσθέτει δε, ότι σήμερα «το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν βαριά είναι πάρα πολύ μικρό. Επιπλέον το εμβόλιο έχει αφήσει ανθρώπους έξω από τις ΜΕΘ. Νομίζω ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν, κυμαίνεται γύρω στο 20% και από αυτούς οι περισσότεροι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και γενικότερα μικρότερη απάντηση στο εμβόλιο».

Από το πρώτο εμβόλιο έχουμε και αντιεμβολιαστικό κίνημα

Σήμερα η ύπαρξη του εμβολίου για κάποιους μπορεί να σημαίνει σωτηρία, για άλλους «μαύρο» πανί αντιπαράθεσης. «Ξέρετε, το ξεκίνημα των εμβολιασμών πάει παρέα με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν και αυτοί που δεν θέλουν να ακούσουν. Όμως θέλω να σας πω κάτι. Όταν ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα πιστεύει στο εμβόλιο, ε, δεν μπορεί όλοι αυτοί να είναι συνωμοσιολόγοι. Ζούμε ακόμη τις δύσκολες στιγμές, όμως πραγματικά πιστεύουμε ότι ενόψει και της επικράτησης της «Όμικρον»  η τρίτη δόση προστατεύει από τη βαριά νόσηση και την αποφυγή εισαγωγής στα νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Μεταλλίδης.

Μόνο περήφανοι για το ελληνικό φάρμακο που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό

Ως μέλος ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη, ο Συμεών Μεταλλίδης μόνο υπερήφανος μπορεί να αισθάνεται για την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό (ΕΜΑ), του φαρμάκου “Anakirna” για τη θεραπεία της νόσου Covid-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο.

«Πρόκειται για μια έρευνα που αναπτύχθηκε σε πολλά κέντρα και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, για μια μεγάλη μελέτη που αφορά ένα ανοσοτροποιητικό φάρμακο, το οποίο πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την θεραπεία κατά του κορωνοϊού. Μόνο περήφανοι μπορούμε να αισθανόμαστε για αυτό. Για μια μελέτη που έχει ελληνική υπογραφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top