Ενισχύεται η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης

Ενισχύεται η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης

Τη φιλοδοξία του να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην προσπάθεια της Ευρώπης να είναι η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της νέας φωτοβολταϊκής μονάδας της εταιρείας R Energy 1, συνολικής ισχύος 10 MW, στην Κορινθία.

«Αποτελεί υποχρέωσή μας όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη στην κυριολεξία κατεστραμμένο. Ως Ευρώπη έχουμε ήδη αναλάβει τις δικές μας δεσμεύσεις. Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη το 2050. Και η φιλοδοξία μου είναι η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2019, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είχε εξαγγείλει την απόφαση της χώρας μας να απεξαρτηθούμε πολύ γρήγορα από το λιγνίτη και να κλείσουμε και την τελευταία μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο έως το 2028, τόνισε: «Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Η απόφαση έχει δικαιωθεί και οικονομικά καθώς ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός πια αφού το κόστος των εκπομπών έχει πάει από τα 25 στα 60 ευρώ τον τόνο. Η επιλογή τώρα είναι μία πολύ ισχυρή παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, το γρηγορότερο, καθώς είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και φθηνές».

Πέντε μεγάλα πεδία παρεμβάσεων. για την πράσινη ανάπτυξη

Οι συνθήκες -όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- είναι ευθυγραμμισμένες προκειμένου η χώρα μας να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Στην πορεία αυτή υπάρχουν πέντε πεδία μεγάλων παρεμβάσεων:

-Το πρώτο είναι η παραγωγή ενέργειας: πώς θα φύγουμε από το λιγνίτη και τελικά από το φυσικό αέριο, για να πάμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-Το δεύτερο είναι η βιομηχανία, το πώς «πρασινίζουμε» τη βιομηχανία, ειδικά τομείς όπως το τσιμέντο, όπως τα πετρελαιοειδή, όπου και εκεί γίνεται πολύ σημαντική προσπάθεια.

– Το τρίτο είναι οι μετακινήσεις -είναι γνωστό το φιλόδοξο σχέδιο να προάγουμε την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας- ξεκινώντας από τα οχήματα, πηγαίνοντας στα επαγγελματικά οχήματα, στα λεωφορεία, στα πιο βαριά φορτηγά.

-Το τέταρτο αφορά τα σπίτια μας, το πώς τα ψύχουμε, το πως τα θερμαίνουμε, όπου και εκεί ο ηλεκτρισμός έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

-Και ο πέμπτος τομέας -ίσως και ο πιο δύσκολος- είναι ο αγροτικός, το «πρασίνισμα» του οποίου προϋποθέτει πολύ σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα ή μέσα σε δύο χρόνια.

Οι ΑΠΕ επιφυλάσσουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες

Είναι πάρα πολύ σημαντικό τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, να καταλάβουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έρχονται να παρεισφρήσουν εις βάρος άλλων χρήσεων γης ή να καταπιούν δάση. Οι τοπικές κοινωνίες θα είναι ωφελημένες από τέτοιες επενδύσεις γιατί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο φθηνό ρεύμα, σε αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά και γιατί κάθε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας, τόσο στην κατασκευή, όσο και στη συντήρηση.

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία. Είναι τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας. Διαθέτουμε σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και μέσα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από το ΕΣΠΑ, μέσα από τους υπερεθνικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης οι οποίοι σπεύδουν και αναζητούν να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα.

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για νέες παρεμβάσεις

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων για τους πολίτες, αν και εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για νέες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του εισαγόμενου πληθωρισμού, εφόσον αυτός επεκταθεί ή προεκταθεί και το 2022.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μέσα από τους χώρους της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης για το 2022, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι «στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ‘τρέξουν’ πολύ-πολύ περισσότερα έργα στην περιοχή».

Αναπτυξιακό άλμα προβλέπει η Moody’ s Analytics

Σε νέα έκθεσή της η Moody’s Analytics επισημαίνει ότι η χώρα μας σημείωσε ανάπτυξη-ρεκόρ, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και προσθέτει ότι η αύξηση 16,2% του Α.Ε.Π. το συγκεκριμένο διάστημα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή εάν ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα των τουριστών φτάνει στη χώρα μετά το δεύτερο τρίμηνο.

Με αυτά τα δεδομένα, το έως τώρα αισιόδοξο σενάριο της Moody’s Analytics για την Ελλάδα γίνεται το βασικό και έτσι προβλέπει ανάπτυξη 8,2%. Επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από επενδύσεις που είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας το 2022.

Σημειώνει ακόμη ότι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την άρση των εμποδίων σε έργα που είχαν σταματήσει, την υποστήριξη της κυβέρνησης σε πράσινες επενδύσεις και νέες τεχνολογίες.

Επισημαίνει επίσης ότι οι προοπτικές για τις επενδύσεις βελτιώθηκαν λόγω και της εμπιστοσύνης που έχουν δείξει οι επενδυτές κατά τις πρόσφατες εξόδους της χώρας στις αγορές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε..

Σχέδιο Νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δημιουργείται ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς. Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, υλοποιείται μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο «Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο» με την οποία ανάμεσα στα άλλα:

-Θεσμοθετείται η συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων ζώων.

-Θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς όσο και για τους Δήμους και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

-Ανατίθεται κεντρικός ρόλος στους Δήμους για τους οποίους προγραμματίζεται χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «Άργος», με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων, καθώς και ετήσια χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, για θέματα που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων.

-Θεσπίζεται συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων.

-Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων και αυστηροποιούνται τα πρόστιμα.

-Προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Oι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο αρθρώνεται γύρω από 12 άξονες:

1.Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων», όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένες.

2.Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

3.Ηλεκτρονικό βιβλιάριο: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας.

4.Υπεύθυνη ιδιοκτησία – υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

5.Κατοχυρώνεται ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα.

6.Ιδρύεται εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς, έτσι ώστε εάν κάποιο εγκαταλειφθεί, να είναι εύκολο να βρεθεί ο γεννήτοράς του και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του.

7.Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης και αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

8.Πρόγραμμα «Άργος» – πόροι και υποχρεώσεις Δήμων.

9.Στήριξη και κίνητρα στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους.

10.Πλαίσιο Εποπτείας με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων.

11.Βελτίωση της Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιά.

12.Ψηφιακή Εφαρμογή και Ιστοσελίδα Καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ