ΕΝΙΘ: Αναστολή λειτουργίας για τη Γ΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου

ΕΝΙΘ: Αναστολή λειτουργίας για τη Γ΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου

Σε αναστολή λειτουργίας, λόγω υποστελέχωσης, τέθηκε η Γ΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει η ΕΝΙΘ και υπενθυμίζει ότι «με δάφνες είχε εγκαινιαστεί το 2021, θρυμματίζοντας την εικόνα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργίας τους».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ αναφέρεται μεταξύ άλλων στις τραγικές ελλείψεις που δεν επιτρέπουν τη λειτουργίας άλλης μίας ΜΕΘ, ενώ ζητούν πραγματικές αυξήσεις σε κλίνες ΜΕΘ, αλλά και πρόσληψη προσωπικού.

«Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γ΄ ΜΕΘ ήδη υπολειτουργούσε καθώς από τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που περιλαμβάνει λειτουργούσαν μόλις τα 9, και αυτά χάρις στην υπερεργασία των συναδέλφων, που είχαν φτάσει στο όριο τους», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζει η ΕΝΙΘ:

«Ενδεικτικά, στην συγκεκριμένη ΜΕΘ είχαν προσληφθεί μόλις 6 εντατικολόγοι ιατροί και κανένα μόνιμο νοσηλευτικό ή παραιατρικό προσωπικό, λειτουργώντας με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Αλλά, ακόμα και αυτοί οι 6 ιατροί ήταν κάτω από το κατώτερο όριο λειτουργίας που προβλέπεται σε νόμο για την ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ. Τους τελευταίους μήνες, που λόγω συνθηκών είχαν απομείνει μόλις 4, έφτασαν να εργάζονται σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα. Και όλα αυτά με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της συναδέλφου αναισθησιολόγου στην διάρκεια μιας από τις πολλές εφημερίες στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, μετά από πολύμηνες εξοντωτικές εφημερίες λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Γ΄ ΜΕΘ αναστέλλεται με αστερίσκους, δηλαδή την επαναλειτουργία όταν χρειαστεί με ευθύνη του προσωπικού των άλλων δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου. Καμιά πρόβλεψη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού δηλαδή! Μια άκρως επικίνδυνη απόφαση, καθώς η λειτουργία με δανεικό προσωπικό, μάλιστα ούτε καν σε τακτική βάση, φέρει κινδύνους για τους ασθενείς και το προσωπικό.

Η λύση είναι μια και γνωστή σε όλους. Πραγματική αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ, για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και άμεση ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και υποδομές για την ασφαλή λειτουργία τους. Η λύση δεν είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, όπως προκλητικά δηλώνουν τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που απαιτούν όλο αυτό το διάστημα οι νοσοκομειακοί ιατροί. Διπλασιασμός των απολαβών, διπλασιασμός του προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το δημόσιο σύστημα υγείας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top