Ένοχο το σύστημα… για τον θάνατο 17χρονου στο προαύλιο του «Παπανικολάου»

Ένοχο το σύστημα… για τον θάνατο 17χρονου στο προαύλιο του «Παπανικολάου»

Θύμα της γραφειοκρατίας κατέστη ένας ανήλικος ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός στο προαύλιο του νοσοκομείου «Παπανικολάου», πριν πέντε χρόνια. Ο 17χρονος Αλέξανδρος είχε τάσεις φυγής και νοσηλευόταν αναγκαστικά στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δομή φιλοξενίας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Το παιδί κατάφερε να διαφύγει από το «κρατητήριό» του, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή έξω από αυτό γιατί δεν είχε πού να πάει. Έχασε τη ζωή του από το ψύχος, τον χειμώνα του 2018. Η σορός του εντοπίστηκε τυχαία, από έναν περιπατητή, 10 μέρες μετά την εξαφάνισή του, ενώ για την περίπτωση του είχε εκδοθεί και σήμα Amber Alert.

Για τον θάνατό του κρίθηκαν υπεύθυνες η θεράπουσα γιατρός του και η συντονίστρια της ψυχιατρικής κλινικής του παραπάνω νοσοκομείου. Οι δύο γυναίκες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Το δικαστήριο τις αθώωσε παμψηφεί.

Προέκυψε, όμως, ότι το σύστημα είναι ένοχο…

«Δεν διαγνώσαμε μια ψυχική διαταραχή που να διατρέχει κίνδυνο. Περιμέναμε από την Εισαγγελία Ανηλίκων να ολοκληρωθούν οι ενέργειες για τη μετακίνησή του, στη Φλώρινα. Είχαμε δώσει οδηγίες προς τις κοινωνικές υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και προς το προσωπικό να ασχοληθούν με τον Αλέξανδρο. Στη μοναδική πόρτα της κλινικής έπρεπε πάντα να υπάρχει ένα άτομο από το νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά γι’ αυτό το παιδί. Όταν μπήκε η ψυχολόγος κατάφερε και έφυγε – δεν ήταν στο οπτικό πεδίο του προσωπικού. Σε 2-3 δευτερόλεπτα μπορούσε να βγει από το δωμάτιό του. Ενημερώσαμε τη σεκιούριτι να κλείσουν την κεντρική έξοδο του νοσοκομείου. Την επόμενη μέρα ενημερώσαμε και την οικογένεια, την αστυνομία και την Εισαγγελία Ανηλίκων. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Εμείς έχουμε οδηγία να μην καθηλώνουμε ασθενείς παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις» ανέφερε στην απολογία της η κατηγορούμενη συντονίστρια. Ακόμη επισήμανε ότι ο 17χρονος βρέθηκε νεκρός από έναν περιπατητή, στο τμήμα του δάσους που συνορεύει με το νοσοκομείο, τον Μάρτιο του 2018.

«Ο Αλέξανδρος φαινόταν ότι είχε μια καλή συγκρότηση. Αν είχε βρεθεί μια κατάλληλη δομή φιλοξενίας θα μπορούσε να πάει εκεί. Είχαμε δώσει οδηγίες στο προσωπικό για την επιτήρησή του, όπως επίσης και οδηγίες για εστιασμένες παρεμβάσεις, συμβουλευτικής διαδικασίας. Για την αναγνώριση των συναισθημάτων του. Προσπαθούσαμε να συμμεριστούμε την αγωνία του και το άγχος του. Να τον πείσουμε κάνει υπομονή μέχρι να βρεθεί μια δομή. Παρά τη δυσαρέσκειά του για την παραμονή του στο ψυχιατρείο προσπαθούσαμε να τον φροντίσουμε. Πραγματικά το αναγνώριζε αυτό. Έλεγε ότι κάνει υπομονή αλλά κάτι τον ωθούσε. Πίστευα ότι θα βρεθεί ένας χώρος για να φιλοξενηθεί. Δεν βρέθηκε όμως εγκαίρως μια λύση και έριξαν ευθύνες στους γιατρούς» ανέφερε στη δική της απολογία η θεράπουσα γιατρός.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Άνοιξε η φόρμα για την υποβολή τους

Hellenic Train: Στις ράγες οι επιβατικές αμαξοστοιχίες από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη-Τα δρομολόγια από Δευτέρα

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top