ΕΑΥΘ: Παραλογισμοί, αναξιοκρατία και αστυνομικοί σε απόγνωση, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΕΑΥΘ: Παραλογισμοί, αναξιοκρατία και αστυνομικοί σε απόγνωση, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τεράστια προβλήματα και κενά, αναξιοκρατία και ακραίους παραλογισμούς, καταγράφει η πρώτη μεγάλη δημοσκοπική έρευνα στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Ποια τα προβλήματα του προσωπικού της αστυνομίας και τι επιπτώσεις έχουν αυτά στην αστυνόμευση της πόλης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία Interview, για λογαριασμό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, τα κενά που υπάρχουν στις αστυνομικές υπηρεσίες, αλλά και για πτυχές που καταγράφονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια δημοσκοπική έρευνα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Τσαϊρίδης, ο Β` αντιπρόεδρος, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Χατζόπουλος, ο ταμίας Γιάννης Μαζνέϊκος και η υπεύθυνη του γραφείου τύπου της Ένωσης, δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.

Ο εκπρόσωπος της Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, έδωσε τους βασικούς άξονες της έρευνας, κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο δείγμα.

Από την έρευνα, όπως θα δείτε και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν παρακάτω, προκύπτουν σοβαρότατα θέματα, τα οποία, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, Θοδωρής Τσαϊρίδης, αποδεικνύουν πως η εικόνα της αστυνομίας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που θέλουν να παρουσιάζουν τα “υψηλά κλιμάκια”. Υποστελεχωμένα τμήματα, γερασμένο προσωπικό, μεταθέσεις, κρίσεις και προαγωγές με αναξιοκρατία, παντελής ανεπάρκεια εξοπλισμού και μέσων ικανών να αντιμετωπίσουν το σύγχρονο έγκλημα, είναι μεταξύ άλλων κάποια από τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Ο κ. Τσαϊρίδης εξάλλου, πριν μπει στην ουσία των ευρημάτων, καυτηρίασε και την απουσία εκπροσώπων κομμάτων, βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη συνέντευξη τύπου, παρότι είχαν κληθεί όλοι να παραβρεθούν.

Γερασμένο το προσωπικό – Λάθος η κατανομή του προσωπικού

Από τα πρώτα ευρήματα που προκύπτουν είναι πως το προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, δεν ανανεώνεται, καθώς είτε δεν γίνονται επαρκείς προσλήψεις, είτε όταν κάποιες γίνονται, τα νέα στελέχη δεν τοποθετούνται στη συγκεκριμένη πόλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία του προσωπικού, δηλαδή το 52,8% να υπηρετεί από 21 έως 30 χρόνια, ενώ το 43,3% υπηρετεί από 11 έως 20 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού, ποσοστό 79%, ασχολείται με αλλότρια από τη φύση της υπηρεσίας αντικείμενα και από το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα, μόλις το 58,2%  κάνει εξωτερική υπηρεσία και το 28,5% και εσωτερική και εξωτερική υπηρεσία. Δηλαδή, το 41,8%, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό από το διαθέσιμο προσωπικό, κάνει είτε δεν βγαίνει καθόλου στον δρόμο, είτε βγαίνει μερικώς, στερώντας σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από περιπολίες και γενικότερα από την καταπολέμηση του εγκλήματος στις γειτονιές.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συστηματική καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων – συνθηκών, ωστόσο, παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα “υψηλά κλιμάκια” που δίνουν και τις σχετικές εντολές.

Καλούνται να τα βγάλουν πέρα με μισθούς του 2006

Από τη θεματική ενότητα με την οικονομική κατάσταση των αστυνομικών, προκύπτει πως πολύ ικανοποιημένο από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του, είναι μόλις το 1,4%, αρκετά ικανοποιημένο είναι το 32%, λίγο το 51,4% και καθόλου το 15,2%.

Στην ερώτηση “Τι από τα παρακάτω πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με τη νυχτερινή αποζημίωση/ 5νθήμερη εργασία;”, το 54,1% ζητάει απαλλαγή φορολόγησης της αποζημίωσης, το 28,5% να αυξηθεί η αποζημίωση, το 14,8% να αυξηθεί το ετήσιο πλαφόν και τίποτα από τα παραπάνω το 2,6%.

Γενικότερα με τους μισθούς, το 79% των αστυνομικών λέει ότι τα βγάζει πέρα με σχετική δυσκολία, το 13,1% λέει ότι δεν τα βγάζει πέρα καθόλου και το 7,9%, λέει ότι τα βγάζει πέρα δύσκολα.

Να σημειωθεί πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, πριν δηλαδή το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και όπως δήλωσε ο κ. Τσαϊρίδης, εάν γινόταν σήμερα η έρευνα, τα ποσοστά των συναδέλφων του που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, θα ήταν συντριπτικά υψηλά. Σημείωσε ακόμα πως οι αστυνομικοί στην ουσία λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με το 2006, καθώς από το 2010 και μετά δέχονται μόνο περικοπές στους μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό πως η νυχτερινή αποζημίωση είναι μόλις 2,93 ευρώ την ώρα μικτά, ουσιαστικά 2,1 ευρώ.

Αυτοκίνητα σαράβαλα με έως και 660.000 χλμ – Ακόμα περιμένουν τις κάμερες οι αστυνομικοί

Αναφορικά με το αν οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η χρήση καμερών κατά την εκτέλεση υπηρεσίας θα τους βοηθήσει, το 84,3% απαντά ναι και όχι μόνο το 15,7%. “Αυτό συμβαίνει διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων και με οπτικοακουστικά υλικά “κόψε-ράψε”, έχουν βρεθεί εκατοντάδες αστυνομικοί κατηγορούμενοι για διάφορα ζητήματα. Όταν όμως πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι αστυνομικοί αθωώνονται πανηγυρικά, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται για τη μετέπειτα εξέλιξη και ούτε το ίδιο το κράτος ενδιαφέρεται” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαϊρίδης, προσθέτοντας πως ο αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας, ενώ εργάζεται για το κράτος δεν έχει καμία νομική κάλυψη και πως όταν χρειάζεται (η ΕΑΥΘ παρέχει νομικό σύμβουλο), θα πρέπει μόνος του να βρει από 1000 έως και 2000 ευρώ για να έχει νομική εκπροσώπηση και να αποδείξει ότι είναι αθώος.

Αίσθηση προκάλεσαν, τα στοιχεία για τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης. Ακατάλληλα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον 300.000 χλμ, ακόμη και πάνω από 660.000 χλμ και τα οποία χαλάνε διαρκώς. Και για όσα ελάχιστα καινούργια υπάρχουν, όπως πχ στην Άμεση Δράση, αυτά κρίνονται εντελώς ακατάλληλα επιχειρησιακά καθώς σύμφωνα με την ΕΑΥΘ, “οι ληστές τρέχουν με 200 και εμείς με 130-140 χλμ/ώρα”. Ανάλογα τραγική είναι η κατάσταση και με τις μηχανές της ΔΙΑΣ, από το σύνολο των οποίων, 350, μόλις 20 νέες μηχανές έχουν έρθει από το 2010.

Αναξιοκρατία και ρουσφέτια στην ΕΛ.ΑΣ

Δεν θεωρεί αξιοκρατική τη διαδικασία μεταθέσεων εντός της Γ.Α.Δ.Θ, το 91,1% και το 89.3% πιστεύει ότι δεν αξιοποιούνται οι αστυνομικοί με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι συναφές με το αντικείμενο.

Τα παραπάνω, όπως αναφέρει ο κ. Τσαϊρίδης, χτυπούν “καμπάνες” σχετικά με την αξιοκρατία στην ΕΛΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ερώτηση “πιστεύετε ότι οι κρίσεις και οι προαγωγές των ανώτατων αξιωματικών γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια;” το συντριπτικό ποσοστό 82,6% απαντά πως “ΌΧΙ” και “ΝΑΙ” απαντά μόλις το 1,4%, ενώ το περίπου 79% των αστυνομικών δηλώνει λίγο ή καθόλου θωρακισμένο, απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης.

“Βουλευτές, κόμματα, συνδικαλιστές και φυσική ηγεσία, ουσιαστικά πουλάνε ρουσφέτια. Η αστυνομία δεν είναι χώρος για να γίνονται ρουσφέτια” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, ενώ σχετικά με την αξιοποίηση των αστυνομικών με συγκεκριμένα προσόντα, είπε πως αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα πολυδιαφημισμένα τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας, στα οποία όπως είπε, θα περίμενε κανείς ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν έστω κάποιοι αστυνομικοί από τους πολλούς που έχουν πτυχίο ψυχολογίας, ωστόσο “αυτά τα τμήματα στην πλειοψηφία τους στελεχώνονται με άτομα που πάνε εκεί χωρίς τη θέληση τους”.

Τραγελαφικά είναι τα στοιχεία για την κατασπατάληση αστυνομικών δυνάμεων που όπως επισημαίνει η ΕΑΥΘ, πέρα από τον παραλογισμό, σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται διατάγματα και νόμοι όπως γίνεται με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που σε μόνιμα σημεία “φυλάνε” διάφορους στόχους, φέροντας ως παράδειγμα και τη βιβλιοθήκη της σχολής Φυσικών Επιστημών του ΑΠΘ (θα ακολουθήσει άλλο ρεπορτάζ με τις καταγγελίες για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και το ΑΠΘ).

Σχετικά με τις αποσπάσεις, ο κ. Τσαϊρίδης είπε πως η Θεσσαλονίκη δίνει 100 αστυνομικούς της σε άλλες πόλεις με αποσπάσεις και δέχεται 90 αστυνομικούς από άλλες πόλεις, πάλι με αποσπάσεις, σε μια παράλογη “ανταλλαγή πληθυσμού” που μάλιστα κοστίζει και πολύ στο κράτος. “Αυτά είναι ζητήματα που ουκ ολίγες φορές έχουμε θέσει στη φυσική και την πολιτική ηγεσία, αλλά δεν έχουμε πάρει ουδέποτε πειστικές απαντήσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στοχοποιούνται οι αστυνομικοί

Σχολιάζοντας τον αντίκτυπο που έχει στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των αστυνομικών το επάγγελμα τους (ερώτηση στην οποία το 78,6% απάντησε ότι έχει αντίκτυπο), ο κ. Τσαϊρίδης δήλωσε πως οι αστυνομικοί βάζουν διαρκώς μπροστά από τα λάθη και τις παραλείψεις τους, τους αστυνομικούς ως ασπίδα.

“Δεν φταίει για όλα η αστυνομία και δεν ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα η αστυνομία. Δυστυχώς έχει επικρατήσει η λογική, για όλα τα κοινωνικο-πολιτικά και εθνικά ζητήματα, τη λύση να την δίνει η αστυνομία. Για τον Covid, για το μεταναστευτικό, για τα ΑΕΙ που η πόλη μας έχει δεινοπαθήσει τους τελευταίους 5 μήνες. Δεν είναι δυνατόν τα λάθη και τις παραλείψεις για όλα αυτά να τα επιφορτίζεται η αστυνομία, δυστυχώς όμως πάρα πολλές φορές, οι φυσικές ηγεσίες δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πουν ένα “όχι” στο μοίρασμα και τον κατακερματισμό των αστυνομικών δυνάμεων για τα πάντα και όχι για την ασφάλεια του πολίτη” κατέληξε.

Σύγχρονη εκπαίδευση μόνο στα λόγια

Καίριας σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της αστυνομίας, είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που θα έπρεπε να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, κάτι όμως που στην πράξη δεν υλοποιείται, με ευθύνη της ηγεσίας και όχι των ίδιων των αστυνομικών, οι οποίοι πιστεύουν ότι κατά την άποψη τους πρέπει να γίνεται συντηρητική εκπαίδευση, ανά 6 μήνες, σύμφωνα με το 39,4%, ανά 12 μήνες σύμφωνα με το 36,7% και ανά 3 μήνες, σύμφωνα με το 23,9%.

Αυτό εξάλλου έχει ως επίπτωση, το 47,9% να πιστεύει πως η συντηρητική εκπαίδευση είναι λίγο προσαρμοσμένη στο σύγχρονο έγκλημα, ενώ και ο εξοπλισμός δεν πάει παρακάτω, καθώς το 52,2% θεωρεί πως είναι λίγο προσαρμοσμένος στο σύγχρονο έγκλημα και το 29,7%, πιστεύει ότι δεν είναι καθόλου προσαρμοσμένος.

Ο Β` αντιπρόεδρος της ΕΑΥΘ, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, με βάση νόμο του 2003, οι αστυνομικοί έπρεπε να περνούν εκπαίδευση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, όμως εδώ και δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η εκπαίδευση έχει σταματήσει, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Ανάλογα δραματική είναι η κατάσταση με την εκπαίδευση στη χρήση όπλων, με τους αστυνομικούς να παίρνουν μόνο 50 φυσίγγια τον χρόνο και να είναι αναγκασμένοι να κάνουν βολές σε υπαίθριους χώρους (Θέρμη), αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, χωρίς να διατίθεται για τον σκοπό αυτό, καμία σύγχρονη υποδομή όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό.

Οι αστυνομικοί την ίδια ώρα είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μόνοι τους τον εξοπλισμό και τις στολές και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, η τελευταία αγορά οπλισμού που έκανε το κράτος για τους αστυνομικούς σε υπηρεσία, ήταν το 1997!

Ανύπαρκτα είναι και τα μη θανατηφόρα όπλα, όπως το τέιζερ και το σπρέι πιπεριού που στις άλλες χώρες χρησιμοποιούνται κατά κόρον και που στη χώρα μας η χρήση τους δεν επιτρέπεται από το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο.

Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης:

Ζητάμε τη συνδρομή όλων για την επίλυση των προβλημάτων – Υπάρχουν λύσεις

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, έκανε μια σύνοψη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, θέματα που όπως είπε γνωρίζουν η φυσική και η πολιτική ηγεσία, αλλά δεν κάνουν τίποτα για την επίλυση τους.

Έφερε ως παράδειγμα, τη δωρεά ιδιωτών ύψους περίπου 10.000 ευρώ, για 20 ψηφιακούς ασυρμάτους, την οποία η ηγεσία πεισματικά δεν κάνει αποδεκτή για άγνωστο λόγο, τη στιγμή που οι κακοποιοί ακούνε διαρκώς τις αστυνομικές συχνότητες μέσω των παλαιών ασυρμάτων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την αστυνομία, αλλά και να υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει κάποιο χτύπημα εναντίον αστυνομικών.

“Γενικότερα η κατάσταση στο σώμα της ΕΛΑΣ και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι όπως την παρουσιάζουν. Έχουν αυξηθεί δραματικά και οι εκκλήσεις των δημάρχων, όπου και εκεί υπάρχει επιδερμική προσέγγιση. Χρησιμοποιούμε δυνάμεις όπως η ΔΙΑΣ και οι “Πάνθηρες”, αποσπασματικά, ανάλογα με το ποιος δήμαρχος κάνει έκκληση και ουσιαστικά γκρινιάζει, μέχρι να βγάλει ο επόμενος καταγγελία, ώστε να πάρουμε τις δυνάμεις από εκεί που ήταν και να τις μεταφέρουμε αλλού. Έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα της αστυνόμευσης, ούτε όταν τα Α.Τ λειτουργούν με το 45 και 50% της δύναμης τους” ανέφερε ο κ. Τσαϊρίδης.

Ο ίδιος δήλωσε πως ο λόγος της σημερινής συνέντευξης τύπου, ήταν η ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων και των κενών. “Εμείς ζητάμε τη συνδρομή όλων των πολιτικών κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων και όλων των φορέων της πόλης, ώστε να αποκτήσει καταρχήν ο πολίτης της Θεσσαλονίκης και όλοι εμείς ως πολίτες αυτής της πόλης, το επίπεδο ασφάλειας που μας αξίζει. Διότι αυτές οι εικόνες που βλέπουμε και αυτά τα εγκλήματα που συμβαίνουν στην πόλη μας δεν μας αξίζουν και είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές, γιατί δεν κάνουμε τα αυτονόητα. Διότι αν υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία, μπορεί σήμερα ο Άλκης Καμπανός να ήταν δίπλα μας” είπε μεταξύ άλλων.

Παρέμβαση Γερακαράκου στη συνέντευξη τύπου

Στη διάρκεια σύντομης παρέμβασης του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΑΥΘ για την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει αυτήν την έρευνα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λέγοντας πως θα μελετήσει ιδιαίτερα τα ευρήματα της, τα οποία θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων των αστυνομικών και στη θωράκιση του ρόλου τους.

Δείτε τι είπε:

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα της ΕΑΥΘ, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: Έρευνα – ΕΑΥΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top