Ενθρόνιση Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου: Πυρετώδεις ετοιμασίες στην Αγία Σοφία-Το τελετουργικό και τα μέτρα (ΦΩΤΟ)

Ενθρόνιση Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου: Πυρετώδεις ετοιμασίες στην Αγία Σοφία-Το τελετουργικό και τα μέτρα (ΦΩΤΟ)

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι ετοιμασίες στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας για την αυριανή Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου.

Τα συνεργεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης εργάζονται από το πρωί για τις τελευταίες λεπτομέρειες των πανηγυρικών εκδηλώσεων.

Εντός και εκτός του Ναού της Αγίας Σοφίας έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα για λόγους ασφαλείας και περιμετρικά των οδών υπάρχουν κορδέλες της Τροχαίας, με σύσταση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή.

Επιπλέον στην πρόσοψη της εκκλησίας αναρτήθηκαν «πανό» καλωσορίσματος για τον νέο Μητροπολίτη.

«Καλώς ήρθατε Παναγιώτατε» και «Ευλογημένος ο ερχόμενος» αναγράφουν τα «πανό».

Την ίδια ώρα τόσο στον Ιερό Ναό όσο και στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης οι εργασίες και οι προετοιμασίες κορυφώνονται, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την αυριανή μέρα.

Η ακολουθία Ενθρόνισης του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου θα τελεστεί παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου στις 5μμ στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας.

Επιπλέον την τελετή θα παρακολουθήσει σύσσωμος ο πολιτικός, εκκλησιαστικός, στρατιωτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στις 7πμ, με την ακολουθία του όρθρου και το αρχιερατικό συλλείτουργο στον προσκυνηματικό ναό Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ο Μητροπολίτης θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

Θυμίζουμε ότι ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος αναδείχθηκε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση του Άνθιμου το καλοκαίρι για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τη διασφάλιση της επιτυχούς διεξαγωγής του τελετουργικού και την προστασία των προσκεκλημένων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε εφαρμογή θα τεθούν από την Τροχαία Θεσσαλονίκης αύριο Σάββατο (25/11) κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Φιλόθεου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (25/11) και ώρα 17.00 μ.μ., στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας και λόγω αναμονής πλήθους πιστών, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τα λεωφορεία με κατεύθυνση προς τον Ιερό Ναό, θα ακολουθήσουν δρομολόγιο μέσω των οδών Εγνατίας – Εθνικής Αμύνης – Τσιμισκή, ενώ η αποβίβαση των πιστών θα πραγματοποιείται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας.

Επιπλέον, για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα λεωφορεία μετά την αποβίβαση των πιστών, θα κινηθούν μέσω των οδών Σαλαμίνος – Ναυάρχου Κουντρουριώτου και ακολούθως θα σταθμεύσουν εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Θεοχάρης) Θεοχάρης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ είναι και διπλωματούχος – καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και από την μικρή του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική και διετέλεσε Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, καθώς και μέλος σε πολλές Χορωδίες Βυζαντινής αλλά και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» στις 16 Φεβρουαρίου 2002 και την επομένη (17.2.2002) χειροτονήθηκε Διάκονος, ενώ στις 19 Ιουνίου 2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Γέροντά του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

Από της χειροτονίας του έως το 2019 διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Κατηχητής σε αρκετές Ενορίες, ενώ ταυτόχρονα είχε και την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, της Κατασκηνωτικής περιόδου των αγοριών Γυμνασίου – Λυκείου των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, όπως και της ιστοσελίδος Αυτής στο Διαδίκτυο (Internet).

Στις 26.10.2009 ανέλαβε με απόφαση του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, την διακονία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αυτού, ενώ διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων: α) του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, β) του Ιεραποστολικού και Μορφωτικού Ιδρύματος «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» γ) της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και δ) της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το 2016 προσελήφθη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 ετοποθετήθη στην θέση του A’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Συνοδικού Γραμματέως, στον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και για τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας.

Στις 21 Μαρτίου 2019, με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ετοποθετήθη στην εξαιρετικά υπεύθυνη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από τον Μάιο του 2019 διακονεί και ως Διευθυντής του Κλάδου Εκδόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την 11η Οκτωβρίου 2019, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εξελέγη, υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Μακαριωτάτω Αρχιεπισκόπω, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών και εχειροτονήθη την 15η Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών,
από τον Μακαριώτατo Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με την συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων.

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, εις διαδοχήν του παραιτηθέντος του Θρόνου του για λόγους υγείας Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου (Ρούσσα), εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 9η Οκτωβρίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου

Το Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης-Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top