Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά boutique ξενοδοχεία και πολυτελή θέρετρα

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά boutique ξενοδοχεία και πολυτελή θέρετρα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο τόσο από μεγάλα funds, όσο και εδραιωμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στη δημιουργία ή/και ανακατασκευή πολυτελών θέρετρων και boutique ξενοδοχείων πόλης υψηλού επιπέδου τόσο σε εδραιωμένους τουριστικούς προορισμούς όσο και σε ανερχόμενους που εμφανίζουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές».

 Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον κ. Βασίλη Καφάτο, εταίρο της Deloitte, Clients & lndustries Leader της Deloitte στην Ελλάδα και Πρόεδρο του Deloitte Alexander Competence Center και, έναν επιχειρηματία που συστηματικά προβάλλει και προωθεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας ενώ έχει συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην προσέλκυση σημαντικών high tech επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη.

Όπως προέκυψε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου της Deloitte «European Hotel Industry Conference 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία βρίσκονται σε ανοδική τάση ως ξενοδοχειακοί επενδυτικοί προορισμοί, ενώ η Αθήνα είναι στην 9η θέση μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών πόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου (ΕΗΙC) της Deloitte αναμφίβολα έχουν μεγάλη βαρύτητα , αν ληφθεί υπόψη ότι σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας – μεταξύ των οποίων ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, operators, developers και επενδυτές.

Και βεβαίως, όπως καταγράφηκε, όλα δεν είναι ρόδινα σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς τους πιθανούς επενδυτές απασχολεί η διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και η δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού. Ωστόσο, η Ευρώπη και ειδικότερα οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αποτελούν ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς, τάση που η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο, όπως τόνισε στο GRTimes.gr ο κ. Καφάτος.

Ποια είναι τα συμπεράσματα του ΕΗΙC:

Γενικά συμπεράσματα:

-Το αυξανόμενο κόστος, η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, το αυξημένο κόστος προσωπικού και η αύξηση των επιτοκίων αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη, με τους κύριους παίκτες του κλάδου να στρέφονται σε μια πιο αμυντική / συντηρητική πολιτική, με σαφή εστίαση στη βελτίωση της απόδοσης και στη διαχείριση των ταμειακών ροών τους.

-Το 85% των ερωτηθέντων αναφέρει τη «διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων» ως κορυφαία προτεραιότητα, ενώ η πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού και το restaffing παραμένει υψηλή προτεραιότητα για το 63% των ερωτηθέντων.

-Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, η αδυναμία αύξησης των τιμών, οι διαταραχές και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και η μη συμμόρφωση με την ατζέντα βιωσιμότητας θεωρούνται ως οι βασικοί κίνδυνοι για τον κλάδο στο επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα (1-3 έτη).

Top 10 πόλεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις

-Η Αθήνα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών πόλεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις (9η θέση).

-Το Άμστερνταμ παραμένει η πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023, με τη Λισαβόνα να περνά στη δεύτερη θέση και το Λονδίνο να πέφτει στην τρίτη θέση.

Κατηγορία επενδύσεων:

-Τα ξενοδοχεία συγκριτικά με τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments) αποτελούν πιο ελκυστική επενδυτική ευκαιρία.

Πηγές χρηματοδότησης

-Το 27% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα ίδια κεφάλαια (private equity) θα παραμείνουν η κύρια πηγή μετοχικού κεφαλαίου για εξαγορές ξενοδοχείων στην Ευρώπη το 2023.

-Οι εναλλακτικοί δανειστές (alternative lenders) αποτελούν την πιο κοινή πηγή χρηματοδότησης χρέους (debt financing) στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά για το 2023. Όλες οι άλλες πηγές έχουν χάσει τη δυναμική τους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, με εξαίρεση την παραδοσιακή χρηματοδότηση χρέους (traditional debt financing) και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία (sovereign wealth funds).

-Τα 2/3 των ερωτηθέντων αναμένουν ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία θα προέλθουν από την Ευρώπη, με τη σημασία της χρηματοδότησης από το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μειωμένη, ενώ από τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αυξημένη, σε σύγκριση με το 2021.

Ευρωπαϊκές προοπτικές & επενδυτικός κύκλος

-Το Ηνωμένο Βασίλειο (37%), η Γερμανία (29%) και η Ιρλανδία (28%) εκτιμάται ότι βρίσκονται σε πτωτική τάση ως ξενοδοχειακοί επενδυτικοί προορισμοί, ενώ η Ελλάδα (31%) η Ισπανία (33%) και η Πορτογαλία (33%) βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

 Η αυξανόμενη ελκυστικότητα της Ελλάδας ως ξενοδοχειακού επενδυτικού προορισμού, έχει ήδη εν τοις πράγμασι αποδειχθεί με την τοποθέτηση του GIC της Σιγκαπούρης στα Sani/Ikos, την απόκτηση από την Goldman Sachs Asset Management τριών ξενοδοχείων της G Hotels στη Χαλκιδική, την αγορά από την Azora του Sheraton Ρόδου από τη ΛΑΜΨΑ.

Οι παραπάνω επενδύσεις και όσες κυοφορούνται, μιλούν από μόνες τους για τη δυναμική του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου που, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά μονάδες υψηλών κατηγοριών, έχει μπει στο στόχαστρο διεθνών αλυσίδων και funds.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Deloitte: Ρεκόρ εσόδων για το οικονομικό έτος 2022

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top