Εντυπωσιακή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Εντυπωσιακή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Η τετραμερής αεροναυτική άσκηση «Eunomia 3 – 22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συντονισμένης τετραμερούς πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, η άσκηση διεξήχθη για πρώτη φορά το 2020 και ο συντονισμός της για το 2022 είχε αναληφθεί από την Ιταλία.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν αντικείμενα έρευνας και διάσωσης, προστασίας εξέδρας εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς και αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής.

Σκοπός της άσκησης, προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν η ενδυνάμωση της συνεργασίας στο πεδίο των αεροναυτικών επιχειρήσεων, η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, καθώς και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών μονάδων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την φρεγάτα «Σαλαμίς», το υποβρύχιο «Κατσώνης», έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ EMB-145Η και ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η Γαλλία συμμετείχε με δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale, η Ιταλία με τη φρεγάτα «ITS Libeccio» και η Κύπρος με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης», ελικόπτερο AW-139, Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους και ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Χθες, πραγματοποιήθηκε και η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των τεσσάρων χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων ο υπαρχηγός Στόλου υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας αντιναύαρχος Gilles Boidevezi και ο διοικητής της 1ης Ναυτικής Διοίκησης του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού υποναύαρχος Lorenzano Di Renzo.

 


Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκε εν πλω υπό τον συντονισμό της Ιταλίας και της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή Ανατολικά Λεμεσού, εκτελέστηκαν αντικείμενα έρευνας και διάσωσης, καταρριχήσεις με την μέθοδο Fast Rope και πτήσεις Ελληνικών αεροσκαφών.

Η «Eunomia 3 – 22» καταδεικνύει την συλλογική πρόθεση και δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία ως πυλώνες για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, θα απαντά όμως με αυτοπεποίθηση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top