Έως και 12% απώλεια εισοδήματος στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Έως και 12% απώλεια εισοδήματος στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Από 7 έως και 12% κυμαίνονται οι απώλειες στα εισοδήματα των Ελλήνων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως πάντως να υπολογίζεται το σύνολο του αντίκτυπου της κρατικής στήριξης.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεπακόλουθη κρίση που προήλθε από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού, επέφερε αναπόφευκτα απώλειες στα εισοδήματα στην Ελλάδα.

Επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να κλείσουν στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, ενώ εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης καθώς πολλές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους ή συνέχισαν τις δραστηριότητές τους με μειωμένο προσωπικό.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat τις λιγότερες απώλειες (σχεδόν 7%) υπέστησαν οι υψηλόμισθοι και τις περισσότερες (12%) οι χαμηλόμισθοι, ενώ για τα μεσαία εισοδήματα οι απώλειες διαμορφώθηκαν λίγο περισσότερο από 7%.

Η εισοδηματική αυτή ανισότητα παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., εφόσον όπως επισημαίνει η Eurostat τα χαμηλότερα στρώματα είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται 3 με 6 φορές περισσότερο, σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ωστόσο η στήριξη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή περαιτέρω συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Στην Ελλάδα τόσο το αρχικό επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, όσο και η μετέπειτα στήριξη των επιχειρήσεων συνέβαλαν ούτως ώστε οι απώλειες των εισοδημάτων να μείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι στους υπολογισμούς της η Eurostat δεν έχει συμπεριλάβει το διάστημα κατά το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το οποίο θα προσφέρει περαιτέρω ανακούφιση στις επιχειρήσεις.

Από την έναρξη του προγράμματος πριν από τρεις εβδομάδες, συνολικά 444.170 δικαιούχοι έχουν λάβει χρηματοδότηση, με το συνολικό ποσό προς αυτούς να έχει φθάσει στα 2,16 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική στήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των τεσσάρων κύκλων του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου θα φθάσει έως το τέλος του χρόνου τα 5,5 δισ. ευρώ.

Τέλος να αναφερθεί ότι στη σχετική λίστα με τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες πίσω μόνο από την Κροατία, ενώ στο αντίποδα, η Λετονία είναι η χώρα που στα εισοδήματα των πολιτών της ασκήθηκαν λιγότερο πιέσεις.

Πηγή: moneyreview

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top