Επαγρύπνηση, συγκριτικά καλά επιδημιολογικά δεδομένα και ανησυχία για την Αττική

Επαγρύπνηση, συγκριτικά καλά επιδημιολογικά δεδομένα και ανησυχία για την Αττική

Την ανάγκη για αυξημένη προσοχή, διαρκή επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των μέτρων παρά τα συγκριτικά καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης τη σημασία της εβδομαδιαίας ανάλυσης από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης και επέστησε περαιτέρω την προσοχή για τις νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Στους λόγους ανησυχίας προστέθηκε το γεγονός ότι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 427 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά από τα 842 πανελλαδικά.

Χθες έγιναν 18.406 εμβολιασμοί και συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου 195.783. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, ο στόχος που είχε τεθεί για 200.000 εμβολιασμούς ως το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς καθημερινά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στη συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου πως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Καθώς και ότι έθεσε το ζήτημα αυτό ο ίδιος στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. και ασκείται μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα πως είναι επιλογή της κυβέρνησης η εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια σε όλους τους πολίτες στους οποίους έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση.

Σύμφωνα με στοιχεία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα -μετά τον Καναδά- που έχει χαμηλά ποσοστά χαμένων δόσεων. Αρμοδίως εκτιμάται ότι έχουν χαθεί λιγότερες από 500 δόσεις μέχρι στιγμής και αυτό οφείλεται κυρίως στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών Κέντρων και στον καλό προγραμματισμό.

Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην χάνονται δόσεις σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές σύριγγες οι οποίες απαιτούνται για να χρησιμοποιείται η 6η δόση υπάρχει στην χώρα μας επάρκεια. Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή η 6η δόση χρησιμοποιείται από όλα τα φιαλίδια σε όλο το Σύστημα Υγείας.

Αποτίμηση για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη

«Οι διερευνητικές επαφές, μια σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2002, δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν τηρούνται πρακτικά. Είναι άτυπες και εμπιστευτικές», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα πως, η εμπιστευτικότητα τηρήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις. «Δεν υπάρχουν διαρροές από τις διερευνητικές επαφές». Σημειώνεται ότι -όπως συμφωνήθηκε- ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και οι δύο ομάδες θα ορίσουν την ημερομηνία.

Οι ίδιες πηγές όσον αφορά τη συμμετοχή του Ιμπραχήμ Καλίν στην τουρκική ομάδα και το tweet του για επίλυση όλων των προβλημάτων, σχολίασαν ότι η επιλογή των προσώπων είναι θέμα της τουρκικής πλευράς. Εξέφρασαν την ελπίδα η θετική διάθεση που προκύπτει από το σχόλιο του να αποδειχθεί και στην πράξη το επόμενο διάστημα. Δηλαδή «να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές με καλή πίστη και από την τουρκική πλευρά» τονίζοντας πως «η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή διάθεση αλλά όχι με αφέλεια».

Ξεκινάει σήμερα η καταβολή του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Η χρηματοδότηση από τον 5ο κύκλο ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ ποσό που ανεβάζει την κρατική ενίσχυση στις πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα αυτό στα 7 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πραγματικά λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι όχι εκείνες που όχι μόνο δεν έχουν πληγεί αλλά εμφανίζουν κι αύξηση τζίρου. Υπογραμμίζεται ότι -όπως και στον προηγούμενο κύκλο έτσι και σε αυτόν- το μισό από το ποσό που θα δοθεί σε κάθε επιχείρηση δεν θα είναι επιστρεπτέο. Διευκρινίζεται ακόμη ότι για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης φτάνει στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Από χθες τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. «myBusinessSupport»(www.aade.gr/mybusinesssupport) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και μέσω αυτής οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. μέχρι την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021.

Η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους θα ξεκινήσει από σήμερα.

Ποιες από τις επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι δικαιούχοι

Στόχος της κυβέρνησης, επισημαίνουν στελέχη της, είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη. Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι: Δεν εντάσσονται…

-262.484 επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,

-94.259 που παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,

-12.063 που δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και

-2.274 για διάφορους άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α., εισοδήματος κτλ.).

Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Πότε ξεκινά η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους

Από την Παρασκευή ξεκινά η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης που θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη για αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και η δεύτερη για αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Φέτος, μάλιστα δεν επιδοτείται μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως γινόταν άλλες χρονιές αλλά και άλλες θερμαντικές ύλες, όπως το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα, η βιομάζα και το υγραέριο, γεγονός που προσθέτει 124.000 νέους δικαιούχους, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων. Ο υπολογισμός του ποσού που θα καταβληθεί εξαρτάται από την περιοχή κατοικίας των δικαιούχων και τον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας. Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της Ε.Μ.Υ., ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι.

Συγκροτήθηκε η ομάδα έργου για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων και η ταχύτερη απονομή τους. Είχε ανακοινωθεί μάλιστα για το σκοπό αυτό, η συγκρότηση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ομάδας Έργου με επικεφαλής project manager που θα παρέχει τις υπηρεσίες της αμισθί, θα προετοιμάζει και θα εισηγείται στην κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων και θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Η ομάδα αυτή θα έχει στενή συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα μπορεί να καταφεύγει -εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο- στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη συγκροτήθηκε χθες αυτή η Ομάδα Έργου.

Επικεφαλής της Ομάδας Έργου τοποθετήθηκε ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης, στέλεχος επιχειρήσεων και τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων στο δημόσιο τομέα. Ως μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι:

-Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια ασφαλιστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, Αναπληρωτής Διευθυντής Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

-Δρ. Άρτεμις Δεδούλη, πρώην Γενική Διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

-Ελένη Νιαρχάκου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top