Επαναλειτουργούν διά ζώσης τα Λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Επαναλειτουργούν διά ζώσης τα Λύκεια από τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία, με την αρχή να γίνεται από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου οπότε ξεκινά και πάλι η διά ζώσης λειτουργία των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, το άνοιγμα των Λυκείων προτεραιοποιήθηκε για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Αυτό σημαίνει:: η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου σήμερα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Η φόρμα δήλωσης θα είναι λειτουργική από την Κυριακή.

Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που θα λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση του παραπεμπτικού, το οποίο δύναται να είναι είτε σε ηλεκτρονική μορφή, στο κινητό των πολιτών, είτε σε χαρτί. Εάν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self test.

Βασικά σημεία που προβλέπει ο νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, μεταξύ άλλων, μπαίνει τέλος σε μία μεγάλη αδικία, που συνιστούσε ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανασφάλειας για τους παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που αφορούν ολόκληρη την αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες διορθώνουν τις σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Προβλέπει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής στους αγοραστές με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000

Από τις σημαντικότερες διατάξεις του νέου νόμου είναι αυτές που προβλέπουν ότι τα αλλοιώσιμα προϊόντα θα εξοφλούνται σε 30 μέρες και τα λοιπά γεωργικά προϊόντα σε 60 μέρες. Και αυτό, διότι μέχρι σήμερα, διαπιστώνονται αργοπορίες στην εξόφληση προϊόντων που φτάνουν και τους 10 με 12 μήνες. Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όλοι οι παραγωγικοί φορείς τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Το σχέδιο νόμου αφορά στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και έχει ως στόχο την απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσα από την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας, προληπτικού χαρακτήρα προκειμένου να εμπεδωθεί μία κουλτούρα ακεραιότητας στο ελληνικό Δημόσιο. Δημιουργείται ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί ο Εσωτερικός Ελεγκτής να διαπιστώσει αν αυτές έχουν ακολουθηθεί πιστά.

Πηγές επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν μονάδες εσωτερικού ελέγχου για όλους τους φορείς, δεν υπήρξε πρόνοια για προσωπικό που θα επιφορτιζόταν με το συγκεκριμένο έργο και δεν υπήρξε μέριμνα για πιστοποίηση ελεγκτών. Εισάγεται για πρώτη φορά διαδικασία πιστοποίησης ελεγκτών Εσωτερικού Ελέγχου οι οποίοι θα πιστοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος που θα επιτελέσει ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας ο οποίος αποτελεί διεθνή πρακτική και έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Για τους αρνητές του εμβολιασμού και όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί

Έκκληση προς τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν γιατί όπως είπε κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR.

«Τους καλώ και τους παρακαλώ να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Το εμβόλιο είναι ασπίδα προστασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πράγματα στην περίπτωση αυτή είναι διαφορετικά. Επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει να δημιουργήσει εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά όπως υπογράμμισε «θα πρέπει σε ουδέτερο χρόνο, να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης, ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε στους μικρομεσαίους καθώς και ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά, επισημαίνοντας πως δεν θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο και πως έχει αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας. Είπε: «αισθάνομαι ότι παρά τη φθορά η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών, πως «θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε την Ελλάδα σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης». Έκλεισε μάλιστα λέγοντας: «αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top