Επανέναρξη διερευνητικών επαφών με έντονες κόκκινες γραμμές

Επανέναρξη διερευνητικών επαφών με έντονες κόκκινες γραμμές

Ξεκινά σήμερα μετά από διακοπή πέντε ετών, ο 61ος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, στη σκιά βέβαια μιας χρονιάς με πολλές εντάσεις και προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται «αφενός με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά συνάμα δίχως αφέλεια».

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ θα απαιτηθούν περισσότερα από την Τουρκία πέρα από το να ρίξει τους τόνους και να αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία, προκειμένου να σταματήσουν οι εκκλήσεις κρατών-μελών για αυστηρές κυρώσεις στην Άγκυρα.

Οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί το 2016, και στόχος είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει κατηγορηματικά πως οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και θα αφορούν το ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα διαφωνεί εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία -το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση- δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου», υπογραμμίζει.

Ενίσχυση ένοπλων δυνάμεων

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα προχωρά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος.

Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει 18 μαχητικά Rafale, συμφωνία που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται η αναβάθμιση των F-16, ενώ προχωρούν ενέργειες για την απόκτηση και νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ και σχεδιάζεται στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η δρομολόγηση της απόκτησης-ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Προχωρά ταυτόχρονα η ενίσχυση του Στρατού Ξηράς, ενώ δρομολογείται η πρόσληψη ακόμα 15.000 επαγγελματιών νέων στελεχών. Συνολικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα 105 διαφορετικών πρωτοβουλιών, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέτρα πρόληψης για επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Μετά την απόφαση να επιστρέψουν στις τάξεις από την 1η Φεβρουαρίου και οι μαθητές γυμνασίων και όλων των τύπων λυκείων, λαμβάνονται μια σειρά μέτρων πρόληψης για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, όπως: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί, τακτικοί αερισμοί χώρων, καθώς και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό.

Μέτρα διευκόλυνσης που θα ισχύσουν για την καινούργια εβδομάδα

Πέραν των υφιστάμενων περιορισμών, που παρατείνονται για μία εβδομάδα, θα τεθούν σε ισχύ κάποια μέτρα διευκόλυνσης. Συγκεκριμένα:

Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν (με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Συνεχίζεται η παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου επιτρέπεται το κυνήγι αγριογούρουνων για λόγους πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Στα ταξί επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλέον, πλην του οδηγού. Επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια που είναι ήδη δεμένα σε ελληνικά λιμάνια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία, αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης

Από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play), υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Αεροπορικές αφίξεις

Η νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε την Παρασκευή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και θα ισχύσει έως τα μεσάνυχτα της 8ης Φεβρουαρίου προβλέπει την παράταση των αεροπορικών οδηγιών οι οποίες αφορούν περιορισμούς στις μετακινήσεις για πτήσεις εξωτερικού, αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και επταήμερη καραντίνα. Παρατείνονται, δηλαδή, τα μέτρα που ίσχυαν.

Εξαίρεση αποτελούν οι ρυθμίσεις για το Ισραήλ, καθώς οι αφίξεις θα γίνονται χωρίς το εβδομαδιαίο όριο 10.000 ταξιδιωτών που προέβλεπε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία.

Νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας και είχαν ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους.

Εντός της εβδομάδας θα νομοθετηθούν δύο ακόμη μέτρα. Πρώτον η διάταξη που θα προβλέπει ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου ενώ το 80% θα καταβληθεί, αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το κράτος. Και δεύτερον η διάταξη για αναστολή πληρωμών αξιογράφων, καθώς και για παροχή διευκολύνσεων στους κομιστές τους.

Οι τρεις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τρεις είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα:

Πρώτον, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης με ανταποδοτικό χαρακτήρα, η οποία αποτελεί κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να γίνει νόμος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Δεύτερον, η μεταρρύθμιση για εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της προσπάθειας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης – επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές – η αγορά της εργασίας άλλαξε και η εργατική νομοθεσία, ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής, πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων θα εργάζονται από το σπίτι, και να θεσπίζει νέα δικαιώματα και προνόμια όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και τους πατέρες.

Και τρίτον, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση. Στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων που διαθέτει σήμερα το εργατικό δυναμικό. Να γίνει το σύστημα περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μάλιστα πηγές επισημαίνουν το χρονίζον πρόβλημα αποτελεσματικής διαχείρισης των κονδυλίων κατάρτισης και μιλούν για μια «τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα στηρίξει όχι μόνο την απασχόληση αλλά και την ανάπτυξη».

Πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί, στις 12:00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία που έχουν νέα ηγεσία μετά τον ανασχηματισμό.

Στις 15:15 ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συζήτηση με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum του Νταβός.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν επίσης ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Νάνσι Μπράουν, ο διευθύνων σύμβουλος της Philips Φρανς βαν Χούτεν και ο αρχισυντάκτης του Bloomberg News, Τζον Μικλεθουέιτ.

Στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17:2507/03

Σχοινάς: Άμεσα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμών ΕΕ ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:1507/03

Στη Λευκωσία απόψε η Ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό Διεθνή ,Πολιτική

17:1307/03

Κύπρος: Συμφωνίες με Βρετανία και Ισραήλ για την υποδοχή τουριστών Διεθνή ,Τουρισμός

17:0007/03

Στις 10 Μαρτίου τα αναδρομικά σε κληρονόμους συνταξιούχων Ελλάδα ,Οικονομία ,Σημαντικά

17:0007/03

Διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

16:4607/03

«Έστησαν» κορωνοπάρτι στο Κέντρο Υγείας Γαλατά (VIDEO) Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

16:4507/03

Στοίχημα προγνωστικά: Με τα 1.75 και 1.83 των Νάπολι και Τότεναμ Αθλητισμός

16:3007/03

Επίσκεψη Μ. Σχοινά στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Σκαραμαγκά Κοινωνία ,Πολιτική

16:2407/03

Η Περιφέρεια Αττικής κοντά στους σεισμόπληκτους της Λάρισας Ελλάδα ,Περιφέρειες

16:1507/03

Ο πάπας στην κατεστραμμένη από τους τζιχαντιστές Μοσούλη Διεθνή

16:0707/03

Κονιόρδου: Επιχείρησαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0407/03

Νέα Σμύρνη: Επίθεση 30 ατόμων κατά αστυνομικών ΔΙΑΣ Κοινωνία ,Σημαντικά

16:0007/03

Χάθηκε φιαλίδιο με δόσεις εμβολίου στην Κω Ελλάδα ,Κορωνοϊός

15:5407/03

Ένωση Εισαγγελέων: Καταδικάζει τις επιθέσεις σε δικαστικούς Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3907/03

Σκυλακάκης: Ούτε το 2022, εισφορά αλληλεγγύης Οικονομία ,Πολιτική ,Σημαντικά

15:3307/03

ΝΔ: Η Δημοκρατία δεν εκδικείται Πολιτική

15:1507/03

Θεσ/νίκη: Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά το τελευταίο 24ωρο Θεσσαλονίκη

15:0007/03

ΕΕ: Συνομιλίες για εξασφάλιση εισαγωγών αμερικανικών συστατικών εμβολίων Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:4507/03

Μεταφέρθηκαν στη Γαλλία 12 ταλαιπωρημένοι γύπες Κοινωνία ,Περιβάλλον

14:3007/03

Πάτρα: Μυστήριο με εικόνες ξέφρενου κορωνοπάρτι 200 ατόμων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:1507/03

Σοβαρό τροχαίο με φορτηγό στην Κηφισού (VIDEO) Ελλάδα

14:0907/03

Ο Λεκάκης νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ+VIDEO) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:0007/03

ΥΠΑ: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:5207/03

Ρόδος: Στεφάνι στο βωμό της πατρίδας κατέθεσε η ΠτΔ Ελλάδα ,Πολιτική

13:4507/03

Μήνυμα Δένδια για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Πολιτική

13:3207/03

Πικέρμι: Kακοποίησαν και λήστεψαν ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλάδα ,Κοινωνία

13:3007/03

Kρήτη: Η βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ολούντος Ελλάδα ,Πολιτισμός

13:2407/03

Τζανάκης: Πρόβλεψη για 3.000 κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα Κορωνοϊός ,Υγεία

13:1507/03

Άμπωτη: Υποχώρησαν τα νερά από τον Θερμαϊκό μέχρι το Καβούρι Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:0307/03

Eπιδότηση για τα σπίτια των σεισμόπληκτων της Θεσσαλίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:5707/03

Εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων- ανοίγει το Μάρτιο η πλατφόρμα Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:4707/03

Κικίλιας-Σχοινάς: Παρακολουθούμε το θέμα των μεταλλάξεων – Η Ελλάδα κάνει ένα θαύμα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:3007/03

Θεσ/νίκη: Στη φάκα δύο αλλοδαποί με 266 πακέτα τσιγάρα Θεσσαλονίκη

12:1507/03

Βέλη Καλαφάτη εναντίον Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα Ελλάδα ,Πολιτική

12:0007/03

Στο νέο «Εξοικονομώ» 1 δισ. και 80.000 κτίρια το 2021 Ελλάδα ,Ενέργεια ,Πολιτική

11:4907/03

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:4507/03

Διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΕΑ αύριο για την Ημέρα της Γυναίκας Ελλάδα

11:3007/03

Δ. Παύλου-Μελά: Διαδικτυακό σεμινάριο για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο Παιδεία

11:1507/03

Έγγραφο – βόμβα: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα σε πολιτικό, αστυνομικό, δικαστή Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

11:0007/03

Η κόντρα Χάρι-Μέγκαν με το Παλάτι – Ομοιότητες και διαφορές με την Νταϊάνα Lifestyle ,Διεθνή

10:4507/03

Αττική: Πάνω από 300 επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες από υποστηρικτές του Κουφοντίνα Ελλάδα

10:3007/03

«Πάνδημες ΣυνARTήσεις» στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Κοινωνία

10:1507/03

Ρόδος: Εορτάζεται η 73η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0007/03

Λάρισα: Συνεχίζεται η προμήθεια οικίσκων και τροχόσπιτων για του σεισμόπληκτους Ελλάδα

09:4907/03

Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων Αθλητισμός

09:4407/03

Πέθανε ο ηλικιωμένος από το Μεσοχώρι που σώθηκε από τα 6,3 Ρίχτερ Ελλάδα

09:2807/03

Οι 6 κύκλοι της Επιστρεπτέας, έδωσαν ενισχύσεις 7,3 δισ Ελλάδα ,Οικονομία ,Σημαντικά

09:1507/03

Κυριακάτικη τριάδα σε εξαιρετική απόδοση Αθλητισμός

09:0007/03

Γκάγκα: Στα νοσοκομεία ηλικιωμένοι χωρίς εμβολιασμό, 20αρηδες και ολόκληρες οικογένειες Ελλάδα ,Κορωνοϊός

08:4507/03

Διακοπή υδροδότησης στο Ντεπώ Θεσσαλονίκη

08:3007/03

Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχές της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

08:1507/03

«Μετεξεταστέες» οι επενδύσεις σε φοιτητικές κατοικίες Real Estate ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

08:0007/03

O καιρός σήμερα, Κυριακή Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ