Επέκταση νοτιότερα των ερευνών για φυσικό αέριο

Επέκταση νοτιότερα των ερευνών για φυσικό αέριο

Επεκτείνονται νοτιότερα οι έρευνες για την αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με Navtex που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, το Πολεμικό Ναυτικό.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και αναγνωρίζεται ως ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα βυθοτεμάχια στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, η απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με τα οριζόμενα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς ολόκληρη η περιοχή στην οποία διεξάγονται οι έρευνες βρίσκεται εντεύθεν της μέσης γραμμής ανάμεσα στις ελληνικές και λιβυκές ακτές. Δεν μπορεί, επομένως, να εγερθεί ζήτημα από τη λιβυκή πλευρά. Φυσικά, η Τουρκία δεν μπορεί να έχει κανέναν απολύτως λόγο στην υπόθεση αυτή, καθώς δεν γειτνιάζει με την περιοχή.

Η έναρξη των ερευνών εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου διαθέτει η χώρα μας και αποτελεί μέρος της στρατηγικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη χώρας και της Ευρώπης, μέσω της πολύπλευρης αναβάθμισης του ρόλου της στον ενεργειακό χάρτη.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται, ανάμεσα στα άλλα, η χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης», διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία, επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίο, ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες και παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ στο ερευνητικό σκάφος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top