Επεκτείνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Υπηρεσία Ασύλου

Επεκτείνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Υπηρεσία Ασύλου

Μετά από περίπου 5 χρόνια, οπότε άρχισε να λειτουργεί για πρώτη φορά η Υπηρεσία Ασύλου της Θεσσαλονίκης (Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της προγραμματίζεται η μετεγκατάσταση μέρους των υπηρεσιών της, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Αποκλειστικά με ραντεβού και χωρίς να είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων άσυλο, για μια σειρά από ενέργειες, ο τρόπος λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σαμολαδά, Αλέξης Αλεξιάδης

Σε νέους χώρους στο κέντρο της πόλης, πολύ πιο λειτουργικούς και με σαφώς καλύτερη πρόσβαση, επεκτείνεται η Υπηρεσία Ασύλου της Θεσσαλονίκης που σήμερα στεγάζεται στην περιοχή του πρώην `Β ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης, στην οδό Πόντου.

Ήδη, έχει βρεθεί ένας χώρος, απέναντι από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, αναζητούνται τουλάχιστον δύο ακόμη ακίνητα, πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας, ώστε να μεταφερθεί και εκεί, ένα μέρος από τις υπηρεσίες της.

Η αναδιάταξη της Υπηρεσίας Ασύλου Θεσσαλονίκης, θα συμβάλλει στην ακόμα αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία της, σε καλύτερες εγκαταστάσεις.

Η προσβασιμότητα σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η χωροθέτηση μέσα στον αστικό ιστό και το κατά πόσο είναι σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναζήτηση των παραπάνω χώρων.

Μάλιστα, απέναντι από το συγκεκριμένο ακίνητο στην οδό Μοναστηρίου και δίπλα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, βρίσκεται ο τερματικός σταθμός για συνολικά 13 γραμμές αστικών λεωφορείων, αλλά και η αφετηρία της βασικής γραμμής του μετρό που κατασκευάζεται.

Το θέμα της προσβασιμότητας εξάλλου, διευκολύνει και τους δεκάδες υπαλλήλους της υπηρεσίας, ενώ συνάδει με τη βούληση που έχει εκφράσει η πολιτεία, για την κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών που θα πάρουν τελικά το άσυλο, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες τους σε βάθος χρόνου, καθώς οι συναλλαγές με την Υπηρεσία Ασύλου δεν περιορίζονται σε μια, δύο φορές, αλλά θα είναι περιοδικές.

Οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας στην οδό Πόντου, λίγο μετά την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, παρά την εύρυθμη λειτουργία τους θεωρούνται περιορισμένες και αρκετά απομακρυσμένες. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, από διάφορες πλευρές της πόλης, όπου ήδη ζουν είτε σε ενοικιαζόμενα από ΜΚΟ διαμερίσματα, είτε σε δομές φιλοξενίας κτλ, έπρεπε να υποβάλλονται σε ένα μικρό «ταξίδι», ενώ όπως είχε αναδείξει το GRTimes.gr με ρεπορτάζ του, ειδικά σε περιόδους αύξησης των προσφυγικών ροών, τα προβλήματα ήταν μεγάλα, με δεκάδες αλλοδαπούς να περιμένουν να εξυπηρετηθούν στη μέση του… πουθενά.

Την ίδια στιγμή, οι παραπάνω εγκαταστάσεις έχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας, καθώς βρίσκονται σε μια μη οικιστική περιοχή με επαγγελματικούς χώρους. Τα σοβαρότερα από αυτά αφορούν στην έλλειψη επαρκούς σηματοδότησης στο οδικό δίκτυο, σε αγέλες σκύλων, στον ανεπαρκή φωτισμό, αλλά και στους πλημμυρισμένους δρόμους κάθε φορά που βρέχει. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες του GRTimes από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και η περιοχή είχε μετατραπεί από τη βροχόπτωση σε μια μεγάλη λίμνη, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου, ακόμα και με αυτοκίνητο.

Οι νέοι χώροι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του GRTimes, θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην οδό Πόντου, οι οποίες θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν κανονικά το κοινό, μέσω οργανωμένης προσέλευσης, όπως το εξυπηρετεί μέχρι σήμερα, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Το δε πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας θα στηρίζεται σε μια σειρά κρίσιμων παραμέτρων και συνεργασιών που επιταχύνουν περισσότερο τις διαδικασίες για την εξέταση αιτημάτων των αλλοδαπών, κάτι που αποτελεί και στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Άλλωστε, η Ελληνική υπηρεσία Ασύλου θεωρείται πλέον ως η ταχύτερη στην Ευρώπη, καθώς έχει αυξήσει την απόδοση και αποτελεσματικότητα της.

Στο παραπάνω πλαίσιο, όλο το προηγούμενο διάστημα, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης, διακρίθηκε για την πολυεπίπεδη λειτουργία του, έχοντας ως άξονες:

– Τη χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων του πληθυσμού που εξυπηρετεί και διαμένει σε προγράμματα φιλοξενίας που υλοποιούνται από το Υπουργείο (δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία, διαμερίσματα, δομές ασυνόδευτων ανηλίκων), η οποία επιτρέπει τη συστηματοποιημένη και οργανωμένη εξυπηρέτηση του κοινού.

– Την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τους φορείς φιλοξενίας, όπως τις δομές ανοικτής φιλοξενίας, Δήμο Θεσσαλονίκης (REACT και Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής), Διεθνείς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

– Την υλοποίηση του νέου προγράμματος Project North σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office-EASO) (https://migration.gov.gr/project-north/), που έχει στόχο τον επαναπρογραμματισμό και κατ’ επέκταση την επίσπευση εκκρεμών συνεντεύξεων των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του GRTimes, ο νέος χώρος στην οδό Μοναστηρίου, έρχεται μετά από πολυετείς προσπάθειες και θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τον κυρίως χώρο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση του κοινού και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, με γνώμονα πάντα, την αποφυγή όχλησης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Το δε ωράριο και ο τρόπος λειτουργίας θα είναι όπως κάθε Ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας που εξυπηρετεί διοικητικές ενέργειες, τις εργάσιμες ημέρες και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εξυπηρέτησης του κοινού (ΦΕΚ 2496 β’ τεύχος 19/11/2015).

Ο τρόπος λειτουργίας της Υπηρεσίας –

Τα ψηφιακά εργαλεία και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το προσωπικό των Ελληνικών Υπηρεσιών Ασύλου, όλα αυτά τα χρόνια, αξιοποιούνται στο έπακρο πλέον, με στόχο την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.

Ο βασικός «κορμός» λειτουργίας των γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου πανελλαδικά, όπως σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, περιλαμβάνει το παρακάτω πλαίσιο:

  • Την ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής σειράς αιτήσεων και ως εκ τούτου, για μία σειρά από ενέργειες, δεν είναι απαραίτητη πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων στις κατά τόπους αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες (https://applications.migration.gov.gr/ypiresies-asylou/).
  • Για τις περιπτώσεις που δε δύναται η υπόθεση να εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά, η εξυπηρέτηση γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, το οποίο κλείνεται μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας (https://applications.migration.gov.gr/apps/appointment-applications/create).

Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται σε διάφορες γλώσσες.

«Μονόδρομος» η αναβάθμιση της οδού Μοναστηρίου

Η μεταφορά μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου στην πολύπαθη, τα τελευταία χρόνια, οδό Μοναστηρίου και στην πλατεία Δημοκρατίας, έρχεται να δώσει λύση σε μια σειρά προβλημάτων, ενώ με τη λειτουργία της, αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω  αναβάθμιση της περιοχής, η οποία σταδιακά, μέσα σε βάθος χρόνου, αρχίζει να αλλάζει «πρόσωπο».

Το προσφυγικό εξάλλου αναμένεται να διατηρηθεί ψηλά στην Ελληνική «ατζέντα» και τα προσεχή χρόνια, με τις Υπηρεσίες Ασύλου να διαδραματίζουν έναν κομβικό ρόλο στη διαχείριση του. Αυτός εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που η υπηρεσία της Θεσσαλονίκης επεκτείνεται τόσο δραστικά προς το κέντρο της πόλης, καταλαμβάνοντας μεγάλα ακίνητα. Είναι δε κοινή διαπίστωση πως η ύπαρξη υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές, ανεβάζει την εμπορική αξία των ακινήτων και ευνοεί την τοπική οικονομική δραστηριότητα με πολλούς τρόπους.

Οι καυγάδες, οι διαπληκτισμοί και τα σοβαρά επεισόδια, μεταξύ ομάδων αλλοδαπών που δρουν στην περιοχή, είχαν δημιουργήσει ένα «άβατο», ενώ, όπως είχε αναδείξει το GRTimes.gr και τα οργανωμένα συμφέροντα διακινητών μεταναστών, ενέτειναν το κλίμα φόβου και ανησυχίας στους κατοίκους.

Ωστόσο, αμέσως μετά την ανάδειξη των θεμάτων παραβατικότητας στην οδό Μοναστηρίου, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, άρχισαν να δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα, βάζοντας σε πολύ μεγάλο ποσοστό «φρένο» στην ανομία. Με διαρκείς και έκτακτους ελέγχους, με μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και με διαρκή πλέον παρουσία και αστυνόμευση, τα περιστατικά έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, η ίδρυση και εγκατάσταση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου ΕΛ.ΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας, στην οδό Μοναστηρίου, λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο όπου θα στεγαστεί η Υπηρεσία Ασύλου, ήρθε να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παραβατικότητας αντιμετωπίζει η περιοχή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του GRTimes.gr, η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, θα «πλαισιώνεται» από συστηματική αστυνόμευση στη γύρω περιοχή, ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες πιθανότητες παραβατικότητας που ούτως ή άλλως δεν παρατηρούνταν μέχρι τώρα, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της οδού Πόντου.

Σημειώνεται πως παλαιότερα, πριν την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου, η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης, που εξέταζε τα αντίστοιχα αιτήματα, βρισκόταν επίσης εντός του αστικού ιστού και μάλιστα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην οδό Τάκη Οικονομίδη στην Καλαμαριά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ