Επί τάπητος τα κρίσιμα ζητήματα εκκλησίας και κοινωνίας λόγω κορωνοϊού

Επί τάπητος τα κρίσιμα ζητήματα εκκλησίας και κοινωνίας λόγω κορωνοϊού

Τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε επιστημονικό αλλά και πνευματικό επίπεδο πρόκειται να αναδείξουν κληρικοί και επιστήμονες στα πλαίσια διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Επιστήμη, Εκκλησία και Κοινωνία απέναντι στις πανδημίες». Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χρήστου, αναφέρει στο GRTimes ότι δεν υπάρχει κανένα επίπεδο σύγκρουσης μεταξύ επιστήμης και εκκλησίας, ενώ με συνεργασία μπορούν να συμβάλουν στο διάλογο για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Με στόχο την ανάδειξη από διακεκριμένους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας και του εκκλησιαστικού χώρου των κρίσιμων θεμάτων γύρω από την πανδημία που ταλανίζει τις σύγχρονες κοινωνίες και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ διοργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Επιστήμη, Εκκλησία και Κοινωνία απέναντι στις πανδημίες». Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστου στο GRTimes, κεντρικό ζήτημα θα είναι και οι επιπτώσεις της πανδημίας στη σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή.

“Ειδικοί στο χώρο της ιατρικής και της βιολογίας πρόκειται να αναδείξουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας. Μεταξύ αυτών, κληρικοί θα μιλήσουν για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή, όπως ας πούμε το πως επηρέασε τις εκκλησιαστικές ιερές ακολουθίες, την θεία κοινωνία, αλλά και την συνεπακόλουθη συμπεριφορά των πιστών και τη στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας”, αναφέρει ο κ. Χρήστου.

Μεγάλο ενδιαφέρον, πρόκειται να έχει η τοποθέτηση του Μητροπολίτη του Καμερούν. Όπως επισημαίνει ο κ. Χρήστου, οι επιδημίες στη χώρα αυτή, είναι πολύ συχνό φαινόμενο και ο Μητροπολίτης, πρόκειται να τοποθετηθεί για το πως διαχειρίζονται από επιστήμονες κληρικούς και πιστούς.

“Στο τραπέζι” το ζήτημα παρότρυνσης πιστών από κληρικούς να μην υπακούν τα μέτρα

Ερωτηθείς για το αν θα “πέσει στο τραπέζι” το ζήτημα της παρότρυνσης των πιστών από διάφορους κληρικούς να μην υπακούν στα μέτρα, ο ίδιος τονίζει: “εννοείται θα αναδειχθούν τέτοια ζητήματα, τα οποία έφεραν στην επικαιρότητα κάποιοι, μεμονωμένοι κληρικοί. Η επιστήμη ωστόσο είναι σε πλήρη συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια με την εκκλησία και στόχος είναι η συμβολή και των δύο στον διάλογο για ζητήματα που έχουν ανακύψει”.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Στην ημερίδα, πρόκειται να συμμετέχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρήστου.

Ακόμη, θα συμμετέχουν οι καθηγητές Εμμανουήλ Ροηλίδης και Χρήστος Σαββόπουλος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυχρόνης Βούλτσος του Τμήματος Ιατρικής, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητής Μηνάς Γιάγκου, οι οποίοι θα συνεισφέρουν, τόσο με τη μεγάλη επιστημονική τους εξειδίκευση όσο και με την κλινική τους εμπειρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην προσέγγιση σημαντικών πτυχών του θέματος.

Οι ποικίλες επιπτώσεις της πανδημίας στη σύγχρονη εκκλησιαστική ζωή, στη χώρα μας και σε περιοχές που «παραδοσιακά» δοκιμάζονται από επιδημίες θα εξεταστούν από τους Μητροπολίτες Αργολίδος, κ. Νεκτάριο, και Καμερούν, κ. Γρηγόριο, ενώ η Eρευνήτρια του Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας -CNRS (Paris)Marie-Helene Concourdeau θα εισηγηθεί την ιστορική διάσταση του θέματος, και στη συνέχεια καθηγητές του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού θα αποτιμήσουν, σε στρογγυλή τράπεζα, με την οποία θα ολοκληρωθεί η Ημερίδα, τις εκκλησιαστικές και ηθικο-κοινωνικές πτυχές των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία Covid-19, με γνώμονα τον θεολογικό λόγο.

Πώς θα την παρακολουθήσετε

Για συμμετοχή μέσω zoom: https://authgr.zoom.us/j/96605842951

Για παρακολούθηση μέσω streaming: https://blog.past.auth.gr/conference/

Η εκδήλωση και το πρόγραμμα έχουν αναρτηθεί στον σύνδεσμο: https://www.past.auth.gr/el/node/3693

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ