Επικουρικό προσωπικό: Παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσ. Παπανικολάου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Επικουρικό προσωπικό: Παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσ. Παπανικολάου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την πύλη του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι που ανήκουν στο επικουρικό προσωπικό και μέλη του σωματείου εργαζομένων, καταγγέλλοντας τις ολιγόμηνες ανανεώσεις στις συμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση και ζητώντας μονιμοποιήσεις.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Αγανακτισμένοι εμφανίζονται οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στα νοσοκομεία ως επικουρικό προσωπικό, διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση, παρά τα τεράστια κενά και παρά τις διαβεβαιώσεις για ανανεώσεις των συμβάσεων για 3 χρόνια αρχικά, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών προωθεί μόλις εξάμηνες ακόμα και δίμηνες ανανεώσεις στις συμβάσεις.

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπανικολάου πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα, παράσταση διαμαρτυρίας και συνέλευση μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως τονίζουν, από τη μία οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να ζούνε μέσα σε καθεστώς ανασφάλειας, χωρίς να γνωρίζουν αν σε λίγο καιρό θα μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο τους ή τις άλλες οικογενειακές τους υποχρεώσεις, ενώ από την άλλη δεν διαφαίνεται καμία πρόβλεψη για την ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, με αποτέλεσμα αυτά να κινδυνεύουν να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Όπως ανέφεραν η Ουρανία Παγίδου και η Δέσποινα Παπαδοπούλου, μέλη του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, οι συμβασιούχοι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού και χωρίς αυτούς το ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σημείωσαν πως βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και ακόμη και 7 χρόνια, κάποιοι από αυτούς, προσθέτοντας αυτή η ανασφάλεια έχει επιπτώσεις και στους ίδιους τους ασθενείς.

Δείτε πλάνα από την συγκέντρωσή τους και τι δήλωσαν χαρακτηριστικά τα δύο μέλη του σωματείου εργαζομένων:

Από την πλευρά τους ίδιοι οι συμβασιούχοι δηλώνουν πως βρίσκονται όμηροι, ζώντας κάθε χρόνο τον ίδιο εφιάλτη και περιμένοντας να δουν εάν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και για πόσο διάστημα.

Υπογραμμίζουν ακόμη και αν μονιμοποιηθούν όλοι, περίπου 10.000 πανελλαδικά, τα κενά στον χώρο της υγείας θα παραμείνουν τεράστια, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη χρόνο με τον χρόνο με το κύμα συνταξιοδοτήσεων που μειώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο προσωπικό και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Δείτε τι ανέφεραν συμβασιούχοι στη διάρκεια της σημερινής παράστασης διαμαρτυρίας:

Στη συγκέντρωση παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραχρήστος, χαρακτήρισε τα όσα γίνονται με τους συμβασιούχους ως απαράδεκτα και κοροϊδία, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικό που έχει προσφέρει τα μέγιστα και που πλέον είναι εξειδικευμένο.

Υπογράμμιση δε πον σε αν θέλει η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους αυτούς μπορεί να το κάνει άνετα, όπως είχε κάνει και διάρκεια της πανδημίας με την μονιμοποίηση “εν μία νυκτί” των επικουρικών εντατικολόγων.

Δήλωσε δε πως πρέπει άμεσα να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό, όλων των ειδών των συμβάσεων, αλλά και να γίνουν επιπλέον μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών.

Να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, για το επικουρικό προσωπικό προβλέπεται η ανανέωση συμβάσεων για 6 μήνες και τον Ιούνιο του 2024, για τους ειδικευόμενους νοσηλευτές οι ανανέωση είναι μόνο για δύο μήνες, ενώ για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον Φεβρουάριο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και άλλες ενώσεις εργαζομένων, έχουν ήδη ξεκινήσει προαναγγείλει κινητοποιήσεις για το θέμα, ενώ για αύριο έχει προκηρυχθεί πανελλαδική στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15.00.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στην Aθήνα θα υπάρχει συγκέντρωση στις 10:30 έξω από το υπουργείο υγείας και στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση την ίδια ώρα έξω από τα γραφεία της ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΣΥ: Αναβρασμός στο επικουρικό προσωπικό, για την παράταση μόνο για 6 μήνες των συμβάσεων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top