Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Επιστολή στον Ν. Μηταράκη για τους εργάτες γης

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Επιστολή στον Ν. Μηταράκη για τους εργάτες γης

Επιστολή στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με θέμα τους εργάτες γης, απέστειλε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Σε αυτή, ζητά την παράταση της ημερομηνίας εισόδου των μετακλητών εργατών γης για εποχιακή εργασία.

Όπως αναφέρεται σε αυτή,

«Παρακολουθούμε τις προσπάθειες που καταβάλετε με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας και τη θέλησή σας για θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Με την παρούσα επιστολή, ως φορέας εκπροσώπησης του παραγωγικού τομέα της οικονομίας, θέλουμε να εστιάσουμε στο υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για μείζον ζήτημα με δυσμενείς συνέπειες στην παραγωγή, στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια στην ελληνική οικονομία.

Στον νομό Χαλκιδικής , έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς, η οποία σημειωτέον συλλέγεται μόνο με τα χέρια σε χρονικό διάστημα περίπου 40 ημερών, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όσο δηλαδή ακόμα είναι πράσινη στα δέντρα και απαιτούνται για αυτό το λόγο πολλά εργατικά χέρια.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζεται, επιτρέπεται η είσοδος των μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία έως την 30η Σεπτεμβρίου 2022 (Ν.4950_ΦΕΚ 128Α/02.07.2022 άρθρο 62), όπου τα στοιχεία ελέγχου και πιστοποίησης τους συγκεντρώνονται από τις υπηρεσίες διαβατηριακού ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας και διαβιβάζονται στην συνέχεια στην κατά τόπον αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να διενεργούνται έλεγχοι.

Πολλές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα στον νομό μας, δεν μπορούν να βρουν τον απαιτούμενο αριθμό εργατών γης για να προχωρήσουν στην συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς, και κινδυνεύουν να κλείσουν. Είναι λυπηρό αυτό να συμβεί εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Για το λόγο αυτό ζητούμε να δοθεί παράταση στην ημερομηνία εισόδου των μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία, για έναν ακόμα μήνα , έως τα τέλη του Οκτωβρίου 2022.

Ευελπιστούμε να κατανοήσετε τη σπουδαιότητα του προβλήματος που προέκυψε και αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας για την αντιμετώπισή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαλκιδική: Άφαντοι οι εργάτες γης – Σε πτώση η τιμή της πράσινης ελιάς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top