Επίσημο: Και στους άνω των 65 ετών θα γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca

Επίσημο: Και στους άνω των 65 ετών θα γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca

Με αναφορές στην ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca ξεκίνησε την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η Εθνική επιτροπή εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις ότι το εμβόλιο της Astrazeneca θα χορηγείται σε όλες τις ηλικίες, δηλαδή και σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιασμένους και βοηθάει ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές στανοσοκομεία είπε τονίζοντας ότι βοηθά και στην ήπια νόσο.

Σχετικά με την προστασία από την σοβαρή και την ήπια νόσο, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι μελέτες συμπεριλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών για αυτό και δόθηκε η σύσταση ώστε αυτό το εμβόλιο να χρησιμοποιείται σε άτομα από 18-64 ετών.

Η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι συνεχείς οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων. Στα τέλη Ιανουαρίου ο EMA αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω.

Όπως είπε, λίγες μέρες αργότερα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο. Ο έλεγχος ήταν λεπτομερής με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σε μεγάλο πληθυσμό, προκύπτει ότι με μία δόση εμβολίου επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 85% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 93% με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Σήμερα, ένα μήνα μετά, έχουμε ήδη προδημοσίευση τριών μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβόλια σε ηλικιωμένα άτομα, δηλαδή σε ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν «μειονεκτικές».

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου η πρώτη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αφορά σε πληθυσμό 5,5 εκατ. και διαπίστωσαν με τη χορήγηση μιας δόσεως του εμβολίου, έπειτα από διάστημα 28 με 35 ημερών, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% από το εμβόλιο της Astrazeneca. Με μία δόση επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών.

Η δεύτερη μελέτη της σχολής δημόσιας υγείας του Λονδίνου είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, αφορά σε 7,5 εκατ πληθυσμού από τη Μεγάλη Βρετανία. Ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ