Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους εργαζόμενους του Βυζαντινού Μουσείου

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους εργαζόμενους του Βυζαντινού Μουσείου

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που προβλέπει την μετατροπή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (και άλλων τεσσάρων μεγάλων μουσείων της Ελλάδας) σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι του μουσείου της Θεσσαλονίκης. 

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια κίνηση θα ήταν επιζήμια για την λειτουργία του Μουσείου, δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα συνεχίζοντας την ανάδειξη του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και καλούν την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να αποσύρει το νομοσχέδιο ανοίγοντας άμεσα τον διάλογο για τη βελτίωση των Δημόσιων Μουσείων της χώρας προς όφελος της κοινωνίας.  

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: 

Προς: 

τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κυβέρνησης, 

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 

Κοινοποίηση: Πίνακας αποδεκτών

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, 

Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού πρότεινε νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή σύμφωνα με το οποίο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μαζί με άλλα τέσσερα μεγάλα δημόσια μουσεία της Ελλάδας (το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου)από Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Έκπληξη που μεγεθύνεται από το γεγονός ότι σε κανένα στάδιο του σχεδιασμού αυτής της προτεινόμενης αλλαγής δεν ζητήθηκε από εμάς, τους εργαζόμενους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η χρονική περίοδος την οποία επέλεξε η κ. Υπουργός για να προχωρήσει στην αλλαγή αυτή όταν όχι μόνο τα μουσεία της χώρας παραμένουν κλειστά αλλά και εμείς, οι εργαζόμενοι σε αυτά, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας, βιώνουμε τον φόβο της πανδημίας. 

Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε εξαρχής να δηλώσουμε ότι συντασσόμαστε πλήρως με τις θέσεις που εξέφρασαν σε δημόσιες επιστολές τους συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στα υπόλοιπα δημόσια μουσεία. Με την επιστολή αυτή, λοιπόν, θα θέλαμε να καταθέσουμε και τις δικές μας εμπειρίες και να συμβάλουμε έτσι στον διάλογο που ευελπιστούμε να δημιουργηθεί ανάμεσά μας και στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. 

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το 1994 προκειμένου να καλύψει την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού/κρατικού μουσείου για το Βυζάντιο στη Θεσσαλονίκη με στόχο να αποτελεί επιστημονικό καθίδρυμα, ανοικτό στο κοινό με ευρύτερο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και με σκοπό τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, προστασία, διατήρηση, έκθεση, ανάδειξη, προβολή και μελέτη έργων και αντικειμένων της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής εν γένει και μεταβυζαντινής περιόδου, που προέρχονται κυρίως από τον γεωγραφικό χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Η πλούσια συλλογή του με περισσότερα από 45.000 αντικείμενα αποτελεί πολύτιμο εθνικό κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.

Αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό του αλλά και τις υποδομές του το Μουσείο υλοποίησε μία μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση η οποία έμελλε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα δρώμενα στον χώρο των ελληνικών μουσείων έως και σήμερα. Επισφράγιση της σπουδαιότητας αυτής της προσέγγισης αλλά και της γενικότερης υποδειγματικής λειτουργίας του μουσείου αποτέλεσαν άλλωστε οι σημαντικές διεθνείς διακρίσεις του, με αποκορύφωμα τη βράβευσή του ως καλύτερου μουσείου από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2005, τιμή που για πρώτη και μοναδική έως σήμερα φορά αποδόθηκε σε ελληνικό μουσείο.  

Παράλληλα, σημειώνουμε ότι στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού υπάγεται και η έκθεση του Λευκού Πύργου με την υψηλή επισκεψιμότητα που από το 2008 παρουσιάζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης διαχρονικά με τη χρήση πολυμέσων και επιλεγμένο αρχαιολογικό υλικό από την πλούσια συλλογή του.

Μεταξύ των κύριων επιχειρημάτων όσων εμπνεύστηκαν και τάσσονται υπέρ της μετατροπής των δημόσιων  μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που οι φορείς θα αποκτήσουν στην απορρόφηση χορηγιών και η ενίσχυση συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Το παράδειγμα όμως του μουσείου μας αποδεικνύει ότι το υπάρχον καθεστώς κάλλιστα έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, πέρα από την υποδειγματική διαχείριση μεγάλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ΕΣΠΑ),όπως και του European Science Foundation, οι χορηγίες των Carrefour-Μαρινόπουλου και της οικογένειας Παπαστράτου συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Σταθεροί χορηγοί όπως το Ίδρυμα Λεβέντη, το  Ίδρυμα Κωστόπουλου ενισχύουν διαρκώς δράσεις του μουσείου αποτιμώντας θετικά το έργο του και επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο επιστημονικό προσωπικό του, το οποίο διατηρεί τον έλεγχο και διαφυλάσσει την επιστημονική πληρότητα των εργασιών. 

Όσοι ευαγγελίζονται τη μετατροπή των δημοσίων μουσείων σε ΝΠΔΔ διατείνονται ότι η αλλαγή αυτή θα εξασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλειά τους. Ένα επιχείρημα που αποδεικνύεται καταφανώς έωλο, όταν κανείς μελετήσει τα παραδείγματα μεγάλων μουσείων σε Ευρώπη και Αμερική, τα οποία παρά την υψηλή επισκεψιμότητα και τα ανάλογα έσοδα από ίδιους πόρους, εξακολουθούν να επιχορηγούνται από το κράτος.

Ένα δεύτερο επιχείρημα για τη μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Στα λίγο περισσότερα από 25 χρόνια της λειτουργίας του το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχει παρουσιάσει 115 περιοδικές εκθέσεις στους χώρους του, 14 περιοδεύουσες εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε 25 σημαντικότατες διεθνείς εκθεσιακές διοργανώσεις για τον βυζαντινό  και μεταβυζαντινό πολιτισμό σε συνεργασία με φορείς όπως το Metropolitan Museum of Art, η National Gallery της Washington, το Petit Palais, το Μουσείο Ερμιτάζ κ.ά. Συμμετείχε σε 2 πολύχρονα διεθνή προγράμματα συνεργασίας για τη συντήρηση μνημείων και εκπαίδευση συντηρητών από τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο (Αλβανία, Βουλγαρία), εξέδωσε 94 εκδόσεις, διοργάνωσε 258 συνέδρια, συμπόσια και επιστημονικές ημερίδες, συχνά σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, 102 μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, 84 παρουσιάσεις  βιβλίων, 119 εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο επετειακών εορτασμών, εκστρατειών εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εμβέλειας. Οι αριθμοί αυτοί, παρότι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί για έναν φορέα του οποίου η εξωστρέφεια αμφισβητείται με την επικείμενη μετατροπή, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτυπώσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι δράσεις του μουσείου τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κι αυτό καθώς στο πλαίσιο της πραγματοποίησης των σκοπών του, εναρμονισμένο με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ενθαρρύνει με κατάλληλες δραστηριότητες την αύξηση της προσέλευσης των επισκεπτών στο Μουσείο, ευνοεί την παιδευτική και ψυχαγωγική επαφή του κοινού με τις συλλογές του. Ευαισθητοποιεί την κοινωνία των πολιτών για τον θεμελιώδη ρόλο της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το επιστημονικό προσωπικό του προστατεύει, συντηρεί και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά που εκτίθεται στις αίθουσές του και στις πρότυπες αποθήκες του, φιλοξενεί ερευνητές και εκπαιδεύει φοιτητές. Εφαρμόζει πρακτικές συντήρησης που εναρμονίζονται με τα διεθνή ποιοτικά πρότυπα, διεξάγει επιστημονικές έρευνες με διεθνή απήχηση και διαθέτει εξαγώγιμη τεχνογνωσία. 

Οι εκ κατασκευής εξειδικευμένες υποδομές των εργαστηριακών χώρων και του εξοπλισμού ολοκληρώνουν έργα υψηλών απαιτήσεων και διαρκώς ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μέλλοντος. Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσελκύει και εκπαιδεύει δωρεάν πλήθος μαθητών, διοργανώνει ημερίδες και εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς ως προς τον παιδαγωγικό ρόλο του μουσείου, παράγει εκπαιδευτικό υλικό, διοργανώνει καινοτόμες δράσεις για παιδιά, οικογένειες, φοιτητές, προσελκύει πολλές και διαφορετικές ομάδες κοινού. Είναι ένα μουσείο που από την αρχή της δημιουργίας του λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην έρευνα για την πολιτιστική κληρονομιά. Η δράση του συνδιαμορφώνεται από τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν καλλιεργηθεί με την τοπική κοινότητα, όπως αποδεικνύει η διαρκής υποστήριξη που το Σωματείο των Φίλων του προσφέρει στα δρώμενά του. Με άλλα λόγια το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχει αναδειχθεί σε πρότυπο λειτουργίας και η αλλαγή νομικού καθεστώτος δεν θα προσδώσει κάτι αναφορικά με την εξωστρέφεια. 

Η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ θα σημάνει την αποκοπή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού όπως και τα υπόλοιπα δημόσια μουσεία της χώρας, σε αντίθεση με πολλά από τα μουσεία του εξωτερικού, δεν έχουν συγκροτηθεί από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές αλλά αποτελούν οργανικό κομμάτι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτής το έργο προβάλλουν και μέσω αυτού του έργου ανατροφοδοτούνται. Η προτεινόμενη αλλαγή θα υπονομεύσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και την ευελιξία τους σε θέματα συνεργασίας με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους φορείς του Υπουργείου, καθώς οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και θα υπόκειται σε κομματικά και όχι σε επιστημονικά και αξιοκρατικά κριτήρια. 

Κύριε Πρόεδρε, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού πληροί όλα τα κριτήρια ενός σύγχρονου και ευέλικτου Μουσείου, ενός μουσείου που αξιοποιεί στο έπακρο ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες για την υλοποίηση των στόχων του. Ενός μουσείου βραβευμένου, ανοιχτού στην κοινωνία, με πλήθος δράσεων για όλες τις ομάδες κοινού, προάγοντας τον πολιτισμό της χώρας μας με το ελάχιστο οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

Εμείς οι εργαζόμενοι σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συνεχίζοντας την ανάδειξη του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παρακαλούμε θερμά την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ανοίξει άμεσα τον διάλογο για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δημόσιων Μουσείων της χώρας, προς όφελος της κοινωνίας.

Με τιμή,

Οι εργαζόμενοι στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

ΑΓΓΕΛΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΑΝΤΩΝΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΒΕΡΓΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΒΕΡΟΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ-ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΒΛΑΣΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΓΡΑΝΤΣΑΝΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΗΣ

ΔΡΟΣΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΖΙΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΕΧΝΙΚΟΣ 

ΖΟΥΜΠΟΥΡΤΙΚΟΥΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΘΕΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΤΡΙΑ

ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΚΑΣΙΜΟΓΛΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

ΚΑΤΣΑΡΙΔΟΥ ΑΡΓΥΡΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΚΙΣΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΚΟΚΚΑΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΦΥΛΑΚΑΣ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΛΑΖΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΑΔΕΜΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

ΜΑΛΑΚΟΖΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΑΛΛΙΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ

ΜΕΛΙΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΜΕΧΤΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΜΗΤΣΑ ΦΑΝΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ

ΜΟΤΣΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΣ

ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΠΑΤΖΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΜΠΟΥΔΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΟΥΖΟΥΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΕΠΟΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΡΟΥΠΟΥ ΧΡΥΣΟΥΔΑ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

ΣΑΜΟΛΑΔΑ ΕΥΔΟΚΙΑ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΣΙΑΜΑΤΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΣΙΔΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΣΙΝΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΖΙΤΖΙΜΠΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

ΤΣΙΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

ΤΣΙΓΚΑ ΕΛΕΝΗ, ΦΥΛΑΚΑΣ

ΤΣΙΚΑΛΑΚΗ ΖΗΝΟΒΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΑΣ

 ΤΣΟΥΚΑ ΑΝΕΤΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΦΟΥΡΛΙΓΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ-ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΣ

ΧΩΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

Πίνακας αποδεκτών προς κοινοποίηση

 • Προεδρία της Δημοκρατίας
 • Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού
 • Γραφείο Υπηρεσιακού Γραμματέα ΥΠΠΟΑ
 • Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 • Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
 • Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων
 • Κεντρικές, Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ
 • Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ)
 • Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ)
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών ΥΠΠΟ
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοτεχνιτών ΥΠΠΟ
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  Υπουργείου Πολιτισμού
 • Πανελλήνιος Σύλλογος ΔΕ Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ 
 • Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)
 • Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος
 • Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

09:0409/03

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για το κορωνοπάρτι στη Helexpo Κοινωνία ,Κορωνοϊός

09:0009/03

Δωρεάν rapid tests σήμερα στον Δ. Παύλου-Μελά Δήμοι ,Κορωνοϊός

08:4909/03

Σεισμική δόνηση νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας Κοινωνία

08:4509/03

ΑΠΘ: Συγκέντρωση φοιτητών σήμερα στην Πρυτανεία Θεσσαλονίκη

08:4009/03

Βατόπουλος: Πιθανό άνοιγμα εστίασης τον Απρίλιο – Μάσκες όλο το 2021 Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

08:3609/03

«Καμπανάκι» από παιδίατρο για έξαρση κορωνοϊού σε μικρότερες ηλικίες Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

08:3309/03

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης – Τι αλλάζει από σήμερα Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

08:3009/03

ITB – Βερολίνο: Ξεκινάει διαδικτυακά η διεθνής τουριστική έκθεση Διεθνή ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

08:1509/03

Τριήμερο δωρεάν rapid tests στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:0609/03

Κορωνοϊός: Δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο ΕΣΥ Κορωνοϊός ,Υγεία

08:0009/03

Συνελήφθη ο ένας εκ των προσαχθέντων στο ΑΠΘ (VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Παιδεία

08:0009/03

Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη: «Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο είναι η γέφυρα μεταξύ Μ... Ελλάδα ,Επιστήμη ,Θέματα GR Times

07:4509/03

Η «Μασούτης» ανοίγει φτερά για «Μακεδονία» και «Ελ. Βενιζέλος» Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Σημαντικά

07:3409/03

Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε μεταφορική- Άρπαξαν χρηματοκιβώτιο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3009/03

Κορωνοϊός: Κρούσμα και προσωρινό λουκέτο σε Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Γιαννιτσών Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

07:1509/03

Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65 Ελλάδα ,Επιστήμη ,Θέματα GR Times

07:0509/03

ΠΚΜ: Εργασίες συντήρησης στο οδικό δίκτυο Περιφέρειες

07:0009/03

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

23:5908/03

Ινδία: Ξεπέρασαν ξανά τα 18.700 τα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5008/03

Ρωσία: Έλεγχοι για ενδεχόμενη ρύπανση έπειτα από πυρκαγιά Διεθνή ,Περιβάλλον

23:4508/03

Γ. Δελής: Με άμεση αντίδραση αποτράπηκε η εισβολή Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

23:4008/03

Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Δ. Βαρτζόπουλος Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

23:3808/03

Ένταση με άτομα στο ΑΠΘ και αστυνομία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

23:3008/03

Βίκυ Κουλιανού: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά το πρόβλημα υγείας της Lifestyle

23:2508/03

Aπόφαση φοιτητικών συλλόγων Θεσσαλονίκης για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκη

23:2508/03

Γ. Μυλόπουλος: «Εμπρηστής είναι ο νόμος» (VIDEO) Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

23:2008/03

Ηλεκτρονική πλατφόρμα ζωντανεύει παλιές φωτογραφίες Τεχνολογία

23:1008/03

Ήπειρος: Πόσα πρόστιμα «έπεσαν» για μη τήρηση των μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός

23:0008/03

Βραζιλία: Έσπασε το «φράγμα» των 11 εκατ. κρουσμάτων κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5408/03

ΑΕΑ: Η Ελληνική Αστυνομία μαζί με τη Γυναίκα Ελλάδα

22:5008/03

YFSF: Νικήτρια η Κατερίνα Στικούδη ως Δήμητρα Παπίου (VIDEO) Lifestyle

22:4608/03

Επιστρέφουν τα σχολικά γεύματα για 185.000 μαθητές Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

22:4008/03

Μήνυμα Μ. Βαρβιτσιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Πολιτική

22:3908/03

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ (VIDEO) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

22:3608/03

Αποχωρούν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

22:3008/03

Πολεμικό Μουσείο: Ηρωίδες του παρελθόντος συναντούν γυναίκες του σήμερα Κοινωνία

22:2208/03

ΑΠΘ: Ανακοίνωση καθηγητών για να μη γίνει απόψε επέμβαση της ΕΛΑΣ Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

22:2008/03

Ιταλία: Συμφωνία για την παραγωγή του Sputnik-V Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:1608/03

Τρίκαλα: 300 σεισμοπαθείς από το Δαμάσι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της πόλης Ελλάδα

22:1008/03

Γερμανία: Τα φαρμακεία δηλώνουν ανέτοιμα για τη διενέργεια γρήγορων rapid test Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:0008/03

Μιανμάρ: Νεκροί δύο διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά Διεθνή

21:5008/03

Γεννηματά: Η κυβέρνηση ευνοεί όσους επιδιώκουν την αναταραχή Πολιτική

21:4908/03

Σοκαριστικός τραυματισμός Πέλκα: Από το γήπεδο στο νοσοκομείο! (video) Αθλητισμός

21:4008/03

Λαγκάρντ: H πανδημία είναι ευκαιρία για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:3708/03

Σε αστυνομικό κλοιό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

21:3008/03

YFSF: Συγκίνησε ο Λευτέρης Ελευθερίου ως Θανάσης Βέγγος (VIDEO) Media

21:2008/03

Μήνυμα Μ. Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

21:1908/03

Δένδιας: Εγκάρδιες οι σχέσεις με την Αίγυπτο, στόχος μνημόνιο με τον Αραβικό Σύνδεσμο Ελλάδα ,Πολιτική

21:1708/03

Μ. Σκορδίλης: Σε φυσιολογικά πλαίσια η σεισμική ακολουθία στη Θεσσαλία Ελλάδα ,Θέματα GR Times

21:1008/03

Σε «Λευκός Πύργος» μετονομάστηκε λύκειο της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

21:0008/03

Δωρεάν rapid tests αύριο στον Δ. Παύλου-Μελά Δήμοι ,Κορωνοϊός

20:5808/03

Κορωνοϊός: Λύπη Μητσοτάκη για την απώλεια του βρέφους Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

20:5008/03

Τηλεκπαίδευση: Ανώριμο το οπτικό σύστημα παιδιών για πολύωρη χρήση Παιδεία ,Υγεία

20:4508/03

Ένταση στην Πανόρμου και επίθεση σε αστυνομικούς (VIDEO) Ελλάδα

20:4008/03

Ιταλία: «Μέσα στο καλοκαίρι θα εμβολιαστούν όλοι» Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

20:3708/03

Συνελήφθησαν δύο άτομα για πορνογραφία ανηλίκων Ελλάδα

20:3008/03

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου Κοινωνία ,Οικονομία

20:2608/03

Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στον Βοτανικό (VIDEO) Ελλάδα

20:2008/03

Μήνυμα Ν. Μηταράκη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Κοινωνία ,Πολιτική

20:1608/03

Κορωνοϊός: Θλίψη Κικίλια για τον θάνατο του βρέφους Κορωνοϊός ,Πολιτική

20:1008/03

Lockdown: Σε ισχύ από αύριο οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης Κοινωνία ,Κορωνοϊός

20:0708/03

Παρέμβαση του πρωθυπουργού σε Επιτροπή της Βουλής για την Ημέρα της Γυναίκας Πολιτική

20:0008/03

Διαδικτυακή εκδήλωση «Τα εκπαιδευτικά μέσα από το 1821 έως σήμερα» Κοινωνία ,Παιδεία

19:5008/03

«Δι-λύματα της Πανδημίας» με Εξαδάκτυλο και Παπαϊωάννου Κοινωνία ,Κορωνοϊός

19:4408/03

«Έφυγε» σε ηλικία 33 ετών η Έλλη Διβάνη – Της οικογένειας ξενοδόχων του ομίλου Di... Κοινωνία

19:4408/03

Επίθεση νεαρών με πέτρες και συνθήματα προς το ΑΤ Πυλαίας (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

19:4008/03

Στοίχημα: Με το χάντικαπ της Γουέστ Χαμ και το 2.57 στο Λονδίνο Αθλητισμός

19:3308/03

Για τις τάσεις αυτοκτονίας και την πίεση για το χρώμα του παιδιού της μίλησε η Megkan (... Media ,Διεθνή

19:3008/03

Θεσσαλονίκη: Πορεία της Ομοσπονδίας Γυναικών και του ΠΑΜΕ (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

19:3008/03

Πορτρέτα Γυναικών 2021: Ψηφιακό ημερολόγιο από τον Δήμο Παύλου Μελά Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

19:2208/03

ΥΜΑΘ: Καταβολή ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Πολιτική

19:2008/03

Γκουτέρες για Ημέρα της Γυναίκας: Είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας Διεθνή

19:1408/03

Ο σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος σχολίασε για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Επικαιρότητα ,Κοινωνία

19:0308/03

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσουν να συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού καλώντας σε πορείες Κορωνοϊός ,Πολιτική

19:0308/03

ΕΛΓΕΚΑ: Αύξηση πωλήσεων και λειτουργικών κερδών το 2020 Επιχειρήσεις

19:0008/03

YFSF: Η Τάνια Μπρεάζου μεταμορφώθηκε σε κακό παιδί της ροκ (VIDEO) Lifestyle

18:5008/03

Ένταση μεταξύ Σεργουλόπουλου και Γερμανού: «Τι θες να πεις δεν έγιναν καταγγελίες;» Lifestyle

18:4808/03

ΑΖΚ: Christine Lerios και «αποτυγχάνοντας με αξιοπρέπεια» Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

18:4008/03

Εμβολιασμός: Εντός Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες Α και 70-74 ετών Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:4008/03

On – line αφιέρωμα για την Ημέρα της Γυναίκας στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

18:3008/03

Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο: Συγκροτούνται 13 Επιτροπές Μελών Ελλάδα ,Οικονομία

18:2708/03

Καραμούζης: Προσεκτική διαγραφή ιδιωτικού χρέους Οικονομία

18:2708/03

Επίσημο: Και στους άνω των 65 ετών θα γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

18:1608/03

Θεσ/νίκη: Ένταση στην πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας (VIDEO) Θεσσαλονίκη

18:1008/03

ΣΥΡΙΖΑ: Η Αττική κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο με υπογραφή Μητσοτάκη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:0208/03

Πέθανε το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Ένα βρέφος 37 ημερών Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:0008/03

Δείτε LIVE την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:5408/03

Lidl Ελλάς: Δεσμεύεται για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις Επιχειρήσεις

17:5108/03

«Είμαστε όλοι μαζί» το μήνυμα που στέλνουν αγαπημένοι Έλληνες ηθοποιοί (VIDEO) Ελλάδα ,Πολιτισμός

17:5008/03

Δ. Παύλου-Μελά: Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για σεισμοπαθείς στη Λάρισα Δήμοι ,Κοινωνία

17:4808/03

Χάρτης κρουσμάτων: Παραμένει στο επίκεντρο η Αττική με 569 Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:4008/03

ΔΣΑ: Καταδίκη για την αστυνομική βία – Μήνυση για τη Ν. Σμύρνη Ελλάδα

17:3408/03

Κορωνοϊός: 1.165 κρούσματα σήμερα και 39 θάνατοι Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:3008/03

Θεσ/νίκη: Πορεία για την Ημέρα Γυναίκας- «Όχι στη βία» (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

17:2008/03

Εκτός κλινικών παραμένει το 5ο έτος Iατρικής – Παράταση εμβολιασμών για το 6ο- Τι... Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

17:2008/03

Αλ. Τσίπρας για Ημέρα της Γυναίκας: «Σήμερα τιμούμε αυτές που άνοιξαν το δρόμο της χειρ... Κόμματα ,Πολιτική

17:2008/03

Α. Τσελέντης: Πώς εξηγείται η πτώση της στάθμης της θάλασσας Κοινωνία ,Περιβάλλον

17:0708/03

Μαρκόπουλος: Στο 10ο τεστ επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα Πολιτική ,Σημαντικά

17:0008/03

Επταήμερη πλέον η «μάχη» της καθαριότητας στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

16:5008/03

Σ. Ζαχαράκη: Ασφαλής τουριστικός προορισμός η Ελλάδα Πολιτική ,Τουρισμός

16:4508/03

Χαρδαλιάς για κορωνοπάρτι στη Helexpo: Καμία σχέση με την Πολιτική Προστασία Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

16:4008/03

Ηλιόπουλος: ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι απλά ανίκανος, είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία Κόμματα ,Πολιτική

16:4008/03

Μήνυμα του Ν. Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Πολιτική

16:3008/03

Δ. Θεσ/νίκης: Κοσμοπούλου – Μπαρμπουνάκης νέοι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:2008/03

Κορωνοϊός-Έλεγχοι: Έξι συλλήψεις και 1.839 παραβάσεις των μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:1008/03

Αυγενάκης: Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη επανεκκίνηση του αθλητισμού Αθλητισμός

16:0908/03

Θεσ/νίκη: «Στον πάγο οι non-covid ασθένειες περιμένοντας το «άφαντο» τρίτο κύμα» Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

16:0808/03

Πελώνη: Άνοιγμα λιανεμπορίου, γυμνασίων, λυκείων πριν το τέλος Μαρτίου Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ