Έρχεται το απόλυτο εργαλείο για την καθαριότητα των δήμων

Έρχεται το απόλυτο εργαλείο για την καθαριότητα των δήμων

Μια πολύ σημαντική για τους δήμους Ημερίδα διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το έργο GIZ με τίτλο «Ακολούθησε το ρεύμα: Ξανασκέψου-Ανακύκλωσε! Επανασχεδιασμός της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων: από απόβλητα σε πόρους» στο πλαίσιο του έργου «Τεχνική Υποστήριξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελλάδας».

Στο πρώτο κομμάτι ο Γενικός Γραμματέας κ. Γραφάκος περιέγραψε τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, σύμφωνα με τον οποίο αναδιαρθρώνεται η ανακύκλωση, αναλαμβάνουν και οι δήμοι με συνεργασία ιδιωτών και πέφτει το βάρος στα βιοαπόβλητα.

Στο δεύτερο κομμάτι, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δήμους. Οι δήμοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Βριλησσίων και Χαλανδρίου, που εξήγησαν ότι ουσιαστικά και συμμετοχικά βαδίζουν ολοταχώς προς το “Πληρώνω όσο Πετάω” και κυρίως παρουσίασαν τα πολύ θετικά επιτεύγματά τους στην κομποστοποίηση και την ανακύκλωση.

Στο τρίτο κομμάτι της Ημερίδας, παρουσιάστηκε πλάνο που θα διατεθεί σε όλους τους δήμους για την λεπτομερή κοστολόγηση δομών και δράσεων του μηχανισμού της καθαριότητας.

Στο τέταρτο μέρος της Ημερίδας περιελάμβανε τις πρακτικές για την κυκλική οικονομία και για τις πολιτικές μηδενικών αποβλήτων. Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι για το που τελικά πρέπει να στοχεύσουν οι δήμοι αφού στην πυραμίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο τελικός στόχος δεν είναι η ανακύκλωση αλλά η επανάχρηση και η ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top