Έρχονται πολικές θερμοκρασίες και χιονιάς 30ετίας;

Έρχονται πολικές θερμοκρασίες και χιονιάς 30ετίας;

Για εντυπωσιακά ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης και ισχυρότατες χιονοπτώσεις που έχουν να σημειωθούν σε πολλές περιοχές από το 1988 ή το 2001, κάνουν λόγο μετεωρολογικά σενάρια και πρώιμες προβλέψεις επιστημόνων, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν θα σημάνει ότι μετά τις 14 Φεβρουαρίου, η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακραίο κύμα παγετού.

Γνώστες των μετεωρολογικών δεδομένων και άτομα που επεξεργάζονται συστηματικά τα καιρικά δεδομένα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να “επισκεφτεί” την Ελλάδα, ένα ακραίο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τις πολύ πυκνές και με διάρκεια, χιονοπτώσεις.

Τα προγνωστικά μοντέλα που “τρέχουν” τις τελευταίες ημέρες, κάνουν λόγο για απελευθέρωση σιβηρικού ψύχους, αρχικά προς την Βορειοδυτική Ευρώπη και στη συνέχεια προς την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και στην Ελλάδα,  πράγμα που σημαίνει ότι στη χώρα μας, μετά τις 14 Φεβρουαρίου, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πολλά χιόνια, σε πάρα πολλές περιοχές.

Κάποιοι μάλιστα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για χιονιά… 30ετίας και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, έως και -18 βαθμούς κελσίου.

Αντίστοιχες είναι οι πληροφορίες που επικαλείται ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, τονίζοντας πως “είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των ομολογουμένως εντυπωσιακά ψυχρών αέριων μαζών πολικής προέλευσης (στα όρια του ακραίου)”.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, πάντως σύμφωνα με τα συγκεκριμένα προγνωστικά μοντέλα, θα είναι τουλάχιστον κάτω των -10c.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ