Εξακολουθεί να ενισχύεται η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας της ΕΥ (Ernst & Young), Attractiveness Survey Ελλάδα 2023, η οποία δείχνει ότι ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων-ΑΞΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 57% το 2022, χρονιά κατά την οποία, οι επενδύσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν μόλις κατά 1%.
Η βελτίωση της ποιοτικής σύνθεσης των ΑΞΕ στην Ελλάδα μάλιστα συνεχίζεται, με σαφή μετατόπιση του κέντρου βάρους προς δραστηριότητες έντασης γνώσης και με σχετικά υψηλή προστιθέμενη αξία. Η εικόνα των επενδυτών για την ελκυστικότητα της χώρας παραμένει θετική, με αρκετούς βασικούς δείκτες να βελτιώνονται περαιτέρω. 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2019, που τώρα βρίσκεται στην πέμπτη έκδοσή της.
Η Ελλάδα πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις της στις ΑΞΕ από τo 2000
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι ΑΞΕ στην Ευρώπη συνέχισαν να ανακάμπτουν με μέτριους ρυθμούς, μετά τη μείωση κατά 13% που σημειώθηκε το 2020 με την εκδήλωση της πανδημίας. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 5% το 2021 και μόλις 1% το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΥ European Investment Monitor, η Ελλάδα προσέλκυσε 47 έργα ΑΞΕ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σύγκριση με το 2021.
Αύξηση κατά 57% των AΞΕ στην Ελλάδα το 2022
Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν στην Ευρώπη τη χρονιά αυτή, τοποθετώντας την Ελλάδα στη 19η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για το 2022, και αντιπροσωπεύει την ισχυρότερη επίδοση της Ελλάδας από το 2000, όταν κυκλοφόρησε η πανευρωπαϊκή έρευνα. Αυτή η τάση επιβεβαιώνει την ανοδική τροχιά που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των έργων ΑΞΕ που καταγράφηκαν για την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο (35%) των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2000-2022.
Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή, οι ΑΞΕ που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,79% των συνολικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι, για να εξασφαλίσει η Ελλάδα τη θέση που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό επενδυτικό χάρτη και να καλύψει το επενδυτικό κενό των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να διατηρηθεί και, ιδανικά, να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.
Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, συνεχή βελτίωση στην ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων, με μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων. Σημαντικό μερίδιο των επενδύσεων κατευθύνεται, πλέον, σε δραστηριότητες έντασης γνώσης με σχετικά υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως λογισμικό και υπηρεσίες πληροφορικής, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Εξακολουθεί να ενισχύεται η διάθεση για επενδύσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την FT Longitude για την EY, μεταξύ 3 και 26 Ιουλίου 2023, με τη συμμετοχή 250 στελεχών επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, δύο στις πέντε επιχειρήσεις (40%) σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, από 28% το 2020 σε 34% το 2021 και 37% το 2022.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλία: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα έργα αποκατάστασης και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες
Έρευνα: Μόλις το 4% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας είναι τουριστικές