Έρευνα GRTimes: Πολλά τα σχολεία χωρίς πιστοποιητικά πυροπροστασίας και οικοδομικές άδειες

Έρευνα GRTimes: Πολλά τα σχολεία χωρίς πιστοποιητικά πυροπροστασίας και οικοδομικές άδειες

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Κάτω από ένα παράτυπο καθεστώς, χωρίς οικοδομικές άδειες και το χειρότερο, χωρίς πιστοποιητικά πυροπροστασίας, αλλά και προσεισμικό έλεγχο, λειτουργεί ένα μεγάλο πλήθος σχολείων, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε όλη τη χώρα. Τι λένε στο GRTimes για το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα, εκπρόσωποι δήμων, της Ομοσπονδίας Γονέων, αλλά και ειδικός της Πυροσβεστικής σε θέματα πυρασφάλειας.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες είναι οι σχολικές μονάδες στη χώρα μας που δεν διαθέτουν ούτε οικοδομική άδεια, ούτε όμως και πιστοποιητικό πυροπροστασίας-πυρασφάλειας, καθώς φέρονται να μην πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και πολλά από αυτά έχουν σημαντικά κενά, τόσο σε θέματα παθητικής, όσο και ενεργητικής πυρασφάλειας. Την ίδια στιγμή, αν και η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, παρατηρείται απουσία και προσεισμικού ελέγχου.

Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως στους γονείς, καθώς περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, μπορούν να έχουν τραγική κατάληξη. «Το θέμα δεν είναι το αν, αλλά το πότε θα συμβεί κάτι κακό και για αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα έλεγχοι στα σχολεία» έλεγαν με νόημα γονείς που συμμετείχαν σε συνέλευση που πραγματοποίησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Πυλαίας, μπροστά από το δημαρχείο της περιοχής, χθες το βράδυ.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα προέκυψε για πάρα πολλά σχολεία, ήδη από την ανέγερση τους, τόσο για παλαιότερα όσο και για νεότερα κτίρια και όπως λένε εκπρόσωποι δήμων στο GRTimes, η αποκατάσταση του απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από προσωπικό, πολύ χρόνο, αλλά και σημαντικά έξοδα.

«Παντού υπάρχουν σχολεία χωρίς άδειες»

«Παντού υπάρχουν σχολεία χωρίς οικοδομικές άδειες. Πρόσφατα πχ, ήμουν Σέρρες και μου έλεγαν οι συνάδελφοι από την Ένωση Γονέων, ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν άδειες. Παντού γίνεται αυτό» τονίζει στο GRΤimes ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς.

Όπως λέει, αυτό γίνεται και γιατί οι υπεύθυνοι προσθέτουν επιπλέον χώρους στα σχολεία χωρίς άδειες και γιατί πολλά από αυτά είναι χτισμένα εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να είχαν εξασφαλίσει από τότε άδεια, αλλά και γιατί…. «Οι δήμοι μπορούν να χτίζουν σχολεία χωρίς άδεια!».

Ο κ. Κοκονάς επισημαίνει πως λόγω της απουσίας οικοδομικής άδειας, δεν μπορεί να εκδοθεί και πιστοποιητικό πυρασφάλειας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάποια σχολεία δεν μπορούν να έχουν κυλικείο να λειτουργεί νόμιμα.

«Θα πρέπει να υπάρχει πρώτα περιστατικό με φωτιά για να ψάξουμε μετά να δούμε τι γίνεται;» διερωτάται, ενώ τονίζει πως ενώ η πυροσβεστική πάει σωστά στα σχολεία και κάνει ενημερώσεις στα παιδιά για διάφορα σχετικά θέματα, την ίδια ώρα τα σχολεία αυτά δεν έχουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας.

Αναφέρει ακόμη πως ο αντισεισμικός έλεγχος ξεκινάει τώρα με πολλές πιέσεις από το γονεϊκό κίνημα, ενώ στα σχολεία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, όπου ο ίδιος είναι και δημοτικός σύμβουλος, πρόσφατα μόλις μπήκε στο τεχνικό πρόγραμμα, ένας πρώτος έλεγχος αντισεισμικής προστασίας, οπτικός, ενώ σε άλλους δήμους δεν έχει ξεκινήσει καν…

Ο κ. Κοκονάς έφερε και ως παράδειγμα την ανέγερση του 24ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο προοριζόταν για ένα σχολείο, αλλά τελικά θα φιλοξενήσει και το 19ο. «Και μόνο το γεγονός ότι στον δήμο φτιάχνουν το 24ο δημοτικό – ένα καινούριο κτίριο που απευθύνεται μόνο σε ένα σχολείο – και θέλουν να βάλουν και το 19ο Δημοτικό μέσα, δείχνει ότι από την αρχή πάλι, έτσι ξεκινάνε» λέει χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Από τις συνολικά 67 σχολικές μονάδες-συγκροτήματα που διαθέτει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, περίπου οι 37 έχουν τακτοποιημένες άδειες- πιστοποιητικά πυροπροστασίας, όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Σούλας, ερωτώντας την παρούσα διοίκηση ποιες ενέργειες έκανε για να τακτοποιήσει τα υπόλοιπα 30 σχολεία.

Όπως είπε στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου, Σωτήρης Νικολαϊδης, το πρόβλημα αφορά πάρα πολλούς δήμους και η διαδικασία που άρχισε από την προηγούμενη μόλις διοίκηση, συνεχίζεται και από την παρούσα. Τόνισε ακόμη πως αν το κράτος δεν απλουστεύσει τις γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις διαδικασίες, το συγκεκριμένο πρόβλημα θα κάνει πολλά ακόμη χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Νέστωρας Λαφαζανίδης, έκανε λόγο για ένα πρόβλημα που έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω, πριν ακόμη βρεθούν τα σχολεία στις αρμοδιότητες των δήμων. «Αρχίσαμε εμείς ως δήμοι, από τότε που αναλάβαμε και οι προηγούμενες διοικήσεις βεβαίως, να διορθώνουμε αυτές τις καταστάσεις και παραλείψεις, όπως πχ το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία δεν έχουμε οικοδομική άδεια, γιατί ούτε άδειες δεν έβγαζαν οι τότε υπηρεσίες».

Σε σχέση με τις εκκρεμότητες σήμερα, ο κ. Λαφαζανίδης είπε ότι και παρούσα διοίκηση ήδη υλοποίησε αρκετά από αυτά που έπρεπε να γίνουν και συνεχίζει τις διαδικασίες για έκδοση πιστοποιητικών πυροπροστασίας για όλα τα σχολεία. «Έχει γίνει ο διαγωνισμός για τις μελέτες, έχει προκύψει ανάδοχος, οπότε είμαστε στο τελικό στάδιο να ξεκινήσει η σύνταξη τους. Πακέτο και οι οικοδομικές άδειες» διαβεβαίωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι διαδικασίες αυτές, όταν ολοκληρωθούν, θα επιτρέψουν στον δήμο να έχει στα χέρια του πολύτιμα δεδομένα (πχ πολεοδομικά) για όλα τα σχολεία, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια άλλη παρέμβαση σε κάποιο κτίριο, αυτή να μπορεί να γίνεται γρήγορα και με ευελιξία.

Σχετικά με τους ελέγχους στατικότητας, ο κ. Λαφαζανίδης είπε ότι μπαίνουν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο πρωτοβάθμιος και ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα σχολεία, αλλά και οι έλεγχοι για στατική επάρκεια, όπου χρειάζονται. «Τέλη Μαΐου υποβλήθηκε ο φάκελος και περιμένουμε έγκριση χρηματοδότησης ώστε να ξέρουμε και εμείς πως μπορούμε να θέσουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Δεν έχει ξεκινήσει κάτι. Είμαστε σε αναμονή όπως όλοι οι δήμοι. Είναι πολύ σημαντικό βήμα ότι θα γίνει, γιατί έχουμε και πολύ παλιά σχολεία στην περιοχή» ανέφερε στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Το παράδειγμα του δήμου Νεάπολης Συκεών

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο δήμος Νεάπολης Συκεών ο οποίος είναι από τους πιο προχωρημένους και στο θέμα του προσεισμικού ελέγχου και στα πιστοποιητικά πυρασφάλειας, η διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι στην τελική ευθεία.

Όπως δήλωσε στο GRTimes, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων και ταλαιπωριών με την προκήρυξη και τον διαγωνισμό, ανακηρύχθηκε μειοδότρια μελετητική εταιρεία το 2018 και από τότε εξετάστηκαν 84 σχολικά συγκροτήματα, ένα προς ένα, στον πρωτογενή έλεγχο στατικής επάρκειας. «Αυτά παραδόθηκαν κιόλας και υπάρχουν τεύχη και μελέτες, εκθέσεις για το κάθε ένα ξεχωριστά» είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Σχετικά με τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, εκτιμώντας ότι θα τελειώσει σύντομα. «Έγιναν από την πλευρά μας όλες εργασίες, όλες οι μελέτες, ο έλεγχος, έχουν υποβληθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία οι φάκελοι για όλα αυτά τα 84 σχολεία. Για τα περισσότερα από αυτά, έχουν εκδοθεί ήδη τα πιστοποιητικά και περιμένουμε για τα υπόλοιπα» δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

Η «ρίζα» του προβλήματος

Όπως εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης, δύο είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που δημιούργησαν το πρόβλημα με τα σχολεία που είναι «γυμνά» από οικοδομικές άδειες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι, πως όταν τα κατασκεύαζε το κράτος στις δεκαετίες του 60,70,80,90 ακόμα και του 2000, κατασκευάζονταν «οίκοθεν», είτε από τον ΟΣΚ, είτε από τις Νομαρχίες, τις τότε κρατικές ή τις μετέπειτα αιρετές, χωρίς άδεια. Αυτό είναι το πρωταρχικό πρόβλημα. Υπάρχουν δηλαδή χιλιάδες κτίρια, σχολεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία κατασκευάστηκαν χωρίς πολεοδομική άδεια.

Το δεύτερο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, είναι σε δεκάδες περιπτώσεις στον δήμο μας και σε χιλιάδες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα. Όταν υπάρχει ένας χώρος κενός σε σχολείο και υπάρχει ανάγκη ενός εργαστηρίου πληροφορικής, φυσικής, χημείας ή ότι άλλο και όταν υπάρχει υπερπληθώρα μαθητών και είναι διαθέσιμη μια αίθουσα δραστηριοτήτων, την «κόβουν» στη μέση για να κάνουν δύο αίθουσες διδασκαλίας, κτλ. Γίνονται αυτές οι τροποποιήσεις, αυτόματα όμως χρειάζεται έκδοση νέας άδειας από την πολεοδομία και έκδοση νέου πιστοποιητικού πυρασφάλειας. Ακόμη και μια γυψοσανίδα να έχεις βάλει, χρειάζεται έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας» επισημαίνει ο κ. Δανιηλίδης.

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, αναφέρει ότι η διαδικασία είναι πολυδάπανη και χρονοβόρα, ενώ από την πλευρά του κράτους δεν υπάρχει και καμία πρόνοια χρηματοδότησης όλων των απαραίτητων εργασιών. «Μέσω του Φιλόδημος υπήρξε μια πρόβλεψη για κάποιες από αυτές τις δαπάνες, αλλά δεν προχώρησε και δεν τις καλύπτει και όλες και για αυτό κιόλας η πλειοψηφία των δήμων δεν έκανε τίποτα ή έκανε ελάχιστα. Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα τακτοποιημένα τα σχολεία» σημείωσε.

Έκανε μάλιστα γνωστό, πως ξεκινώντας τη διαδικασία τακτοποίησης, αποκαλύφθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν καν σχέδια, με αποτέλεσμα ο δήμος να πληρώσει από μηδενικής βάσης για να γίνουν αυτοψίες, να γίνουν επιμετρήσεις, καινούρια σχέδια που να απεικονίζουν στο 100% την εκάστοτε κατασκευή .

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι θα βοηθούσε μια νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ τέλος, υπογράμμισε ότι μερικά σχολεία δεν έχουν κυλικείο, όπως το 2ο Γυμνάσιο Νεάπολης, καθώς τα κτίρια δεν έχουν πιστοποιητικό ή οικοδομική άδεια. «Δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αφορά όλη την Ελλάδα. Αν ελεγχθεί από άποψη νομιμότητας η λειτουργία των κυλικείων, ένα σημαντικό ποσοστό, ένα 20-30% δεν πληρούν τους όρους και λειτουργούν εκτός ορίων νομιμότητας» κατέληξε.

Ειδικός από την Πυροσβεστική αποκαλύπτει στο GRtimes: Αβλεψίες και παραλείψεις δεκαετιών – Ποια η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού πυροπροστασίας

Τα σχολεία είναι αυτά που κατά κύριο λόγο δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυροπροστασίας, ενώ πολλά είναι αυτά που δεν έχουν καν οικοδομικές άδειες,  επισημαίνει στο GRTimes στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, γνώστης των διαδικασιών αλλά και της κατάστασης που επικρατεί.

Όπως λέει, πρόκειται για αβλεψίες και παραλείψεις δεκαετιών και κάποια στιγμή πρέπει να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει επικινδυνότητα αλλά προσθέτοντας πως τα κτίρια αυτά δεν είναι τελείως «γυμνά». «Έχουν κάποια μέτρα τουλάχιστον ή το μεγαλύτερο μέρος αυτών, αλλά σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις και βεβαίως, βελτιώσεις πάντα υπάρχει περιθώριο να γίνουν» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πυροσβέστη, στην Ελλάδα τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από τοιχοποιία που είναι άκαυστη, όπως τούβλα, πέτρες κτλ και για αυτόν τον λόγο είναι λιγότερο «επιρρεπή» σε δυσμενείς καταστάσεις πυρκαγιάς. Αυτό είναι θέμα παθητικής πυροπροστασίας, με τη χώρα μας να βρίσκεται σε καλό αντίστοιχο επίπεδο, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα για να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως πυράντοχες πόρτες, πυροπροστατευμένα κλιμακοστάσια κτλ.

Ο τρόπος κατασκευής, ο αριθμός και το πλάτος κλιμακοστασίων, αριθμός εξόδων κινδύνου κτλ, είναι η παθητική πυροπροστασία που ελέγχεται πολεοδομικά και όχι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ελέγχει τα θέματα ενεργητικής πυροπροστασίας, όπως πχ, αριθμός και είδος πυροσβεστήρων, αν υπάρχει πυρανίχνευση, αν υπάρχουν συστήματα κατάσβεσης και ποια είναι αυτά κτλ.

Πως εκδίδεται το πιστοποιητικό πυροπροστασίας

Πρώτα από όλα, ένα σχολείο πρέπει να διαθέτει οικοδομική άδεια, εξηγεί το στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως τα περισσότερα κτίρια δεν είχαν καν οικοδομική άδεια «και σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο εύκολο να αρχίσεις να χτίζεις ένα κτίριο από το μηδέν, παρά να τακτοποιήσεις και να νομιμοποιήσεις ένα ήδη υφιστάμενο».

Ένα πιστοποιητικό πυροπροστασίας για σχολείο δεν διαφέρει από κάποιο άλλο πιστοποιητικό για άλλο κτίριο, με τη διαδικασία γενικά να χωρίζεται σε δύο φάσεις, μέχρι την τελική έκδοση του πιστοποιητικού

Στην πρώτη φάση:

  • Ετοιμάζεται από μηχανικό και κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής, μελέτη πυροπροστασίας
  • Οι υπάλληλοι του Π.Σ ελέγχουν κατά πόσο είναι σύννομη. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, γίνονται σχόλια και διορθώνονται με επανυποβολή άλλης αίτησης.
  • Μόλις είναι ολοκληρωμένη, η μελέτη θεωρείται και σφραγίζεται από το Π.Σ.

Στη δεύτερη φάση:

  • Κατατίθεται νέα αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού πυροπροστασίας, η οποία συνοδεύεται από υπεύθυνες δηλώσεις του εκπροσώπου του φορέα και του μηχανικού, που δηλώνουν ότι όλα έχουν κατασκευαστεί όπως ορίζονται στη θεωρημένη μελέτη πυροπροστασίας. Οι υπεύθυνες δηλώσεις είναι θεωρημένες με το γνήσιο της υπογραφής.

Μετά την κατάθεση της αίτησης, προβλέπεται και η διαδικασία των αιφνιδιαστικών εκτάκτων ελέγχων από το Π.Σ, είτε σε περίπτωση καταγγελίας, είτε σε περίπτωση αυτοδίκαιου ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία του Π.Σ, είτε σε περίπτωση ατυχήματος, κτλ. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί κατά πόσο ισχύει η τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας και αν βρεθεί ότι δεν ισχύουν, οι υπεύθυνες δηλώσεις αποστέλλονται στην εισαγγελία περί ψευδότητας.

Σε περίπτωση που βρεθούν μικρές ελλείψεις, όχι ιδιαίτερα σημαντικές, πχ, λείπει ένας πυροσβεστήρας, μπορεί να δοθεί μια προθεσμία λίγων 24ωρων για να αποκατασταθούν. Αν βρεθεί όμως ότι πχ έπρεπε η εγκατάσταση να διαθέτει δίκτυο κατιονισμού ύδατος ή πυρανίχνευσης και δεν έχει μπει καθόλου, κατευθείαν η υπόθεση πάει στον εισαγγελέα, ενώ ενημερώνονται τυχόν αδειοδοτούσες αρχές και γίνεται ανάκληση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας.

Η αρμόδια υπηρεσία του Π.Σ, έχει την υποχρέωση να ασκεί δειγματοληπτικούς έκτακτους ελέγχους σε κάποια ποσοστά.

Σε περίπτωση εντοπισμού παρατυπιών σε ένα σχολείο, υπεύθυνος είναι ο δήμος και συγκεκριμένα το πρόσωπο το οποίο στο καθηκοντολόγιο του αναφέρεται και η αρμοδιότητα των σχολείων, όπως πχ ο αντιδήμαρχος παιδείας ή κάποιος εντεταλμένος σύμβουλος. Δεν τίθεται κανένα θέμα ευθύνης του διευθυντή του σχολείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εισαγγελική έρευνα για την κατάρρευση οροφής σε σχολείο

4ο Δημοτικό Πυλαίας: «Από θαύμα σώθηκαν τα παιδιά μας» (VIDEO)

Πυλαία: Κατέρρευσε η ψευδοροφή σε σχολείο – Από τύχη γλίτωσαν οι μαθητές (VIDEO)

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top