Έρευνα: Οι Έλληνες ζητούν από τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των συσκευασιών τους

Έρευνα: Οι Έλληνες ζητούν από τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των συσκευασιών τους

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Κάθε Κουτί Μετράει, 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για τις συσκευασίες που επιλέγουν και πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο υλικά που ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ωστόσο θεωρούν ότι δε γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Έτσι, το 94% των ερωτηθέντων ζητά περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρώπη να φτάνει το 91%.

Αυτά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πρόγραμμα ανακύκλωσης Κάθε Κουτί Μετράει σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Lucid, για να καταγράψει τις απόψεις πολιτών από 14 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το περιβάλλον και τις συνήθειες ανακύκλωσης.

Παρόλο που υπάρχει η αίσθηση της ατομικής ευθύνης, το βάρος πέφτει πρωτίστως στις επιχειρήσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συσκευασιών τους. Το 87% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο συσκευασίες που ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές, με το οποίο συμφωνεί και το 91% των Ελλήνων.

Τώρα, στη χώρα μας, το 90% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για τις συσκευασίες που επιλέγουν και να χρησιμοποιούν μόνο πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Συγκριτικά, λιγότεροι από 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις συσκευασίες που αγοράζουν.

“Τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονται αμέτρητες φορές. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της καμπάνιας μας και γι’ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να εμπνεύσουμε τους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες και να φτάσουμε στο 100% της ανακύκλωσης στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας – καταναλωτές, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και κοινότητες”, λέει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα.

Μόνο το 25% των Ελλήνων ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται σε υπαίθριους δημόσιους χώρους

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι ανάμεσα σε περισσότερους από 12.800 Ευρωπαίους πολίτες που ρωτήθηκαν, μόνο το 52% ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στο σπίτι, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις 46%. Τα ποσοστά ανακύκλωσης μειώνονται δραματικά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, με μόλις το 29% των Ελλήνων να ανακυκλώνει τα κουτιά αλουμινίου όταν βρίσκεται στη δουλειά και 25% όταν είναι σε υπαίθριους δημόσιους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι πολίτες ζητούν καλύτερη εκπαίδευση και υποδομές ανακύκλωσης. Πιο συγκεκριμένα το 59% των Ελλήνων είναι υπέρ της εφαρμογής ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ενώ το 57% ζητά περισσότερους κάδους ανακύκλωσης σε δημόσιους χώρους.

Διεθνής εκστρατεία ανακύκλωσης σε 17 χώρες

Τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης εκτός σπιτιού που αποτυπώνει η έρευνα κάνουν ακόμα πιο επίκαιρες τις καλοκαιρινές δράσεις ανακύκλωσης του Κάθε Κουτί Μετράει, οι οποίες ξεκίνησαν με το International Recycling Tour 2022, τη διεθνή καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες, για δεύτερη συνεχή χρονιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η περσινή ενθουσιώδης υποδοχή των αγοριών και των κοριτσιών που παρακινούσαν τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αλουμινίου στα μεγάλα καταπράσινα σακίδιά τους, έδωσε το έναυσμα στο πρόγραμμα να επεκτείνει τη δράση του και εκτός Ευρώπης. Έτσι, φέτος προστέθηκε η Βραζιλία και η Κολομβία στην περιοδεία!

Από την παραλία της Copacabana έως τον Πύργο του Άιφελ και τη Φλωρεντία, οι backpackers του προγράμματος επισκέφθηκαν πάρκα, πλατείες και παραλίες υπενθυμίζοντας στους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και βοηθώντας τους να ανακυκλώσουν τα κουτιά αλουμινίου, όπου κι αν βρίσκονται.

Οι χώρες που συμμετέχουν στην καμπάνια είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Κολομβία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης έδωσαν το «παρών» στην παραλία της Θεσσαλονίκης αλλά και το Ηράκλειο Κρήτης όπου τοποθετήθηκε ένας γιγάντιος κάδος ανακύκλωσης σε σχήμα καρδιάς στον Καράβολα. Στον χάρτη μπήκε φέτος και η Χαλκίδα, όπου η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Elval, Τομέας Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor, με μια μεγάλη γιορτή ανακύκλωσης στο Στρογγυλό αλλά στην Παραλία Αλυκές.

Με στόχο να εμπνεύσει όλο και περισσότερους ανθρώπους να αλλάξουν συνήθειες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη, το πρόγραμμα συνεχίζει τις δράσεις ευαισθητοποίησης όλο το καλοκαίρι, σε συνεργασία με δήμους, εθελοντικές ομάδες και οργανισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 12.802 ατόμων, ηλικίας 16 ετών και άνω με ισορροπία σε φύλα και ηλικίες, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων LUCID για λογαριασμό του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου.

Οι 14 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τσεχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ

Το ενημερωτικό πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει» γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα το 2014. Σήμερα θεωρείται το κορυφαίο πρόγραμμα για την προώθηση της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, ενώ έχει πλέον παρουσία σε 19 χώρες στην Ευρώπη αλλά και στη Βραζιλία.

Στόχος του είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τη διαφορά ανακυκλώνοντας τα κουτιά αλουμινίου που χρησιμοποιούν εκτός σπιτιού, εξοικονομώντας έτσι φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top