Εργαζόμενοι σε Δήμους εκπαιδεύτηκαν από το ΚΜΟΠ και την ΚΕΔΕ πάνω σε τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού

Εργαζόμενοι σε Δήμους εκπαιδεύτηκαν από το ΚΜΟΠ και την ΚΕΔΕ πάνω σε τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού

Περισσότεροι από 170 εργαζόμενοι σε Δήμους της χώρας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν σήμερα η ΚΕΔΕ και το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Live Without Bullying και των κοινών δράσεων που υλοποιούν με στόχο την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού στις 6 Μαρτίου.

Στο διαδικτυακό αυτό σεμινάριο με τίτλο «Αναγνωρίζω και αντιμετωπίζω την βία και τον εκφοβισμό σε παιδιά και εφήβους – Σεμινάριο εστιασμένο στις ανάγκες εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων», οι εργαζόμενοι κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να συζητήσουν με την Δρ. Αντωνία Τορρένς, Εκπαιδευτική Ψυχολόγο, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και Αντιπρόεδρο της COFACE Families Europe (Συνομοσπονδία Οικογενειακών Οργανώσεων Ευρώπης), εμπνεύστρια και δημιουργό του Live Without Bullying, πάνω σε τρόπους αναγνώρισης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

«Οι Δήμοι ήταν, είναι και θα είναι σίγουρα, με διαφορά, ο πιο κοντινός φορέας στην κοινωνία μας. Συνεπώς, δεν θα μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το τι γίνεται στα σχολεία μας», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και των ειδικών στην καταπολέμηση του εκφοβισμού. Τόνισε, μάλιστα, ότι το υλικό το οποίο προέκυψε από το σημερινό σεμινάριο είναι τεράστιας σημασίας και θα πρέπει να διαδοθεί σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Η κ. Τορρένς εξέφρασε από την πλευρά της την ελπίδα ότι το σεμινάριο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες των Δήμων στο έργο τους, αφενός να αναγνωρίζουν, αφετέρου να αντιμετωπίζουν περιστατικά εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών μεταξύ παιδιών και εφήβων.

Τέλος, η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Live Without Bullying, Μαρία Σαμολαδά, καταγράφοντας τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου να πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία του ΚΜΟΠ και της ΚΕΔΕ, μία χαρτογράφηση των διαδικασιών που ακολουθούνται από τους δήμους και τις σχετικές υπηρεσίες σχετικά με περιστατικά σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τα δυνατά σημεία στις διαδικασίες και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο να δημιουργηθεί ένας χρήσιμος οδηγός που θα περιλαμβάνει και τη διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι το ΚΜΟΠ και η ΚΕΔΕ έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων, με στόχο την προστασία των παιδιών και την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων, μέσω του προγράμματος Live Without Bullying.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=9F0_S8NbX3w

Στο πλαίσιο των δράσεων κατά του εκφοβισμού που θα υλοποιεί όλο τον Μάρτιο το ΚΜΟΠ, μέσω του LWB, έχουν προγραμματιστεί επίσης:

* Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, το Live Without Bullying και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού στα σχολεία, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων αλλά και σχολείων. Mπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Go_96Y4ciXk

* Tην Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού, θα φωταγωγηθούν δημόσια κτήρια, με χρώμα πράσινο, που είναι το «χρώμα της ελπίδας» και το χρώμα του LWB, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη σημασία της στήριξης που πρέπει να παρέχουμε στα νέα παιδιά – θύματα κάθε είδους εκφοβισμού.

* Όλο τον Μάρτιο ο όμιλος ΟΑΣΑ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού προβάλλοντας το ψηφιακό υλικό του Live without Bullying σε διαφορετικά σημεία προβολής.

Λίγα λόγια για το LWB

Το Live without Bullying δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές. Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying. Από την έναρξη της λειτουργίας της, η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. To Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει το LWB, έχοντας υπογράψει το 2016 Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΜΟΠ για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Παράλληλα, έχει υπογραφεί αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα του Live Without Bullying στους αθλητικούς χώρους, καθώς και με την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, η COFACE Families Europe έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού: Oι δράσεις του Live Without Bullying

Η Αντ. Τορρένς μιλά για τον εκφοβισμό και τις μορφές του (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Πανελλήνια Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού: Oι δράσεις του Live Without Bullying

Το Live Without Bullying στις δράσεις «Ψηφιακής Κουλτούρας» της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (VIDEO)

Εκδήλωση για την εξάπλωση του διαδικτυακού εξτρεμισμού στους νέους

Ο Π. Παπαδημητρίου για τον νέο δείκτη κοινωνικής ευημερίας RWI (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top